[Tour] Heel Holland huilt!

Rodriguez had iets aan zijn knie
Tenminste, dat had hij verteld
Maar op die steile muur van Hoei
Won hij toch mooi het klimgeweld

Godverdomme, dat hebben wij weer. Dumoulin gevallen en uit de Tour! Waarom wij altijd?
Nu hadden we eindelijk weer eens een reële kans op de gele trui en dan gaat er een idioot ineens een vreemde manoeuvre maken en vallen, vlak voor onze Tom. Hij viel voorover in het gras en schoot nog een eindje door. Einde Tour. Ik riep God aan en daarna riep ik nog een paar keer zeer krachtig iets dat ik normaal gesproken best graag in mijn mond neem. En het gekke was dat er tot dan toe niets aan de hand was geweest.

Vandaag was namelijk anders dan gisteren. Een tijdlang moesten we het doen met wat shots van interessante objecten, huisvlijt, interviews en een ode aan Eddy Merckx voor de afleiding. Merckx reed alles. Voorjaarsklassiekers, grote rondes en najaarsklassiekers en won die ook allemaal. Vandaar de bijnaam 'de Kanibaal'. Maar dat was in een tijd dat alle renners alles reden.

Er was meteen een kopgroep ontstaan met natuurlijk een Belg. Die mocht alweer wegrijden van het peloton. Toen er nog geen rechtstreekse uitzendingen waren zeiden D&D dat het jammer was dat wij kijkers niet de eerste uren mochten zien, want dan was het altijd oorlog in het peloton. Een spervuur aan demarrages om weg te komen. Nou, we hebben het gezien gisteren en vandaag.

Ik zat klaar voor een lange dag. Een kopgroep met een peloton op gepaste afstand, maar niet te ver achter. Trek had eerst geen trek om op kop van het peloton te rijden, maar nam uiteindelijk toch die taak op zich.

Er viel me nog iets op: er was dan wel geen wind, maar waarom reden al die Jumbootjes zo ver achterin? Als er iets geks gebeurt dan ben je toch mooi de lul op die plek. En er gebeurde iets geks. Maar dat was op een moment dat de kopgroep net was ingehaald en ik wakker schrok. Massale valpartij! Met Cancellara en Dumoulin. De koers werd geneutraliseerd, maar wat zag ik daar? Die hufters van Sky wilden als gekken vertrekken, terwijl de helft van het peloton nog verzorgd werd door de artsen. Ik hoop dan ook dat ze morgen op de kasseien allemaal tegen de grond gaan. Klootzakken! De koersleiding moest de koers zelfs voor de tweede keer neutraliseren! Maar na de neutralisaties waren de gemoederen gelukkig bedaard en kabbelde het peloton rustig voort.

Plotseling was er echter ook weer koers! Tinkoff Saxo en Astana gooiden de knuppel in het hanenhok. Sky moest in het peloton aan de bak. Er kon dus toch weer van alles gebeuren.
Het peloton lag wel meteen in twee stukken. Valverde, Bardet en Pinot moesten alle zeilen bijzetten om weer bij de voorste groep te komen. Vlak na de tussensprint die door de gorilla werd gewonnen, waren de groepen weer bij elkaar.

Één ding was wel zeker na alle consternatie: Cancellara zou na de etappe de gele trui kwijt zijn. En op 20 kilometer van de eindstreep viel voor hem het doek. Misschien wel definitief voor wat de Tour betreft. Een man met een fantastisch palmares. Het zou me niets verbazen als hij morgen niet meer vertrekt.

Ondertussen kwam de muur steeds dichterbij. Op de muur werd duidelijk dat Pinot de verliezer van de dag was. Als je tenminste Tom buiten beschouwing laat. Maar Contador en Quintana stelden ook teleur. Het zegt nog niet alles natuurlijk, maar Froome doet nu al goede zaken. Joop zou echter zeggen: 'Parijs is nog ver, pffff.'

Mijn mening

Eigenlijk is het wel gunstig dat Kelderman zoveel tijd heeft verloren. Het is zijn eerste Tour en als hij die tijd niet had veloren, dan zou hij misschien heel erg zijn best doen om negende te worden. Nu hoeft dat niet en kan hij heel erg zijn best doen om een etappe te winnen en dat vind ik toch leuker. Het algemeen klassement komt de komende jaren wel.

Tweet van de dag: Eline Visser: 'Hoe komt Dumoulin eigenlijk aan zijn achternaam?' 'Ik denk dat zijn vader zo heet.'

De leukste uitspraak van Herbert: Als je wilt winnen, kun je ook verliezen.

De rit van morgen

Morgenavond hebben alle renners kont als een baviaan, want ze gaan schudden met de billen op de kasseien. De rit gaat van Seraing naar het plaatsje dat bekend is van de Bêtise de Chambrai. Een verschrikkelijk zoet snoepje dat wereldberoemd is geworden door Asterix in De Ronde van Gallië.

Ik hou echter helemaal niet van zoetigheid. Als kind heb ik op de Montessorischool les gehad en daar kregen de jongens ook kookles. Tegen Sinterklaas gingen we fondant maken en ik heb toen de hele pan die ik had klaargemaakt leeggegeten. Daar ben ik zo misselijk van geworden dat ik sindsdien geen zoetigheid meer lust. Hooguit een enkele keer een kersenbonbon omdat daar likeur in zit. Het heeft wel het voordeel dat ik nooit gaatjes in mijn tanden heb en alle tanden en kiezen nog bezit. Dus ik hoef niet naar Cambrai.

Er is daar wel een leuk plaatsje vlakbij. Fontaine-Notre-Dame. Dat plaatsje is in de eerste wereldoorlog verwoest en er moesten zoveel mijnen uit die tijd worden opgeruimd dat de Tweede Wereldoorlog alweer uitbrak toen ze net klaar waren. Na die oorlog is het plaatsje weer opgebouwd en tijdens werkzaamheden in 2005 vonden ze er een hele serie graftombes uit de Gallo-Romeinse tijd. Daar blijkt dus uit dat het plaatsje niet alleen door de Duitsers bezet is geweest. Julius Caesar kon er ook wat van. De Keltische cultuur werd toen vermengd met de Romeinse cultuur en dat is nog steeds te merken in bijvoorbeeld de plaatsnamen.

Ik denk echter dat het de renners morgen aan hun reet zal roesten of ze nou naar Kamerijk, Cameracum of Cambrai fietsen. Als er maar een lekkere douche is en vooral een goede masseur,