Simultaan schijtende koeien en filevorming

Prachtig bericht weer afgelopen weekend. De Telegraaf meldde: “Politie verdubbelt aantal flitsfiles.” Als journalist én als eindredacteur zou je dan toch per direct op straat geschopt moeten worden? Waar halen ze het gore lef vandaan?

De politie de schuld geven van files? Omdat mensen ineens gaan remmen? Files ontstaan juist altijd door remmende voorgangers. Daar hebben we in Nederland geen politie voor nodig. Bestuurders remmen voor ongelukken. Voor een vrachtwagen die naar links komt. Voor andere bestuurders die hun auto in dat net te krappe gaatje naar links rammen. Voor het eerste spatje regen dat naar beneden komt. En dat lukt allemaal prima zonder flitscontroles.

Files ontstaan trouwens meestal om een nog veel simpeler reden. Wegen zijn berekend op een vooraf bepaald aantal auto's bij een zekere snelheid. Ga je over dat aantal auto's heen, dan gaat die snelheid er een keer uit. Als je een vloeistof onder een steeds grotere druk door een pijp perst komt er ook een moment dat de pijp barst. Of de boel uit elkaar knalt heeft dan geen reet te maken met het al dan niet meten van die druk. Zo zou het meten van de snelheid op een snelweg ook nooit invloed mogen hebben op filevorming.

Even een redelijk ideale situatie. Het is vrij druk op een snelweg, maar iedereen kan nog gewoon lekker doorrijden. Iedereen houdt zich aan de snelheid en er is nog geen file. Waarom moet iedereen dan op de rem als een paar agenten hun apparatuur opstellen? In deze situatie zou dit gewoon nooit nodig hoeven te zijn. Wie zich aan de snelheid houdt en toch lekker door kan rijden hoeft nooit te remmen. Alle hierboven genoemde redenen kunnen remmen noodzakelijk maken en een file veroorzaken, maar die twee agenten met hun flitsapparatuur zouden hier nul invloed op mogen hebben.

Die twee agenten hebben net zo veel invloed op de verkeersstroom als twee schijtende koeien die een paar meter verderop in het weiland staan. Als letterlijk iedere bestuurder zijn kop naar rechts gooit omdat twee simultaan schijtende koeien toch een vrij uniek tafereel vormen, garandeer ik je binnen een paar minuten een stevige kettingbotsing. En een file dus. Als iedereen gewoon vooruit blijft kijken, rijdt iedereen nog net zo lekker door. En toch reageert een groot deel van al die bestuurders op die agenten dus wél alsof ze zwaar verrast zijn door een stel simultaan schijtende koeien.

Even voor de duidelijkheid. Er zijn tientallen goede redenen om te remmen. In vrijwel alle gevallen rem je om geen brokken te maken. Die rem zit in je auto om je snelheid aan te passen aan de situatie en om ongelukken te voorkomen. Maar voor een flitspaal of een mobiel flitsteam hoef je dus alleen maar te remmen als je te hard rijdt.

De politie veroorzaakt files? Snelheidscontroles veroorzaken files? Nee! Hardrijders veroorzaken files! Alleen bestuurders die veel harder dan de toegestane snelheid rijden trappen hard op de rem voor een flitser. Met als gevolg dat bestuurders achter hen nog harder moeten remmen. En dáárdoor ontstaan dus files.

Zo'n journalist zou zich diep moeten schamen. Een beetje mee lullen met al die idioten die menen dat zij meer recht hebben op hun gaspedaal dan op hun rem? Dan ben je gewoon keihard medeverantwoordelijk voor het gedrag van diezelfde hufters op onze snelwegen.