NVWA beboet warenhuizen vanwege te vroege kerst

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft boetes uitgedeeld aan warenhuizen die te vroeg waren met hun kerstuitingen. In oktober heeft de NVWA in een publicatie aangekondigd scherp te zullen controleren op naleving van het convenant, dat de betrokken partijen vorig jaar hebben ondertekend, waarin is afgesproken geen kerstuitingen te doen vóór 6 december.

Volgens een zegsman van de NVWA overtreden De Bijenkorf, HEMA, Intratuin en Vroom & Dreesmann het convenant, door in hun warenhuizen flink uit te pakken met kerstartikelen. Ook online retailers als Bol.com en Wehkamp.nl zijn op hun vingers getikt. "Op Bol.com troffen we een kerstmarkt aan, inclusief kerstbanner op de homepage. Wehkamp.nl toont in het novembernummer van haar online magazine hulst, dennentakken en kerstverlichting. De regels gelden ook voor kerstdecoratie. Coolblue zien we op dit moment nog even door de vingers, met slechts een beperkt zoekresultaat voor kerst. Bij Coolblue staat gelukkig alles nog in het teken van de Sint. Zoals het hoort!", lacht hij blij.

De Bijenkorf, HEMA, Intratuin en Vroom & Dreesmann krijgen zeven dagen de tijd om orde op zaken te stellen. Online retailers krijgen iets langer bedenktijd, namelijk veertien dagen. "Dat is vanwege de nieuwe regelgeving 'Kopen op afstand', die per 13 juli 2014 van kracht is", licht marketing directeur van Bol.com Michel Schaeffer toe.

"Er zijn gelukkig ook bedrijven die zich wél aan de afspraken houden. Zo voldeden álle etalages van Free Record Shop aan de gestelde richtlijnen", aldus een van de controleurs van de NVWA. Even nog was er ophef ontstaan over de berichtgeving dat supermarktketen Spar een boete had gekregen vanwege het logo dat gevoerd wordt. "Maar daar is sprake van een misverstand", glimlacht Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma.