Brief aan Sharon Dijksma

Beste Sharon,

Maandag was er een discussie bij Pauw over jouw plan om vanaf september volgend jaar alle wilde dieren het circus uit te hebben. Een robotvrouw van de vereniging Wilde Dieren de Tent uit was in debat met onder andere Natascha Freiwald, een spreekstalmeester die in haar circus de olifant Buba laat optreden. Buba is een van de weinige 'wilde' dieren die door jouw maatregel wordt getroffen. In totaal zijn het er 119. Verder worden alleen buitenlandse circussen er door getroffen en die komen dus gewoon niet meer en gaan lekker elders door met optredens van 'wilde' dieren.

Ik heb het woordje wild maar even tussen aanhalingstekens gezet, want Buba is natuurlijk nooit wild geweest. Of dacht je dat opa Freiwald met een net de jungle in is getrokken om een olifant te vangen?
Misschien weet je het niet, maar olifanten behoren tot de intelligentste dieren. Ze hebben een geheugen als een olifant. Buba is nu meer dan twintig jaar bij de familie Freiwald. De dochter van tien, die toevallig jouw naamgenoot is, is met Buba opgegroeid. Buba heeft het naar zijn zin, want een olifant die het niet naar zijn zin heeft, speelt echt niet met een meisje van tien en dat doet hij wel. Niet in het circus, maar gewoon buiten de tent waar hij vrij kan rondlopen. Laat die maatregel dan in ieder geval gelden voor nieuwe circussen. Je pakt een meisje van tien toch ook niet haar hondje af?

Maar het gaat me niet eens zozeer om Buba en de 118 andere wilde dieren die door de maatregel worden getroffen.
Die robotvrouw vertelde dat wilde dieren in een circus echt niet kan, want ze gaan op reis en zitten in kleine hokken. Ik ben zelf een dierenvriend en gek op wilde dieren en ik vind ook dat zoiets niet kan. In principe horen wilde dieren in het wild.
Maar in Nederland zitten talloze dieren opgesloten in kleine hokjes. Van kanariepietjes tot papagaaien en grasparkieten. Slangen, exotische kikkers, cavia's, chinchilla's, Afrikaanse dwergmuizen, woestijnratten, leguanen, vogelspinnen. Je kunt ze zo gek niet verzinnen of er wordt in gehandeld in Nederland. Maar Buba moet weg. Is dat niet een beetje hypocriet?
En waarom mogen paarden en kamelen dan wel gewoon doorgaan met het vertonen van kunstjes? Omdat ze gedomesticeerd zijn? Dus dan mogen ze wel geheel tegen hun natuur in door een brandende hoepel springen? Honden en katten? Ook dat zijn eigenlijk wilde dieren, maar we hebben ze net zolang verpest tot ze in de vrije natuur niet meer kunnen overleven. Hoewel? Tegenwoordig zie je steeds meer katten verwilderd in de plantsoenen en bossen. Maar die zijn gewoon gedumpt. Doe je daar ook iets aan, Sharon?

Er nam een dierenarts aan de discussie deel en die gaf aan dat wilde dieren eigenlijk alleen maar een goed leven kunnen hebben als ze kunnen doen wat ze in het wild ook kunnen doen. Dat ben ik helemaal met hem eens, maar Pauw stelde terecht de vraag wat dan het verschil is tussen een wild dier dat in een circus kunstjes doet en een dolfijn in het dolfinarium van Harderwijk. Dolfijnen vinden kunstjes doen wel leuk, geloof ik, maar ze moeten het toch maar doen in een zeer beperkte ruimte, terwijl dolfijnen gewend zijn om in scholen grote afstanden af te leggen. Het is dus toch meten met twee maten.

Maar er is meer. Jij bent staatssecretaris van Economische Zaken en staat voor het beleid op het gebied van landbouw en natuur. Ik ken in de landbouw nog wel wat dieren die in een zeer kleine ruimte zijn opgesloten. Wat dacht je van 7500 vleesvarkens bij elkaar in een afgesloten ruimte? Of 120.000 leghennen? Of 220.000 vleeskuikens? Dieren die niet weten hoe de zon eruit ziet? Dieren die net genoeg ruimte hebben om hun kont te keren en zelfs dat niet altijd? Dieren die gewoon worden geruimd als er een vermoeden is dat ze wel eens ziek zouden kunnen worden? Daar ben jij toch ook verantwoordelijk voor? Wat ga je daar aan doen?

Nu je toch zo lekker bezig bent met het aanpakken van zulke grove misstanden als de wilde dieren in een circus, kun je die handelaren in exotische dieren en die boeren met de megastallen toch ook wel even meteen aanpakken? Maar dat gebeurt zeker niet?
Handelaren in exotische dieren en boeren met megastallen zijn zeker nodig voor de economie? Buba is dat natuurlijk niet. Die vermaakt alleen maar mensen die het circus komen bezoeken. Buba levert de staat geen geld op en de druk van organisaties zoals Wilde Dieren de Tent uit is groot en je kunt ze makkelijk hun zin geven. Er is al jaren grote druk van organisaties die zich bezig houden met dierenwelzijn, zoals Wakker Dier. Die zullen toch echt liever hebben dat die megastallen verdwijnen dan dat Buba zijn kunstjes niet meer mag vertonen. Waarom geef je die dan niet hun zin? Weet je wat? Ga lekker samen met die robotvrouw, die overigens Leonie Vestering heet, naar Buba en maak een selfie. Dan sta je daar samen met je prooi.

En wat moet er ondertussen met Buba gebeuren? De Oostvaardersplassen dan maar? De vereniging Wilde Dieren de Tent uit geeft aan dat ze voor al de dieren een onderkomen hebben. Daar ben ik dan toch wel benieuwd naar. Een olifant kun je niet zomaar overal stallen. Buba is al meer dan twintig jaar bij de familie. Het is een soort Mauro. Hij is al zo lang bij de familie Freiwald dat hij daar erg aan gehecht is. Ik pleit dan ook voor een Bubapardon. Kom op, Sharon. Of je pakt de hele handel aan, of je doet niets. Maar deze maatregel slaat echt helemaal nergens op. Het is de hypocrisie ten top.