Blijf met je poten van de duinen

De VVD heeft weer eens een plannetje. Bouwen in de duinen was 'nee' en nu wordt het 'nee, tenzij'. Onze minister-president mag dan net hebben gedaan in Parijs of de natuur en het klimaat hem aan het hart gaan, maar nu blijkt maar weer eens dat het de VVD alleen maar om de economie gaat en dat ze geen fuck geven om de natuur. En niet alleen dat, als ze toestaan dat er in de duinen gebouwd gaat worden, dan zetten ze de veiligheid van veel Nederlanders op het spel. Ze verkloten namelijk een ongerept gebied en het is vrijwel zeker dat als de klimaatveranderingen doorzetten, de duinen als bescherming veel hoger moeten worden en dat bebouwing dat onmogelijk zal maken. Dom, dom, dom, dom, VVD.

Harry Jekkers zong ooit: Oh Oh Den Haag, mooie stad achter de duinen. Maar nu zou je kunnen zingen: Oh Oh Den Haag, jouw beleid is niet te pruimen.

De projectontwikkelaars zijn al stiekem begonnen. Er is een promotiefilmpje van het nieuwe Inspiratiecentrum Grevelingen en dat begint met de zin: wat is het mooi hier. Ja, dat klopte, totdat het oerlelijke informatiecentrum is gebouwd. En het filmpje gaat verder met: wat is er veel te zien. Ja, steeds meer vakantiehuisjes, appartementen en horecagelegenheden en steeds minder natuur.

Ook het lied 'Waar de blanke top der duinen' kan in de prullenbak. Dat wordt: 'Waar de bouwputten verschijnen'.

Het erge is dat Melanie en haar kliek gewoon hun gang kunnen gaan. Het is namelijk niet een nieuwe wet, maar een versoepeling van de regels. De Tweede en de Eerste Kamer kunnen er geen stokje voor steken. We zullen dus met een milieuleger de duinen moeten verdedigen. Iedere projectontwikkelaar die een voet in de duinen zet, moet worden afgeschoten. Dan zeg je maar dat je dacht dat het een hert was, of een vos. Die beesten zullen namelijk verdwijnen op deze manier.

Nu is dit laatste natuurlijk overdreven, want er zijn gelukkig nog andere manieren om bouwen in de duinen tegen te houden. Als je nu in de duinen wilt bouwen, krijg je te maken met allerlei regels in verband met veiligheid van drinkwater en op het gebied van natuurwetgeving. Dat blijft ook zo bij de versoepeling van de regels. In het duingebied bij Wassenaar zal om die reden bijvoorbeeld niet kunnen worden gebouwd. De Zuid-Hollandse eilanden en Zeeland zijn vermoedelijk wel de lul.

Ik heb nog de tijd meegemaakt dat het vogeleiland De Beer er nog was. Nota bene een kroondomein. Volledig weggevaagd ten behoeve van de economie. Op de broedplaatsen van de Grote Stern staan nu containerkranen. Nu dreigt er nog meer natuurgebied verloren te gaan als op die eilanden ten behoeve van de toeristen allerlei vakantieparken en misschien wel pretparken komen.

Op dit moment zijn er al plannen om in ons grootste nationale park te gaan bouwen voor verblijfsaccommodatie. De Schelphoek is een stiltegebied aan de zuidkust van Schouwen-Duiveland. Het maakt deel uit van Natura 2000 en de Ecologische hoofdstructuur. Dat mag niet gebeuren! Het is nota bene beschermde natuur. Er zal wel weer wat onder de tafel door zijn geschoven en in diverse broekzakken zijn verdwenen bij de gemeente Schouwen-Duiveland, want anders zouden ze toch de plannen van een projectontwikkelaar niet in een ontwerpvisie hebben vastgelegd?
Op http://www.petities24.com/geen_bebouwing_in_de_schelphoek kun je meteen even een petitie tekenen tegen deze plannen.

Het is te hopen dat die petitie helpt. Meestal kunnen burgers niet veel inbrengen als er eenmaal besluiten zijn genomen door de lagere overheden. En door de versoepeling van de wet door Melanie en haar kliek krijgen die lagere overheden alles voor het zeggen. De provincie en gemeenten mogen voortaan bepalen wat er wel en niet in de duinen gebeurt.

Nu zijn er gelukkig nog die regels van veiligheid en op het gebied van natuurwetgeving, maar waar die regels niet opgaan moet je voor het ergste vrezen. Projectontwikkelaars hebben namelijk nooit moeite om gemeenten zover te krijgen dat ze hun zin krijgen. Is het niet linksom, dan is het zeker wel rechtsom. Ik zal niet zeggen dat er altijd met geld wordt geschoven, maar het lijkt er soms wel op.

Ik heb zelf al eens meegemaakt in het Brabantse Oisterwijk hoe zoiets zou kunnen gaan. Voor een managementcursus moesten we zogenaamd een beautyfarm beginnen. Ik ging toen met een andere cursist naar de gemeente en mocht niet zeggen dat het voor een cursus was. De voorlichtingsambtenaar van de gemeente liet ons vervolgens zonder ergens naar te vragen bestemmingsplannen die nog niet goedgekeurd waren zien en gaf alvast een visitekaartje van een aannemer. Zo gaat dat dus ook met echte projectontwikkelaars vaak. En die gaan ook nog met die ambtenaren uit eten.

Ook de gemeente Vlissingen heeft al stiekem plannen om de natuur naar de kloten te helpen. In het Nollebos heb je nu al Sauna Swaenenburgh Recreatie Thermen en Beautycentrum en er moet nu grootschalig worden uitgebreid. Dat gaat dan ten koste van de groenstrook Nollebos en Westduingebied. Ik weet niet wat precies de plannen zijn, maar als een onderneming met een sauna en een beautycentrum gaat uitbreiden, kun je voortaan wellicht beter spreken van een snollenbos.

Wanneer gaat de VVD eens een keer de natuur ook serieus nemen. Deze versoepeling is bovendien slecht voor de veiligheid, want nu al zijn er aardig wat zwakke plekken in onze kust en als straks de zeespiegel echt gaat stijgen vanwege de klimaatverandering zullen er door deze kortzichtige economische maatregel alleen maar meer zwakke plekken bijkomen. Om in de toekomst de veiligheid te waarborgen zullen we dan stukken duurder uit zijn omdat we nu zo kortzichtig op de economische belangen mikken.

Tegen die tijd spreken we niet meer van Melanie Schulz, maar van Melanie Schuld.