Irritant en vervelend: jeuk aan je anus

Staatssecretaris Van Rijn noemt de problemen die zijn ontstaan rond het nieuwe uitbetalingssysteem van het persoonsgebonden budget (pgb) 'irritant en vervelend'. Hij is dan ook nog van mening dat vooral externe factoren voor de nodige problemen hebben gezorgd. Verdien je het dan wel om ook nog maar een klein beetje verantwoordelijkheid te mogen dragen?

Die 'externe factoren' waren onder anderen de gemeenten die volgens Van Rijn te laat hun zorgovereenkomsten opstuurden. Gek hè? Vanaf begin tot aan eind 2014 was al bekend dat de gemeenten vanaf januari 2015 taken kregen toebedeeld waarvan iedereen allang wist dat ze het nooit op tijd voor elkaar gingen krijgen. En dan mochten ze ook nog even dit extra pakket huiswerk op tijd aanleveren? De gemeenten wisten al een hele poos niet meer waar ze mee bezig waren!

In oktober en november waren er nog talloze signalen dat er gruwelijke problemen zouden ontstaan. Zelfs vanuit de Sociale Verzekeringsbank die dit plannetje mocht gaan uitvoeren. Maar ja. Samen met de Sociale Verzekeringsbank had Van Rijn ruim voldoende terugvalscenario's bedacht. Beweren ze nu tenminste. Alleen zijn die blijkbaar allemaal mislukt, of ze zijn nooit van stal gehaald. Feit blijft dat het één grote teringbende is geworden. Plannetjes mislukt zou ik dan zeggen.

De VVD blijft deze plannen nog eens hartstochtelijk verdedigen ook. Kamerlid Sjoerd Potters vond dat de invoering 'goed en zorgvuldig' is verlopen. Ook hij schoof de schuld af op externe factoren en ook hij wees op de noodscenario's. Die dus nooit zijn gebruikt of totaal zijn mislukt!

Gisteren mocht Van Rijn zich voor de VIJFDE keer verantwoorden voor de enorme teringbende rond deze plannen. Iedere keer heeft hij beterschap beloofd en nog altijd is het één grote teringbende rond de pgb's. Ik zou zeggen: rot op en waag het nooit meer om ook maar een greintje verantwoordelijkheid voor andermans geld en zorg op je te nemen!

Maar ja. Van Rijn is uiteindelijk ook maar één onderdeeltje van een nog veel groter mislukt plan: 'de complete hervorming van de zorg'. Als Van Rijn moet vertrekken zou het complete kabinet, een hele berg steunende Kamerleden en een heel leger aan ambtenaren en beleidsmakers ook het veld moeten ruimen. Binnen een jaar bijna de complete zorg overhevelen naar beroerd toegeruste gemeenten. Alle verantwoordelijkheid voor werk en inkomen overdragen naar de gemeenten. Een heel leger aan gemeentelijke ambtenaren omscholen voor taken die ze nooit hebben gedaan. De budgetten met een kwart verminderen. En dan ook nog eens iets complex als de pgb's laten toetsen en betalen door een organisatie die hier nooit ook maar ene flikker mee te maken heeft gehad. Al deze mensen hebben zwaar gefaald!

De praktijk rond de pgb's? Individuele zorgverleners die al maanden zonder inkomen zitten. Zorgverleners die failliet gaan. Zorginstellingen die te weinig of geen geld krijgen. Pgb's worden niet, fout of aan de verkeerde hulpverlener betaald. Gehandicapten en bejaarden die hun hulp kwijt raken of dreigen kwijt te raken. En dat binnen een zorgstelsel dat sowieso al compleet is uitgekleed.

Kijk. In gezelschap hardnekkige en aanhoudende jeuk aan je anus hebben. Zo'n plek waar je nooit stiekem aan kunt krabben. Dat je moet wachten tot je echt helemaal alleen bent. Dát noem ik 'irritant en vervelend'. Ondanks zware en aanhoudende waarschuwingen van experts toch slechte plannen doorvoeren en daardoor hulpbehoevenden hun zorg en hulpverleners hun inkomen ontzeggen noem ik anders. Ik noem dat: misdadig.