Real life escape games


Ik zag vorige week een nieuw spel bij EenVandaag: Prison Escape. Eigenlijk wel een gekke naam, want we zijn hier in Nederland en het zou dus beter Diefje met verlos kunnen heten. Je kunt je bij dat spel voor € 62,50 inschrijven en dan ga je de gevangenis in. De bedoeling is dat je probeert te ontsnappen en dat ook nog binnen 2,5 uur. De eerste deelnemers waren heel erg enthousiast. Je wordt echt in het spel getrokken. Je kunt met bewaarders onderhandelen om te ontsnappen. Drugs aanbieden bijvoorbeeld. Natuurlijk is zo'n real life spel ook vele malen leuker dan het kijken naar een kutserie als 'Utopia' en het zal vermoedelijk nog leuker zijn dan Leage of Legends, want de populariteit onder jongeren groeit momenteel explosief.

En bij dit ene real life spel blijft het niet. Je hebt ook al Escape Room. Bij dat spel moet je met je team ontsnappen uit een laboratorium of een meisjeskamer. Die meisjeskamer is waarschijnlijk naar het voorbeeld van Dutroux als je zo de trailer ziet. Je moet proberen te ontsnappen door het oplossen van raadsels en door in/out of the box te denken.

Dit soort real life ontsnappingsspelletjes zullen de komende tijd steeds populairder worden. Exit Game is ook zo'n soort spel. De vraag is: blijven ze onschuldig?

De mensen van nu willen steeds meer uitdaging. Jongeren hangen niet meer voor de televisie. Het is voor de omroepen maar goed dat er vergrijzing is, want dan hebben ze nog kijkers. Zelfs Boer Zoekt Vrouw trekt alleen maar jongeren die in een café ook iets anders doen. Ze kijken dan even als het interessant wordt en verder zijn ze aan het darten of aan het poolen.

Televisie is dus een achterhaald medium, maar weet het nog niet. Real life spelletjes hebben de toekomst, want Halma of Monopoly is geen uitdaging meer. En veel mensen gaan liever zelf een spel spelen, dan dat ze met een joystick achter de pc zitten te spelen. Ik denk echter dat dit soort ontsnappingsspellen op een gegeven moment ook gaan vervelen en dat de mensen weer nieuwe uitdagingen gaan zoeken. Dat zit nu eenmaal in ons bloed. Als de mensen geen uitdagingen nodig hadden gehad, dan zouden we nooit gekomen zijn waar we nu zijn. Het zijn de pioniers die met gevaar voor eigen leven eropuit trokken om andere werelden te ontdekken. Er zijn mensen verbrand omdat ze het niet pikten dat iedereen geloofde dat de aarde plat was. We zouden zonder onze drang naar uitdaging echt geen internet hebben gehad en ook geen smartphone. Zonder Maagdenhuisbezetting waren er geen veranderingen in het onderwijs gekomen en zonder pioniers in de muziek hadden we Leo Blokhuis nooit op ons scherm kunnen bewonderen. Hoewel dat misschien wel een van de nadelen is van onze drang naar uitdaging, want hij is er niet meer vanaf te slaan.

Het zal dus hoogst waarschijnlijk niet blijven bij deze gewone ontsnappingsspelletjes. Er zullen nieuwe spellen moeten worden bedacht met nog meer uitdaging. En waarom zou dat niet kunnen? Met onze huidige technische mogelijkheden moeten we toch in staat zijn om zeer realistische spellen te bedenken.

Het moet toch mogelijk zijn om een enorme koepel te bouwen. Met een beetje fantasie kun je daarin een mooie jungle laten bouwen. In Blijdorp hebben ze een prachtige tropische tuin. Die kun je ook in die koepel aanleggen. Laat er wat beekjes in stromen en leg een meertje aan met een motor onder het wateroppervlak zodat je het water kunt opstuwen tot enorme golven. Om het nog echter te maken laat je wat tropische vogels en giftige slangen los. De koepel zelf zal dienen als de hemel. Soms blauw met zonneschijn, maar het kan ook ineens gaan regenen, hagelen of onweren. Er kunnen ook nog allerlei andere gevaren worden bedacht. Giftige dampen zijn niet zo moeilijk te realiseren. Vleesetende planten behoren tot de mogelijkheden en misschien hier en daar wat drijfzand.

Het zou het leukste zijn als het een wedstrijd wordt. De deelnemers moeten uit die jungle zien te ontsnappen door de strijd aan te gaan met die gevaren. Ze mogen zelf kiezen wat voor wapens ze gebruiken om de gevaren te bestrijden. Die worden dan klaargelegd op een platform en als het startschot wordt gegeven, moeten ze die zo snel mogelijk zien te pakken, want met die wapens moeten ze ook elkaar bestrijden. Er kan namelijk maar één winnaar zijn bij het spel. Als je niet als eerste je wapens hebt dan loop je kans te worden 'gedood' en dan ben je af. Natuurlijk zullen de wapens niet echt dodelijk zijn, de slangen niet echt giftig en in het drijfzand zak je niet echt weg, maar het spel biedt toch voldoende uitdaging.

Je zou trouwens twee versies kunnen maken van dit spel. Een lite-versie en een versie waarbij er wel echte wapens moeten worden gebruikt en waarin echte giftige slangen worden losgelaten, waarin echt drijfzand en echte giftige dampen worden gebruikt. Voor die versie zullen zich vermoedelijk weinig vrijwillige deelnemers aanmelden, maar dat kan op een andere manier worden opgelost. Als organisatie reis je gewoon de asielzoekerscentra af en vertelt dat de winnaar van het spel een verblijfsvergunning krijgt. Je zou ook vertegenwoordigers van de verschillende asielzoekerscentra tegen elkaar kunnen laten uitkomen en de mensen uit het centrum van de winnaar of winnares krijgen dan allemaal een verblijfsvergunning. Het real life spel zal dan natuurlijk op RTL worden uitgezonden met als presentatrice Linda de Mol. Ik denk wel dat het een enorm succes zal worden. Ik moet alleen nog een naam voor het spel verzinnen.