Domme angst

IS beweert dat ze al 4000 strijders Europa hebben binnengesmokkeld. Iedereen schiet in een stuip en vervolgens wordt de Thalys stilgelegd en een half leger ingeschakeld voor een 16-jarige zwartrijder. De paniekerige reactie naar aanleiding van de geruchten snap ik. Maar is het slim om bang te zijn voor geruchten?

De schatting van de CIA over het aantal strijders van IS schommelt tussen de 20.000 en 32.000. Als ruim 30.000 strijders al een paar jaar aan en tegen alle fronten strijd voeren en ook nog eens al die bommen in hun bakkes krijgen, zal dat aantal eerder minder dan meer worden. Niet slim om dan even 4000 man ongewapend op weg te sturen en er nog meer te laten volgen.

Deze tactiek van de IS werkt echter wel. Ze verspreiden een gerucht, half Europa schiet in de stress, overheden reageren op het geklaag en voor je het weet heeft ieder treinstation een peloton ME op de perrons lopen. Met nog meer haat tegen moslims, waarin IS hun eigen waanzin bevestigd ziet.

Maar zijn er wel meer geruchten.

“Containers vol wapens worden onderschept!”
Er is slechts één schip onderschept dat náár Libië voer en waar – naast kantoormeubilair – te veel wapens in zaten. Er mochten wapens heen, maar dit was volgens het embargo voor Libië net te veel.

“Voor je het weet zijn de Europeanen in de minderheid!”
Europa heeft ruim 500 miljoen inwoners. Tussen 2011 en 2015 zijn er 350.000 Syrische vluchtelingen naar Europa gekomen. Dat is 0,07%. De rest van de 4 miljoen vluchtelingen bevindt zich nog altijd rond Syrië. Maar zelfs als al die vluchtelingen ineens naar Europa komen, groeit de Europese bevolking met amper 0,8%. En dan zijn die vluchtelingen dus gewoon al op! Wereldwijd heb je 50 miljoen vluchtelingen. Zelfs dát is nog maar 10%. Cijfermatige onmogelijkheden dus en zelfs deze cijfers zijn alleen haalbaar als werkelijk iedere vluchteling naar Europa komt.

“Heel die vluchtelingenstroom is een complot vanuit de Koran om de wereld te veroveren!“
Onzin. Onder de huidige vluchtelingen heb je niet enkel moslims en zeker niet alleen aanhangers van de extreemste vertaling van de Koran. Waarom zouden dan nu ineens die paar verzen uit de Koran van stal worden gehaald en vertaald naar een bewuste volksverhuizing? Hier ontbreekt gewoon iedere logica. In de vorige paragraaf leg ik al uit dat het getalsmatig onmogelijk is om Europa - laat staan de hele wereld - met een 'volksverhuizing' te veroveren.

Verder stikt het gewoon de moord van de verdraaiingen van feiten. Foto's en video's van jaren terug worden als bewijs aangevoerd. Cijfers worden verdraaid of overdreven. Terrorisme wordt onterecht automatisch aan vluchtelingen verbonden. Er ging een sterk gerucht dat iedereen met een '4' in de postcode een vluchteling op moest vangen, maar dat bleek verzonnen door de satirische site 'Nieuwspaal'.  En zelfs voorhanden cijfers worden gewoon niet gecontroleerd. De cijfers van het IND – de enige instantie die álle asielzoekers stuk voor stuk telt – zijn namelijk lager dan de cijfers die we vaak zien.

Domme angst door geruchten die dus niet worden gecheckt of domweg als feiten worden overgenomen.

Zijn er dan geen problemen en moet je alle angst dan maar laten varen? Nee! Maar laten we ons wat die angst betreft wel bij de feiten houden. Waar de politiek en de reguliere media nogal eens van propaganda worden beschuldigd, kunnen juist de mensen die met dát vingertje wijzen er ook wel wat van. En als je je angsten enkel op lulverhalen gaat baseren, verspil je echt verdomde veel tijd en energie.

Wat is dan slimme angst? De helden die in de Thalys een terrorist ontwapenden, handelden vanuit gezonde angst. Tegenover een zwaarbewapende man in een trein is het verstandig om bang te zijn en alles te doen om te overleven. En ook al beweren velen dat foto's en video's bewust door de media en de politiek worden gemanipuleerd: op geen enkel strand, in geen enkele rij vluchtelingen, bij geen enkele grensovergang en in geen enkele opvang voor asielzoekers heb ik zwaarbewapende terroristen zien lopen.

Gezonde angst is een dierlijke reactie op reëel en acuut (levens)gevaar en vraagt om acuut handelen. Ongerustheid over de toekomst is een beter uitgangspunt om deze problemen te benaderen. Dan kun je namelijk de feiten nog even checken, vóórdat je meteen als een idioot reageert en uiteindelijk handelt.