De bootvluchteling

In vrijwel alle landen rondom de Middellandse zee en het Midden-Oosten is er oorlog of een andere vorm van geweld. Het is voor een buitenstaander niet meer te volgen hoe dit machtsspel in elkaar zit. Nu wordt er in diverse geweldsconflicten gewezen naar de Islamitische Staat, Al-Qaeda, Rusland of de Verenigde Staten. De kans is groot dat er een andere grootmacht aan de touwtjes trekt. Voor diegenen die het echt willen weten zeg ik: “Follow the money.” Helaas kan deze stelling niet worden bewezen, want deze lieden hebben zichzelf volledig ingedekt. We kunnen wel de vraag stellen ‘wie heeft er nou echt belang bij destabilisatie in die regio’s?’ Ik kom maar tot één conclusie namelijk de wapenindustrie!

Vrijwel alle landen hebben op één of andere manier, direct of indirect belang bij om er grof geld aan te verdienen. Nederland heeft jaren lang optische elektronica geleverd aan Irak. De transacties verliepen altijd indirect via andere landen, zodat Nederland het altijd kon ontkennen. Hetzelfde gebeurde in landen als India en Pakistan. Kortom, landen hebben grote financiële belangen in geweldsconflicten wereldwijd.

Wie is de grote verliezer in dit machtsvacuüm?

De lokale bevolking is de dupe en slaat op de vlucht. Gedreven door wanhoop betalen ze duizenden euro’s voor een overtocht naar een veilig heenkomen. Eenmaal aan boord van een schip of een grote sloep wagen ze de oversteek in de hoop op een betere toekomst. Halverwege gaan de mensenhandelaren van boord en gaan weer terug naar land van herkomst. Ze laten honderden bootvluchtelingen achter, maar zodra de boot omslaat of op de klippen loopt, breekt de hel los. Het overgrote deel van deze mensen verdrinkt en gaat een verschrikkelijke dood tegemoet.

Wat doet de Europese Unie hieraan?

Begin dit jaar hebben ze het budget verlaagd, terwijl het aantal vluchtelingen alleen maar toeneemt. Na de ramp op 19 en 20 april jl. gaan de ministers opnieuw het probleem bekijken en hebben een zogenaamde tien punten plan opgesteld. De voorstellen zien er veel belovend uit, maar hoe lang gaat het duren voordat het plan tot uitvoer wordt gebracht? De Europese Unie is mede verantwoordelijk voor de genocide dat op de Middellandse zee tot nu toe heeft plaatsgevonden. Het is wel erg makkelijk om de vluchtelingen lokaal te huisvesten in tentenkampen, terwijl daar een oorlog gaande is. Wat Markt Rutte in de uitzending van Pauw en Witteman toentertijd in 2011 heeft gezegd; “dit is een probleem dat Italië zelf moet oplossen, dat is niet ons probleem.” Dat getuigt dat hij geen respect heeft voor de medemens en de mens- en burgerrechten aan zijn laars lapt.

Hoe pakken we dit probleem aan?

Dit is een vraag die moeilijk is te beantwoorden. Ik zou de wortel van het kwaad bestrijden en dat zijn niet de lokale strijders, maar het definitief stopzetten van alle wapenleveranties aan deze strijders. Geen wapens, geen oorlog! Aangezien de wereldwijde belangen van de wapenindustrie te groot zijn, is het niet mogelijk dit geweld een halt toe te roepen. Het blijft een kwestie van ‘pappen en nathouden’ en zo modderen we langzaam verder aan.