Jezus en Zanger Rinus

De musical The Passion. Afgelopen voorjaar voor de vierde keer opgevoerd. Nu al staat vast dat er volgend jaar een vijfde in Enschede aan zit te komen. De belangrijkste vraag? Wie gaan de hoofdrollen deze keer spelen? Mijn belangrijkste vraag: “Waarom in godsnaam The Passion?”

Even voor de goede orde: The Passion is geen strikt letterlijke vertelling van het Bijbelse paasverhaal. Er worden moderne Nederlandse liedjes gebruikt om uiteindelijk dan weer wel bij de welbekende Romeinse martelpraktijken uit te komen. De teksten hebben natuurlijk geen reet met Pasen te maken. Ze moeten meer een ‘sfeertje’ scheppen. Het feit dat een of andere BN'er zingend met een kruis loopt te zeulen en er uiteindelijk op vast wordt gespijkerd moet de rest doen.

Nu is dat wel een beetje vooringenomen van de makers hoor. Menig zichzelf christen noemende Nederlander is tegenwoordig al beroerd geïnformeerd over de daadwerkelijke inhoud van de diverse Bijbelboeken. Laat staan dat je het verhaal zo nog wel op niet-christenen gaat overbrengen. Ik wed dat heel wat kijkers wel vrolijk meezingen met de nummertjes van De Dijk, Ramses Shaffy of Frank Boeijen, maar echt niet weten waarom die Jezus toch met dat kruis loopt te leuren.

Nu ging Mell Gibson met ‘The Passion of the Christ’  weer net een paar stapjes te ver de andere kant op. Die wist de meest gematigde christen nog tot antisemiet om te turnen. Als je echter Danny de Munk een moppie van Anneke Grönloh hoort zingen, verlaat je gevoelsmatig de Nederlandstalige Top 100 niet eens! Laat staan dat je een associatie met Israël van tweeduizend jaar terug kunt leggen!

Maar ja: een uiteindelijk op een kruis getimmerde Danny op de Erasmusbrug heeft natuurlijk ook geen flikker meer met Golgota te maken. Mijn eerste associatie is dan weer met een Erasmusbrug die precies in de ochtendspits een kwartier gesloten blijft.

Nu heb ik op zich niks met de bijbel hoor. Als iemand dat boek als leidraad voor een geinige musical wat losjes wil hanteren - dan wel stevig verkrachten - moet ie dat vooral doen. Ik vind het alleen idioot dat een EO, de RKK, de Protestantse Kerk in Nederland, de Rooms-katholieke Kerk en het Nederlands Bijbelgenootschap daar dan zo hard aan meedoen. Sterker nog: het zelf produceren!

Om het verhaaltje wat toegankelijker te maken? Dat is toch wel een stevig brevet van onvermogen. Je hebt een goed verhaal of je hebt het niet. Als dat verhaal niet werkt, ga je het niet redden met een nog vager verhaal, verpakt in het werk van de trots van Volendam. Nick en Simon verkopen geen bijbels!

Ik heb niks met en niks tegen religie. Ik knap alleen vreselijk af op zulke slechte PR! Een beroerde Jesus Christ Superstar, met Zanger Rinus als Judas. Dan sta je als kerk al meteen met 1-0 achter.