[Tour]Twee Fransen en een Brit

Bardet ging heel erg sterk omhoog
Pinot kwam er ook bij
Maar die twee schrokken zich rot
Want Cummings kwam voorbij

Twee Fransen vochten om een been, maar een Brit ging er mee heen. Bardet en Pinot waren de beste klimmers, maar Cummings was de slimste. Verder kregen we aan het einde van de etappe twee soorten strijd. Eentje voor de zege en eentje voor het algemeen klassement. En iedere keer denk je dat die gele aliën wordt gelost en dan komt hij uiteindelijk toch weer voor de andere klassementsrenners binnen.

Nog voordat de live-uitzending begon las ik op Twitter dat onder andere Gesink was gevallen. Ik dacht: het zal toch niet weer gebeuren? Maar een tweet van De Telegraaf gaf aan dat de ploegleiding van Lotto Jumbo had verteld dat Robert in orde was en in het peloton zat. Ik hoopte dat De Telegraaf voor één keertje niet loog.

Er was al veel gebeurd. Niet alleen de valpartij. Het peloton was uiteen gevallen. Er waren groepjes onderweg naar een kopgroep. Sagan was bezig de groene trui stevig om de schouders te krijgen, want Greipel was gelost uit het peloton. Onweer en regen lagen in het verschiet, maar de NOS dacht: kom, we zenden eerst nog wat vraaggesprekjes uit. Het peloton deed het net weer rustig aan toen we de beelden kregen. Alleen vooraan gebeurde nog wat.

Nu Lotto Jumbo één van de weinige ploegen was die geen mannetje in de kopgroep had, zou je een straftraining verwachten, maar ik zag geen gele Jumbomannetjes vooraan in het peloton en de kopgroep nam veel voorsprong op het peloton. Sky kwam namelijk voorop en dan weet je het wel. Zo langzaam mogelijk. Het was vandaag echter een rit met een prachtig decor. De uitgesleten ravijnen van de Tarn. Het peloton ging er als een slang doorheen, dus dan geniet je toch wel, ook als er verder weinig gebeurt.

Sagan won natuurlijk de tussensprint. Nu nog eens een overwinning in een etappe. Even later kwamen ze onder een brug door waarvan ik zelfs op tv hoogtevrees kreeg.

Op tachtig kilometer van de streep wist ik niet wat ik zag. De voorsprong van de kopgroep werd stiekem kleiner terwijl Sky nog steeds op kop reed.

Gelukkig was er af en toe wat oorlog in de kopgroep vandaag dus de koers was niet echt saai. Het was echter voor de echte strijd toch wachten op de klim van de tweede categorie.

Na de klim van de tweede categorie brak in de kopgroep weer eens de oorlog uit. Een Pool op pol position en aan het proberen om het treintje van FDJ in de poep te fietsen. Zou hij aan de eindstreep de polonaise kunnen lopen? Koen de Kort stelde zich tevreden met het kamerklassement.

De klassementstreintjes waren op 13 kilometer ook alweer te zien. Zou er nog wat gebeuren op de slotklim? Ja dus. Het was dan ook weer een echte klim om oorlog op te maken. Quintana probeerde het tenminste. Het ergste slachtoffer van de drang van de Colombiaan was van Garderen. De Nederlanders raakten wel op achterstand, maar verspeelden niet hun posities in het klassement en dat is toch wel hoopvol

Leukste uitspraak van Herbert: En die Stannard blijft maar fietsen.

Tweet van de dag: Marcel: Een Chasse patate met mayo lijkt me wel wat.

De rit van morgen

De laatste hobbel ligt morgen zo´n vijftig kilometer voor de finish en die is in Valence. Het zou dus wel weer eens een rit voor de sprinters kunnen gaan worden.

Ik ben zelf een keertje in Valence geweest toen ik samen met mijn vrouw van het meer van Genève naar de Middellandse Zee fietste in drie weken. Vrijwel geheel langs de Rhône. We hebben toen wat gedronken in Valence en er een tijdje rondgekeken. De belangrijkste bezienswaardigheid is de muziekkiosk op het Champs de Mars. Die kiosk is voor eeuwig vastgelegd door de bekende Franse schilder Raymond Peynet. Hij schilderde de kiosk met een vrijend paartje erin en dat schilderij is wereldberoemd geworden.

Je kunt er ook nog het huis met de hoofden zien. Nee, dat is geen geheimzinnig horrorhuis waar een man met een kettingzaag woonde die hoofden afzaagde van nietsvermoedende meisjes. Dat is gewoon een mooi antiek huis met negen hoofden als ornament. Verder is er in Valence geen reet te beleven en wij zijn toen al snel weer doorgereden naar onze plaats van bestemming.

Valence ligt echter in de Drôme. Dat is ook weer zo'n geliefd vakantieoord. Je kunt er vaak de lavendel ruiken als je er fietst. Het Parc de Vercors met de Hauts Plateaux du Vercors, een beschermd natuurreservaat. Daar zijn 1800 soorten planten te vinden, waaronder 60 soorten orchideeën. Er zijn geen dorpen en is een van de minst bewoonde gedeelten van Frankrijk, dus als je zin hebt in een kluizenaarsbestaan, kun je er misschien een hutje bouwen.

De renners hebben helaas nooit tijd om de omgeving eens goed in zich op te nemen. Die zien alleen het asfalt en eventueel de kont van de renner voor hen.