Ik ga toch eerder de pijp uit

Gestoord wordt je van al die voedseladviezen! Het ene moment komt de Wereldgezondheidsorganisatie met ernstige waarschuwingen tegen vlees. De week daarop komt de Gezondheidsraad met een aanscherping voor alcohol. Volgende week presenteert het Voedingscentrum weer een nieuwe 'schijf van vijf'. Vijftig jaar lang wist ik dit niet eens. Ga ik nu ook sneller de pijp uit?

Wees gerust. Ik ga sowieso sneller de pijp uit. Ik ben een rokende diabeet. Twéé stevige risico's op een paar jaar minder dus. Met name de jongere lezers onder ons zullen beslist de dag nog meemaken dat deze columnist eindelijk een keer voor eeuwig zijn bek gaat houden.

Tenminste. Als zij zich dus wél keurig aan die moderne voedingsadviezen houden. Ik heb de vijftig inmiddels al gehaald. Dat moeten jullie allemaal nog maar afwachten! Als je al die gezondheids- en voedingsorganisaties moet geloven, hebben jullie wel degelijk een ernstig verhoogd risico op beroertes, hart- en vaatziekten en kanker. En dat al bij meer dan één biertje per dag!

En ik ken jullie weekenden ook wel jongelui! Jullie pissen op één biertje. En op één pilletje. En op één hamburger bij de Mac. En op één zak chips per avond. Jullie gaan serieus gewoon eerder dood aan jong zijn!

Tering! Over contradicties gesproken.

Maar goed. De moderne mens doet nu ook wel weer zijn stinkende best om steeds gezonder te eten. Er is dus nog hoop. Ik herinner me nog de tijden dat heel Nederland in paniek was, toen een heel brood binnen een jaar een dubbeltje duurder was geworden. Nu wordt een kapitaal uitgegeven aan speltbrood. Meergranenbrood. Macrobiotisch brood. Macrobiotisch-meergranen-speltbrood! Dit alles weggespoeld met groente- en fruit smoothies en afgewisseld met koolhydraatarme diëten en het afzweren van gekookt en gebakken voedsel.

Wel weer grappig. Kinderen die bij doktersbezoek ondervoed blijken te zijn, omdat papa en mama precies weten wat gezond eten nu precies is. Ik zou daar als ouder een beetje ongerust van worden.

Volgens mij is het allemaal niet zo ingewikkeld. Eet afwisselend. Eet niet als je geen honger hebt. Verwen jezelf af en toe wel met wat lekkers. Zuip niet als een ketter. Rook (liever) niet. Beweeg iedere dag minimaal een half uurtje meer dan je nu al doet.

Ook belangrijk: snacken is geen eten! Een zak chips is geen aardappel. Fruitdrop is geen fruit. Spekkies worden niet van varkens gemaakt. Een literbak ijs valt niet onder de zuivelproducten. Dit moet je dus niet dagelijks in grote hoeveelheden in je gezicht stoppen!

Af en toe wat lekkers. Dan blijft het lekker en poept je lijf het ook makkelijk weer uit. Ons spijsverteringssysteem verwerkt namelijk makkelijker één cheeseburger met een zooitje appels dan één appel met een zooitje cheeseburgers.

Wel even voor de duidelijkheid. Ik ben dus NIET het rolmodel qua diëten. Ik ga gewoon relatief jong de pijp uit. Wat ik wel over zou nemen is mijn volkomen negeren van al die vage adviezen. Dat scheelt een hoop stress en dus ook hartfalen. En ik wed dat minder stress zelfs de kans op kanker vermindert.