[Tour] Jammer, Tom!

Tom was na Zwitserland wat moe
Maar was op tijd weer op de been
Toch was dat niet genoeg voor winst
Want Dennis was de nummer één

Klokslag twee uur was het dan zover. De eerste renner ging van start. Je kon meteen zien hoe warm het de afgelopen dagen is geweest, want hij was al helemaal zwartgeblakerd van de zon.

Daarna vond de NOS het nodig om van alles te laten zien, behalve de tijdrit, dus ben ik maar naar de Belg gaan kijken. Zodoende zag ik gelukkig ook van Emden finishen. Die tijd zou wel even blijven staan, dacht ik. Maar Dennis was al vrij snel aan de beurt, dus van Emden kon naar de koele bus.

Ik heb af en toe nog even teruggeschakeld naar Nederland, maar dan zag ik alleen maar Dione de Graaff en Thijs Zonneveld. Leuke mensen, maar daar zit ik niet voor te kijken. Wat is dat toch met de NOS. Ik weet dat Dijkstra en Ducrot de koers vaak mondeling verkrachten, maar daarom hoef je toch niet Dione de Graaff als afleidingsmanoeuvre te gebruiken? Nee dan de Belg. Die zenden gewoon de renners uit en als er een interview is, dan zetten ze dat in een kadertje zodat je de koers toch kunt blijven volgen.

De eerste van de echte kanshebbers die startte was Quintana. Het is voor Quintana maar goed dat er alleen nog maar een ploegentijdrit komt in deze Tour, want hij mag dan een Movistar zijn, maar een tijdritstar wordt hij nooit, denk ik. Pinot viel me wel erg mee. Die reed niet voor Pietsnot mee. Dennis zat ondertussen te stomen op de hotseat. Vandaag was dat een toepasselijke naam.

En dan is het vijf voor half vijf en gaat onze Tom van start. Niet alleen een uitstekend tijdrijder, maar ook een goed prater. Hij had het gisteren over een potje energie in de tijdrit. Dat potje mag niet te vroeg leeg, want dan is het gedaan en er mag ook niet nog een beetje in zitten aan het einde van de tijdrit. Zoetemelk kwam nooit verder dan: 'Parijs is nog ver, Pffff.' Helaas kon Tom het niet winnen van die jongen van dat liedje van Blondie. Heb je godverdegodver zes landgenoten in de top tien en dan is er zo'n lul uit Australië die sneller is. Maar Martin en Cancellara moesten nog komen. En wat zouden de favorieten voor de eindzege doen? Uiteindelijk werd Tom vierde, net als in het Nederlands kampioenschap. Alleen was hij nu wel de beste Nederlander. Zijn tijd komt nog wel.

Dijkstra had het ondertussen steeds over de beste tussentijd. Daar koop je niets voor, Herbert. En bij het zoveelste interview met een Nederlandse renner die niet belangrijk was, schakelde ik maar weer naar de Belg.

De Belgen bevestigden meteen dat ze meer verstand van wielrennen hebben dan D&D. Ze vertelden dat Dennis een groter verzet had dan Dumoulin en ook dan Martin en dat daar de winst in zat. Ze hadden het goed gezien bleek aan het einde van de tijdrit.

Heel Nederland had gehoopt op het geel. Tom Dunoulin zou Breukink wel even opvolgen. Het had gekund, maar is niet gelukt. Toch heb ik het idee dat het deze Tour nog wel gaat lukken. Op de muur van Hoei misschien al. Kelderman kan het geel pakken. In de Waalse Pijl kwam hij op tien seconden van de winnaar Valverde boven en die staat dik meer dan tien seconden achter op Keldertje.

Even een voorbeeldje waarom ik eigenlijk liever naar de Belg kijk.
Dijkstra: 'Zou Froome toch te mager zijn? In de bergen is dat een voordeel, maar in een tijdrit moet je massa hebben.' Beste Herbert, weet je hoeveel tijdritkilometers er in deze Tour zitten en hoeveel kilometers berg?

Pechvogel van de dag: Reto Hollenstein reed tegen een toeschouwer op die overstak. Hij viel hard op zijn reto.

Om over na te denken: Lak Boom

Tweet van de dag: Henk de Bot: Een wielrenner botst op een overstekende toeschouwer. Een piemel werd verwijderd van het parcours. Een lul mocht gewoon blijven staan.

De rit van morgen

Iedereen hoopt natuurlijk dat het morgen flink waait en dan het liefste uit het Noordwesten. Dan heb je grote kans op waaiers als de renners eenmaal in Zeeland zijn. De favorieten voor de eindzege moeten dan extra opletten dat ze geen tijd verliezen door in de verkeerde waaier terecht te komen, want dan zullen ze niet meer terug kunnen komen in de voorste waaier. De rit eindigt namelijk bij Deltapark Neeltje Jans.

Ik ben vaak langs Neeltje gekomen tijdens mijn ritten op de racefiets. Minstens een keer per jaar. Ik ga namelijk in de lente, na een paar keer een rondje van zo'n 50 tot 80 kilometer te hebben gereden, altijd tijdens de eerste echt lekkere dag met de wind uit het noordwesten, naar Middelburg over de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden. Dan kom je ook langs Deltapark Neeltje Jans. Ik ben er echter nog nooit binnen geweest en kan er dus niet zoveel over vertellen. Ik ken wel een ander park waar de renners ook langs komen: Port Zélande.

Port Zélande is een bungalowpark, maar je kunt er ook kamperen. Dat heb ik gedaan in 2001. Ik deed het op verzoek van onze zangeressen. Ik speelde destijds in een band met een zangeres van zeventien en eentje van negentien. Twee zusjes. Zij gingen heel vaak tijdens de zomer een weekendje met hun ouders en jongere zus naar Port Zélande. Vooral om daar mee te doen aan de karaoke. Die hadden ze daar namelijk. Ze waren op het hele park al bekend, want ze zongen erg goed. Ze vroegen me om daar ook eens mee te doen met de karaoke en ik kan lieve jonge meisjes nou eenmaal niets weigeren, dus ben ik een weekendje met de tent naar Port Zélande getrokken en heb Wild Thing ten gehore gebracht. Het was een erg leuk weekend, maar wat de karaoke betreft had ik het toen wel gezien.

Toch ben ik er nog een keertje geweest. Dat was met de duikclub voor een duikweekend. We verbleven in het hotelletje even buiten het terrein. Het Grevelingenmeer een geliefde plek om te duiken. Wij gingen dat daar zaterdag en zondag doen. Duikers zijn echter niet alleen sportief, het zijn over het algemeen ook levensgenieters. Dus was er zaterdagavond een barbecue en tijdens het eten werd wel duidelijk dat duikers niet alleen van zout en zoet water houden. Het was zo gezellig dat ik de volgende morgen het duikpak van een vriendin aantrok. Het paste niet echt. Veel Nederlanders zullen Port Zélande wel kennen, denk ik. Het is er altijd erg druk. Logisch, want het is een leuke plek. Zowel voor strandgangers, watersporters als duikers. Voor geen van die drie activiteiten zullen de renners morgen oog hebben. Ze zullen hoogstens op de windrichting letten.