Tegenovergestelde van feminist

Natuurlijk ben ik een feminist: vrouwen dienen gelijk behandeld te worden en hetzelfde te verdienen voor hetzelfde werk. Maar vrouwen hebben ’t niet per definitie slechter dan mannen. Er zijn ook gebieden waarop ze consistent beter behandeld worden en juist mannen achtergesteld zijn. Dus vroeg ik me af: is er ook een beweging die zich juist voor mannen inzet, zoals vrouwen feminisme hebben? Het antwoord is ja: masculinisme.

Er zijn hoe langer je erover nadenkt werkelijk legio voorbeelden te verzinnen. Stel dat Poetin een snor laat staan en besluit de wereld te gaan veroveren. Wie worden er dan in de meeste landen direct opgetrommeld om het Rode Gevaar te gaan bevechten? Juist, mannen.

3FM’s Serious Request-thema dit jaar is “Hands off our girls”. Vanzelfsprekend is het vreselijk dat er jaarlijks wereldwijd miljoenen vrouwen worden verkracht. Maar over het feit dat een kwart tot een derde van de slachtoffers van alle verkrachtingen niet vrouw is, maar man, wordt bijna niet gesproken. Mannen die erover praten worden doorgaans uitgelachen of niet serieus genomen. Wees blij dat je seks hebt gehad! Je had een stijve dus je wilde het blijkbaar! Mannen kunnen niet worden verkracht, man! Zeg je hetzelfde tegen een verkrachte vrouw –je was nat, dus je wilde het- dan kan je direct –en terecht- een knal voor je harses verwachten.

Ook op de werkplek en in de gezondheidszorg zijn er grote verschillen. Zo wordt prostaatkanker veel minder belicht dan borstkanker en valt  94 procent van de dodelijke ongelukken op werkplekken mannen ten deel. Een algemeen bekend feit is ook dat bij scheidingen doorgaans vrouwen, niet mannen, voogdij toegewezen krijgen over de kindertjes – of er moet echt iets vreemds aan de hand zijn.

Is er sprake van huiselijk geweld van een echtgenote tegen haar man, dan wordt de man daar gemiddeld gezien ook niet serieus in genomen. Stapt hij naar de politie en draait de vrouw het verhaal om, dan zijn agenten geneigd om de kant van de vrouw te kiezen en moet de man plots zijn onschuld bewijzen.

Vanzelfsprekend hebben mannen het gemiddeld genomen nog altijd beter dan vrouwen. Ze verdienen meer, leven in een door mannen gedomineerde samenleving en hebben de geschiedenis en cultuur aan hun kant staan. Toch is er op een aantal gebieden, van voogdij tot verkrachting en huiselijk geweld tot dienstplicht, nog een hoop werk aan de winkel om mannen behandeld te laten worden met dezelfde serieusheid die vrouwen al ten deel vallen.

Het is daarom ook vreemd te noemen dat er in Nederland geen enkele beweging bestaat die zich inzet voor de positie van mannen op deze gebieden. Feministische groeperingen zijn er zat, maar een masculinistische stichting? Nope. Daarom is het tijd voor verandering; tijd om te stoppen met het negeren of bagatelliseren van de ondergeschikte positie van de man.

Hands off our men!