De serieverkrachter met poezenplaatjes

De brute moord op soldaat Lee Rigby had voorkomen kunnen worden. Dit zou althans blijken uit een Brits een onderzoek. De twee Britse jihadisten zouden al maanden vooraf en gewoon publiekelijk op Facebook hebben geroepen dat ze graag een soldaat wilden vermoorden. En dit had Facebook dus gewoon kunnen melden.

Ik vind dat altijd wel wat makkelijke uitspraken. Enerzijds hoor je vaak zat de bezwaren over de inbreuk op privacy van bedrijven als Google en Facebook. Anderzijds wordt wel weer verwacht dat ze er nu net die paar hele foute berichtjes uit kunnen filteren, om deze vervolgens aan de overheid te overhandigen. Maar beseft men dan niet hoe gruwelijk groot dit soort sites wel niet zijn en hoeveel data en gegevens daar dagelijks op rondgaan?

Wereldwijd heeft Facebook alweer een dikke 1,3 miljard leden. Die leden hebben allemaal een eigen pagina en zetten op hun beurt ook weer tal van groepen en dergelijken op. Alleen via de chatfunctie worden al een miljard berichten per dag verstuurd. Per dag heb je het dus over vele miljarden stukjes tekst, uitspraken, meningen, oproepen en héél, héél, héél, héél, héél veel meer onzin. Met een stevige nadruk op de onzin.

Wat verwacht men dan eigenlijk? Dat ze daar bij Facebookof op andere sites eventjes die ene uitspraak van een randdebiele jihadist uit pikken?
Dagelijks roepen vele tienduizenden randdebielen op internet welke dames ze graag keihard - en feitelijk ook wel wat gedwongen - willen neuken. Tienduizenden anderen wensen digitaal hun rumoerige buren een pijnlijke dood. Tienermeisjes slachten elkaar op de sociale media massaal af. In online oorlogsspelletjes brullen puisterige nerds de afschuwelijkste verwensingen naar aan gort geschoten tegenstanders. Op de vele gratis pornosites worden miljoenen keren de meest lugubere zoekfuncties ingetikt. En laten we dan de doorsnee reacties in de vele miljoenen fora niet vergeten.
En daar moet je dan net ene bedreiging van een extremist uit filteren?

Ik wens Facebook, Google, iedere andere website en de NSA veel succes. Ik geloof er geen flikker van dat al die geautomatiseerde systemen daadwerkelijk noemenswaardige resultaten opleveren. Dit ene berichtje had misschien wat op kunnen leveren, maar dat verdwijnt gewoon tussen alle andere waanzin die internet heet. Wat veel enger is, zijn de berichten, fantasieën en ideeën die nu net niet op internet worden gedeeld. Die worden namelijk niet geventileerd, maar uitgevoerd.

Nee. Een psychopaat filter je niet even op een paar uitspraken op Facebook. Terwijl achter een pagina vol poezenplaatjes net zo makkelijk een serieverkrachter kan zitten.