Crazy Color Ramp Leeuwarden

In de buurt van Leeuwarden, in het nabijgelegen buurtschap Hempens-Tearns, heeft zich afgelopen weekeind een ramp voltrokken. Diverse deelnemers aan de Crazy Color Run, een evenement waarbij hardlopers zich onderweg vrijwillig laten bekogelen met een regen van verf, zijn onherstelbaar verkleurd. De verf zou met water uitwisbaar moeten zijn, maar het lijkt erop dat het per ongeluk is verwisseld met verfstoffen die bestemd waren voor zogeheten plofkoffers. Of de groep massaal een bank in de regio heeft willen overvallen en de Crazy Color Run als excuus gebruikt, wil de organisatie niet bevestigen.

Diverse gedupeerden melden zich bij krantenredactie, nationale televisiestations en op Facebook. Moeder Sanne trekt haar huilende oranjekleurige jongetje naar zich toe. “Hij durft straks niet eens naar school! Kijk dan toch! Het is net een wortel!” Een voorbijdravend paard stopt even om naar de jongen te knipogen, maar rent toch weer verder als hij zijn vergissing opmerkt. Even verderop zit een blauwe man met muts over zijn hoofd. “Ik snap er niets van. Ze beloofden dat we de verf wel uit konden spoelen, maar wat ze ons nou toch hebben aangedaan! Gelukkig gebruikten ze voornamelijk blauwe verf, dus ik kan morgen gewoon naar mijn werk. Maar mijn hele muts is geel! Die kan ik nu wel wegsmurfen.”

Vanuit Facebook komen ook diverse steunbetuigingen binnen vanwege de ramp in het buurtgemeenschap Hempens-Teerns. Een betrokken buurtbewoner vertelt: “Ik zou eigenlijk ook hebben meegedaan. Maar gelukkig reed er gisteren per ongeluk een tractor over mijn been en zit ik nu volledig in het gips. Anders had het mij ook kunnen overkomen.” Een boze man stormt op de camera’s af en laat zijn broek zakken. “Dit is mijn eigen kleur!” roept hij. “Rot toch op en steek die hele Hempens maar in je eigen Tearns!”

Naast de slachtoffers zijn er ook een aantal mensen die een claim indienen bij de organisatie wegens emotionele schade. Er zijn inmiddels vier mensen die aangifte hebben gedaan, omdat ze bij hun familie hadden opgeschept dat ze vijf kilometer hadden hardgelopen, maar nu niet de aangekoekte verf op hun huid en haar hebben om dit te bewijzen. Daarnaast dreigde een pubermeisje om zichzelf van het leven te beroven, omdat ze zich heel erg buitengesloten voelde nu haar vriendinnen allemaal groen en blauw haar hebben, terwijl zij als enige nog blond haar heeft. Haar moeder vond haar gelukkig op tijd en kocht snel een busje partyspray voor in haar haar. Ze maakt het nu naar omstandigheden goed.

Er zijn echter ook mensen die proberen om misbruik te maken van de situatie. Twee Friese vrouwen die de volgende dag een sollicitatiegesprek hadden, zeiden dat hun kans op een baan minder werd door de rare kleuren in hun haar. Daarop reageerde iemand: “Suffe kut, wees blij dat je haar een andere kleur heeft. Anders ben je zo’n grijze mus dat je het gesprek nooit doorkomt.” Deze reactie op Facebook kreeg 218 likes en 43 reacties, waarin de argumenten van de eerste gast werden bijgevallen door andere Friezen. Daarop is de klacht ongegrond verklaard.

De organisatie van de Crazy Color Run probeert alle slachtoffers volledig uit te sluiten van schadevergoeding. “Dat gaat tot nu toe heel goed”, roept de penningmeester enthousiast. “Mensen zijn zo druk met de media dat ze vergeten om het schadeformulier op onze website in te vullen. En met de achterhonderd kantjes vol kleine letters, verwachten we dat het document groot genoeg is om veel mobiele downloads tegen te houden. Bovendien zitten die foto’s toch alleen maar vol met blije foto’s van vlak na de run. Die hebben we allemaal opgeslagen als bewijs dat ze een leuke tijd hebben gehad. Wat er onder de douche gebeurt, is hun zaak: wij zijn onze belofte nagekomen door ze allemaal om te toveren in ware paradijsvogels.”

De gemeente Leeuwarden stelt een afhankelijk onderzoek in om de zaak te onderzoeken.