Zachtere aanpak homo's Rusland

Rusland werd aan de tand gevoeld tijdens een hoorzitting van de commissie van de Verenigde Naties over de rechten van de mens. Bijna alle leden van de commissie waren erg kritisch over het homogeweld in Rusland. De één zei hardop dat de homowet in Rusland in strijd is met de rechten van de mens, de ander zei wat diplomatieker dat het beter zou zijn als er in de homowet wat nuances zouden worden aangebracht.

Potenrammen is in Rusland al een heel oude traditie die teruggaat tot de 16e eeuw. De Russisch-Orthodoxe kerk predikte haat tegen homo's en Peter de Grote voerde toen al een antihomowet in. Uit die tijd stamt de jaarlijkse potenramdag.

Veel mensen maakten en maken zich druk over de antihomowet van Poetin. In de wet staat dat praten over homoseksualiteit in het bijzijn van kinderen strafbaar is. Dat is vreemd, vonden een aantal buitenlandse homo's en lesbiennes in Rusland, want op potenramdag mogen knokploegen wel poten in elkaar rammen in het bijzijn van kinderen. Daarom hebben zij die traditie aanhangig gemaakt bij de Verenigde Naties en die sprongen er natuurlijk meteen op in.

'We zijn ons ervan bewust dat we hier te maken hebben met een lange traditie, maar vinden het vreemd dat veel mensen niet inzien waar het probleem ligt en vinden dat er daarom aandacht moet komen voor dit fenomeen in het onderwijs', zei Eugenie Pot van de commissie voor de rechten van homo's en lesbiennes van de VN. De commissieleden zijn een aantal dagen door Rusland gereisd om overal kennis op te doen van de traditionele potenramdag in dat land.

Maurice Langsachteren, een ander lid van de commissie had al veel eerder harde kritiek geuit op de traditionele potenramdag. 'Deze dag en de wet betekenen een terugkeer naar de tijd van Peter de Grote', vond hij. De dag dient wat hem betreft zo snel mogelijk te worden afgeschaft. Het is volgens hem een intolerant feest en het feit dat heel veel Russen er plezier aan beleven steekt hem alleen maar. Hij snapt niet dat er zo weinig Russen zijn die weet hebben van zijn eigen problemen als homo. Hij heeft aan den lijve ondervonden wat het is om homo te zijn. Op school werd hij gepest en als mietje weggezet en later is hij in parken en ook gewoon midden op straat diverse keren aangevallen door jongeren. Deze dag en de wet dragen volgens hem eraan bij dat de mensen in Rusland de gevoelens van homo's en lesbiennes niet zullen gaan begrijpen.

En nu heeft de commissie van de VN dus hard uitgehaald tijdens de hoorzitting. Er moet wat hen betreft een einde komen aan de traditionele potenramdag en de wet moet worden aangepast.

De Russische afgevaardigde Irina Schlarottipootnov verklaarde nog wel dat er de laatste tijd al veel verbeterd is ten aanzien van het geweld tegen homo's. Zo zouden agenten de aanvallers veel strenger toespreken dat ze dat niet meer mogen doen en er zou zelfs soms met gewone houten latten worden geslagen in plaats van met honkbalknuppels. Alleen moeten de spijkers nu nog uit die latten gehaald zodat het nog minder pijnlijk wordt. Volgens Irina wordt er zelfs over nagedacht om knuppels van nog veel zachter materiaal te gaan gebruiken, zoals karton en papieren en dan in verschillende kleuren. Dan wordt het allemaal wat feestelijker en minder erg voor de slachtoffers.

Inmiddels heeft ook Poetin laten weten dat hij ernaar streeft om de wet zodanig aan te passen dat er in het bijzijn van kinderen in bepaalde gevallen wel over homoseksualiteit mag worden gepraat, maar dan wel in opvoedende zin zodat de kinderen leren dat je er van kan genezen. Bovendien heeft Poetin beloofd dat hij de potenramdag zodanig wil gaan veranderen dat poten niet meer het ziekenhuis in hoeven, zodat het voor iedereen een feestelijke dag wordt. Het is nog niet bekend of de commissie met de genoemde aanpassingen tevreden is.

Dit verhaal is natuurlijk verzonnen. Er is geen potenramdag in Rusland, de homo's worden gewoon elke dag in elkaar geramd. Maar als de VN zich over het homogeweld in Rusland (en trouwens in veel andere landen) net zo druk zou maken als over Zwarte Piet, dan zouden de leden van de commissies wat meer waar voor hun dikke salarissen bieden. Het zou echter te gewaagd zijn om een land als Rusland en een dictator als Poetin op de vingers te tikken. Stel je voor dat hij boos wordt. Natuurlijk hebben de Verenigde Naties bij monde van Ban Ki-Moon tijdens een toespraak in Sotsji tot het internationaal Olympisch Comité het homogeweld en de antihomowet veroordeeld, maar een commissie die in Rusland gaat kijken naar de situatie waarin homo's en lesbiennes verkeren zit er de eerste honderd jaar niet in, denk ik. Nee, dan kun je beter naar een veel toleranter land als Nederland gaan en een grote mond opzetten. Lafaards!