Zwaar kut?

In Nederland hebben we eigenlijk maar een paar echte problemen. Er gaan meer Nederlanders de pijp uit door welvaartsziektes dan door andere oorzaken. Overgewicht. Hart- en vaatziektes. Stress door het combineren van werk met honderdvierentachtig hobby's en de bezigheden van de kinderen. Slapeloze nachten over de vakantiekeuze. En toch vinden we andere zaken pas echt kut.

Maar wat wordt dan wel als een echt probleem gezien? Criminaliteit?
Zelf ben ik heel mijn leven nog geen slachtoffer geweest. In mijn vroege jaren misschien een paar knokpartijen, waar ik zelf ook wel enige eigen verantwoordelijkheid in had. In mijn brede kring van familie, vrienden, kennissen en collega's, kom ik echter niet verder dan een paar fietsendiefstallen en een zeldzame inbraak. Ik ken ook aanzienlijk meer vrouwen die ooit slachtoffer zijn geweest van hun eigen kerel, dan van een verkrachting op straat.

Ik ga niet beweren dat criminaliteit niet bestaat en ga de impact voor slachtoffers niet bagatelliseren. Toch heb ik nooit het idee dat ik zelf of mijn omgeving moet leven in een constante angst voor criminelen. De meest ingrijpende maatregel die ik nog weleens zie is een beter slot.

Nog zo eentje: de 'crisis'.
Veel mensen hebben het nu aanzienlijk minder makkelijk dan in 2007. Ik schijf bewust 'minder makkelijk'. Als je in 2007 tot de minima behoorde en dit nog steeds het geval is, dan ben je nu inderdaad zwaar de lul. Als je in 2007 stevig bovenmodaal verdiende en recentelijk in de bijstand bent beland, dan is het ook zwaar kut. Ik heb echter moeite met het woord 'crisis', als met ieder weekje schoolvakantie nog steeds honderdduizenden tot miljoenen Nederlanders een vakantie kunnen boeken.

Terrorisme! Ook een mooie om over te klagen.
Ja, het wereldwijde terrorisme is een zware bedreiging en het is belangrijk om er gruwelijk alert op te blijven. En ik heb zo het idee dat onze overheid en veiligheidsdiensten hier zeer adequaat mee bezig zijn. Want laten we wel zijn: zo veel is er nog niet gebeurd in Nederland. Voor mij is het in ieder geval nog niet een dusdanige bedreiging dat ik er de godganse dag mee bezig ben.

Nee. Zo zwaar kut is het allemaal nog niet. Natuurlijk zit het ook wel eens tegen en hebben we ook in Nederland mensen met bovengemiddeld veel tegenslag. Zo is het leven. Gemiddeld genomen wonen we echter in een fantastisch land. Zo fantastisch dat hele volksstammen zich druk kunnen maken over futiliteiten, zonder ooit een arrestatieteam voor de deur te krijgen of op 'onverklaarbare wijze' te verdwijnen.

Is FOK! representatief voor de mate van tevredenheid? Nou, nee. Onder de verschillende artikelen en columns ziet het er soms wat heftig uit. Maar dat zijn hooguit twintig leden, die overal wel op reageren. Dat zal op andere sites niet anders zijn.

Volgens mij hebben we het uiteindelijk allemaal niet zo zwaar kut. Voor sommigen is het hooguit zwaar kut als ze niks meer te klagen hebben of niemand meer overal de schuld van kunnen geven. Dan moeten ze namelijk zelf in de spiegel kijken.