Vlees of geen vlees?

Vorige week kwam de WHO met een ´spectaculaire´ mededeling: het eten van bewerkt vlees kan leiden tot kanker. Dat wisten we nog niet. Het was meteen een trending topic op Facebook en Twitter. Vegetariërs waren natuurlijk blij met de mededeling en plaatsten hem massaal op FB.

Natuurlijk heeft de WHO gelijk en ik, als vleeseter, geef ook ronduit toe dat vegetariërs wat dat betreft gezonder bezig zijn. Maar ik wil er wel meteen iets bij vertellen. Als ik hier in de Randstad gewoon buiten loop, heb ik net zo veel kans op kanker, ook al zou ik geen vlees eten. Dat is alleen weer een ander soort kanker. Het is in onze westerse wereld al een godswonder als je het niet krijgt op de een of andere manier. Tenminste, als je de wetenschap mag geloven.

Laat je het vlees staan, maar eet je wel veel zoetigheid dan kun je ook zomaar de lul zijn. Suiker is namelijk ook helemaal niet goed en dat zit toch in heel veel producten. Wittebrood moet je ook maar vergeten en verder nog witte pasta en witte rijst. Ook voedingssupplementen zijn uiterst gevaarlijk. En ik lust helemaal geen zoetigheid, dus dan kan er wel weer een stukje vlees bij.

Dit gaat dan allemaal alleen nog over darmkanker. Darmkanker is echter helaas niet de enige vorm van kanker. Maar laten we ons hier even toe beperken. Als je de statistieken bekijkt, zie je toch wel vreemde uitkomsten met betrekking tot het eten van bijvoorbeeld bewerkt (rood) vlees.

Nederland staat op de 44e plaats van de lijst met vleeseters, maar de Nederlandse vrouw staat 3e op de lijst van darmkanker in de wereld. Nederlanders zijn eigenlijk matige vleeseters. Hoe kan het dan dat de Nederlandse vrouw zo hoog staat? Ik denk dat dit komt door overgewicht. Overgewicht staat namelijk ook op de lijst met veroorzakers van kanker en niet alleen darmkanker. Kijk nou eens om je heen op straat en je ziet inderdaad aardig wat dikke vrouwen. Ook veel dikke mannen trouwens en de Nederlandse man staat op de 14e plaats van de lijst. Dus ook niet echt laag.

Het gekke is dat de Grieken niet eens bij de eerste twintig op de lijst staan en in Griekenland eten ze toch redelijk veel vlees. De lijst van vleeseters wordt, gek genoeg, aangevoerd door Luxemburg. Australië staat met stip tweede en de Verenigde Staten staan derde. In Europa is de Deense vrouw koploper op de lijst van vrouwen die darmkanker krijgen en Frankrijk is koploper bij de mannen. Nederland staat bij mannen en vrouwen samen vijfde en boven het Europees gemiddelde. Maar op de lijst van vleeseters staan we dus 44e.

De WHO kwam al enkele dagen later met de geruststellende mededeling dat we toch vooral vlees moeten blijven eten, want er zitten ook gezonde voedingsstoffen in. Er hadden blijkbaar wat bobo's van de vleesindustrie gebeld. Ze haalden daarmee dus eigenlijk hun eigen onderzoek onderuit. Wat zijn die gezonde voedingsstoffen dan? Dat zijn eiwitten, vitamine B12, zink en ijzer. Die stoffen kun je echter ook uit vis, zaden, peulvruchten, groente, fruit en eieren halen, dus ze hadden die aanvullende mededeling niet hoeven doen. Dat is de macht van de vleesindustrie.

De Nederlandse gezondheidsinstellingen geven ook aan dat het eten van rood en bewerkt vlees darmkanker kan veroorzaken, maar zeggen ook dat het eten van af en toe een stukje vlees echt geen kwaad kan. En daar slaan ze nou net de spijker op z'n kop. Het onderzoek van de WHO vond plaats in de Verenigde Staten en daar hebben ze wat eten betreft in zijn algemeenheid een zeer ongezonde eetcultuur.

Eigenlijk kun je stellen dat heel vaak bepaalde soorten kanker veroorzaakt worden door de leefstijl. Te veel rood vlees, te weinig beweging, te veel suiker, te veel alcohol, te veel zon enzovoort. In de derde wereldlanden kwam veel minder kanker voor. Ze zijn daar nu wel met een soort inhaalslag bezig, in die landen waar de welvaart toeneemt.

Eet gevarieerd en beweeg. Doe verder alles met mate. Je mag best eens lekker losgaan op een feestje, maar beperk het tot af en toe. Een gevarieerd eetpatroon is belangrijk. Als je geen vegetariër bent, wissel het rundvlees dan af met eens een omeletje, of een kippetje, of een visje. Vaak verse groente en fruit en niet al die kant-en-klare kutmaaltijden. Een goede, verantwoorde en toch lekkere maaltijd heb je meestal binnen een halfuurtje klaar. Zo veel tijd gaat daar dus niet in zitten. Als je daarnaast voldoende beweegt dan is dat op zich ruim voldoende. Dat wil niet zeggen dat je geen kanker krijgt, maar dan ligt het in ieder geval niet aan je leefstijl.

En er is nog iets heel belangrijks volgens mij. Ik denk niet dat er ooit onderzoek naar is geweest. Genieten. Geniet van het leven. En dan bedoel ik niet lekker wild leven, zuipen, neuken en je volvreten bij de Griek. Ik bedoel wat anders.

Genieten doe je als je wat vaker positief in het leven staat. Niet meteen kankeren. Om dat woord maar eens te gebruiken. Dat woord is er niet voor niets gekomen. Geniet eens van een zonsopgang, of, zoals een langslaper als ik, van de zonsondergang. Geniet van mooie muziek. van een concert, van een lekkere fietstocht of wandeltocht, als je dat leuker vindt. Geniet van gewone dingen en dat kunnen heel kleine dingetjes zijn. Dus niet altijd chagrijnen. Maar het allerbelangrijkste: laat je niet gek maken door dit soort onderzoeken. Er zijn er heel veel en vaak spreken ze elkaar weer tegen. Of ze worden na een paar jaar weer bijgesteld. Weg met al die rotzooi.