Waarom Dr. Phil kijken een goed idee is

Niets is honderd procent leuk. Hoe blij je ook bent met de dingen die je leven verrijken, er valt altijd wel wat op aan te merken. Die baan bijvoorbeeld. Superleuk werk, maar het betaalt een beetje karig. Of je relatie. Heb je eindelijk die lieve, knappe, niet onbemiddelde vent aan de haak geslagen, laat hij scheten in bed en zit hij liever met zijn vrienden in de kroeg dan met jou op de bank. Zelfs je eigen kind kan je af en toe dat mwah-momentje bezorgen. Zit hij op zich goed in elkaar qua intellect, lijf en leden, pikt hij op het schoolplein van die ordinaire straattaal op. Kleinigheidje blijf je houden.

Niet erg, that’s life. Negenennegentig procent is ook goed en zelfs negentig procent is reden voor dikke tevredenheid. Totdat je lover vreemd blijkt te gaan, je kind ODD blijkt te hebben en je baan weggesaneerd wordt. Zie dan je leven nog maar eens een voldoende te geven. Zeker als het je allemaal tegelijk overkomt. Maar ook dat overleef je wel. Mannen zat op de wereld – vrouwen trouwens ook, mocht je voorkeur daarnaar uitgaan - banen iets minder, maar die creëer je desnoods zelf, en zo’n kind… ach, je houdt toch wel van ‘m en misschien groeit hij er wel overheen.

Mocht je nou toch duurzaam in de stress schieten, dan heb ik de gouden tip voor je: kijk Dr. Phil. Knap je van op. Echt waar, een uurtje met die kale Texaan en z’n programma en je voelt je een ander mens.

Komt de supershrink dan met inzichtrijke tips en adviezen die je zo één-op-één over kunt nemen en toepassen op je eigen sores? Nee. De arme drommels in zijn programma krijgen er steevast ongenadig van langs omdat ze er zo’n Effing *Beep*-zooi van gemaakt hebben. Deelt hij dan kennis en kunde die jou ook de handvatten geeft om je leven weer een positieve draai te geven? Nee. Wel  schakelt hij het publiek in de zaal en op social media in als sidekick om zijn genadeloze oordeel met gelach en ge-oh te bekrachtigen. Komen er dan therapieën aan de orde die je zonder hem nooit op het spoor gekomen was en die toevallig precies de uitkomst zijn voor jou? Nee. Maar hij kan je wel zijn eigen, toevallig door zijn zoon uitgegeven boeken en de schoonheidsproducten van zijn vrouw aanraden.

En toch: kijken! Vanwege die moeder van zes kinderen die zichzelf verhoert op parkeerplaatsen. Vanwege die jonge high potential die zichzelf slechts voedt met wodka. Vanwege die drie zussen die in het huis van hun ouders hun heroïneverslaving in stand houden. Vanwege de tiener die dagelijks deuren intrapt en dreigt zijn kleine broertje te vermoorden. Vanwege de hypochondrische vrouw die met haar 75 gediagnosticeerde aandoeningen heel haar familie terroriseert. Vanwege de 16-jarige knul die trouw gezworen heeft aan een ‘gang’ en trots zit te vertellen dat hij twee weken geleden zijn eerste moord gepleegd heeft. Niet omdat zijn slachtoffer hem iets aangedaan had, maar gewoon, omdat zijn bendefamilieleden hem dat opgedragen hadden. Daar vallen jouw zorgen om je zieke kat en irritatie over die kutcollega bij in het niet, right?

Probeer het eens een paar dagen. Ik wed dat je zorgen om die kilo’s die er maar niet af willen en je dochter die wel kan maar niet wil leren voelen als een splinter in je vinger, in plaats van een doorn in je oog. Zorgen verbleken, depressies lijken uitstapjes en burnouts worden sabbaticals in vergelijking met de uitzichtloze drama’s die meneer McGraw, PhD, je voorschotelt. Hou het een week vol en zelfs je schoonmoeder  begint op Mary Poppins te lijken. Thank you, Dr. Phil. Awesome!