Birdman

25 van de 87. Van de 87 films die ooit de Oscar hebben gekregen voor Beste Film blijk ik er maar 25 te hebben gezien. Na de afgelopen Academy Awards –waar Lady Gaga zich verdienstelijk maakte door een keer normaal te doen en Neil Patrick Harris geestig presenteerde- begon ik aan het afwerken van de lijst genomineerden. Om uiteindelijk met Birdman nummertje 26 af te vinken.

Enigszins overgewaardeerd vond ik ‘m, maar wellicht snapte ik het gewoon niet. De meningen lijken verdeeld. Zo gaat het met meer films die de Beste Film-Oscar kregen – het is eigenlijk nooit goed. Er zijn meer jaren waarover men het eens is dat een andere film had moeten winnen, dan jaren waarin de winnaar volledig terecht werd gevonden.

Het afgelopen weekend heb ik naast Birdman ook The Hurt Locker maar eens gekeken, de winnaar van 2008. Mijns inziens was dat een typische ‘oneens’-winst: de film komt rommelig over, is overdadig schokkerig gefilmd en ik kon nauwelijks in het verhaal komen. Het niveau van een Full Metal Jacket of Apocalypse Now hebben films over Irak helaas nog niet gehaald.

Gisteren kon aan mijn lijstje afgevinkte winnaars de legendarische film Midnight Cowboy (1969) toegevoegd worden. Dat was een heel ander verhaal, letterlijk en figuurlijk. Ik was bijzonder verrast hoe ongelooflijk goed die film is. Vooral ook hoe controversieel. Homoseks, drugsgebruik, borsten en billen – voor een film uit de sixties feitelijk ongehoord. Het kreeg dan ook een X-rating die sindsdien is bijgesteld tot R, ofwel 16 in Nederland.

Nog 59 te gaan, kortom, voor de volgende Oscars zich weer aandienen. Het lijstje met winnaars van de Beste Film-prijs vind je hier. Wat zijn jouw favorieten? En welke awards waren vollédig onterecht?