Het AZC in Geldermalsen

Een gevoelig onderwerp. Het AZC plan in mijn woonplaats Geldermalsen. Toch wil ik er graag wat over delen. Ik vind dat we echt wat moeten doen voor de oorlogsvluchtelingen. Dat is een plicht die je al mens hebt. Ik vind het heel erg jammer dat de kans om wat te doen voor oorlogsvluchtelingen door een suicidale aanpak van het college van B&W in Geldermalsen is verknalt.

Ik vind het ook heel vervelend dat de bewoners van Geldermalsen nu landelijk worden afgeschilderd als een stel discriminerende relschoppers. Wat speelt er? De gemeente heeft zich lange tijd verrijkt over de ruggen van inwoners door met grond te speculeren. Actief grondbeleid noemen ze dat. De gemeente koopt landbouwgrond. Past het bestemmingsplan van deze grond aan in grond voor woningbouw of industrie en boekt een dikke winst in de boeken. Deze waarde stijging wordt gebruikt voor aanleg van infra maar ook voor overige zaken. Kopers van deze grond moeten dit betalen. Toen sloeg de crisis toe en kwam men er achter dat er geen vraag meer was naar grond voor woningen of industrie. Dus de waarde stijging in de boeken verdween. Nu heeft de gemeente al de OZB zeer fors verhoogd om de begroting sluitend te krijgen.

Toen zag B&W een nieuwe kans. Wat als we het COA eens vragen om een AZC op onze industrie grond te zetten? Dat genereert inkomsten voor de gemeente. Binnen drie weken leek het geregeld. Bewoners kregen één week voor het besluit voor de ontheffing op het bestemmingsplan de tijd om zich aan te melden voor de vergadering om hun zorgen te uiten of vragen te stellen. Voor die tijd was dit plan niet bekend in de gemeente. Men regelt geen grote zaal. De website lag er dit weekeinde uit. Een groot deel van de mensen kreeg te horen dat men niet welkom was omdat de zaal vol was. Vervolgens regelt b&w onvoldoende beveiliging maar zorgt wel dat de ME binnen 10 minuten er kan zijn!!!!! (Dit is een landelijk gebied. Ik kom niet in 10 minuten in Tiel of Culemborg). En dan gaat het mis. 60 dorpelingen krijgen spreekrecht van 3 minuten per stuk binnen. 2000 inwoners staan buiten in de kou. Ze zijn boos. Heel erg boos. Voelen zich verraden omdat het college van B&W iets in een week er doorheen wil drukken. Niet iets kleins. Maar een AZC van 1500 man op een dorpje met minder dan 11000 inwoners. En het moet binnen een jaar volledig operationeel zijn.

En er zijn raddraaiers die aangepakt hadden moeten worden. Maar daar was onvoldoende politie voor. Ik heb geen vertrouwen in het college van B&W om een AZC in Geldermasen neer te zetten. Als je ziet hoe ze dit bij elkaar hebben geklungeld en de inwoners volledig negeren. Ik vind de schaal ook te groot. Ik vind wel dat we iets moeten doen voor oorlogsvluchtelingen. Dat had de gemeente moeten initiëren. Bewoners uitnodigen voor werkgroepen over veiligheid, onderwijs en zorg. Samen een plan maken. Betrek de lokale ondernemers. En op basis van dat plan de randvoorwaarden inregelen. Niet de winst pakken op een lap grond en in een week tijd een ontheffing op een bestemmingsplan er doorheen jassen terwijl een de ondernemer die men leek te omsingelen met een AZC er 10 jaren voor nodig heeft gehad. Ik heb geen vertrouwen in dit college van B&W. Ik vind dat we iets goeds moeten doen voor oorlogsvluchtelingen. Azielzoekers is een landelijk probleem. Maar voor de groep oorlogsvluchtelingen daar uit moeten we lokaal echt iets doen. Maar dit wel met een gedragen plan. En nu aan het werk!