Kerst, voor iedereen!

De kerstdagen zijn weer achter de rug. Twee, drie, of zelfs vier dagen lang te veel eten, te midden van de warmte en liefde van je naasten. Tijd om even te reflecteren op die aspecten van het leven die het belangrijkst zouden moeten zijn.

“Met Kerst vieren we de geboorte van het kindje Jezus”, zo werd mij onlangs op Twitter verteld. Vreemd vond ik dat, want naar mijn bescheiden mening is die geboorte niet per se zo’n enorm feest waard. “Het is een religieus feest, en het is hypocriet om het te vieren als je niet gelooft”.

Toch merkwaardig dat de meeste van die gelovigen hun kerststalletje, Jezus in een bakske vol met stro incluis, een plaatsje hebben gegeven onder een kerstboom, vol met kerstballen en afgetopt met een glimmende piek. Die boom heeft namelijk, in ieder geval in de meeste verhalen over de oorsprong, niet echt een oorsprong die iets met Jezus te maken heeft, maar vooral met het overhalen van Germaanse heidenen tot het Christendom. Bedankt, Bonifacius! Andere theorieën over de oorsprong halen hier zelfs Chinese, Egyptische en Scandinavische gebruiken bij.

Andere gebruiken met kerst, zoals Kerstmannen in sledes voorgetrokken door rendieren, geholpen door elfjes bijvoorbeeld, staan nog een stuk verder af van de Mensenredder die zijn geboorte op 25 december zou hebben gekend. Die datum is ook een goed voorbeeld. De Saturnalia waren de feestelijkheden omtrent de winterse Zonnewende (zij het meestal een dag of drie, vier te laat) en het samen laten vallen van de verjaardag van Messias met deze minder christelijke rituelen had wellicht ook alles te maken met het opdringen van het christendom aan de toenmalige bewoners van deze contreien.

Heden ten dage zou ik toch hopen dat de periode rond de jaarwisseling een feest van warmte (al is dat met dank aan de klimaatverandering steeds minder nodig) mag zijn voor iedereen, onafhankelijk van of je een God in je leven hebt of niet, en onafhankelijk van welke variant daarvan. Laat de Christenen de geboorte van zijn zoon vieren, maar laat vooral ook andere en niet-gelovigen vieren wat ze willen, met wat voor religieuze of heidense gebruiken ze daar ook toe geschikt achten. Naastenliefde en respect voor de medemens enzo, weet je wel? Dat zijn zo van die kernwoorden van bijna elke religie die er is. Leef er dan ook naar. Vooral tijdens de feestdagen. En vier het samen.

Deze column werd geschreven door Marcel van schrijverscollectief Kaf.