Ik krijg nog 642 miljoen van je

Europees Commissaris voor Begroting, de Bulgaarse Kristalina Georgieva, tikte Jeroen uit Nederland op zijn schouder. 'Psst. Ik krijg nog 642 miljoen van je.' Dat was een uitgelezen kans voor hem om eens even te benadrukken hoeveel miljoen wij nog terugkrijgen vanwege de Bulgarenfraude. Nogal Wiebes. Maar nee. 'Kunt u dat specificeren?' vroeg Jeroen.

Jeroen is meer van de cijfers. Een echte finance-man. Als minister moet het allemaal wel, de media te woord staan, onderhandelen met Brussel en stoeien met je achterban, maar aan Jeroen zien we dat-ie er niet veel plezier aan beleeft. Nooit slaat hij eens met de vuist op tafel, of staat hij goedlachs tegen een journalist aan te kletsen. Zonder enige stemverheffig blijft Jeroen, een beetje stijfjes, bij de getalletjes. 'Als de cijfers kloppen, dan betalen we.'

Niet getreurd, we mogen de naheffing van 642 miljoen gespreid betalen. Boffen wij even met Jeroen en zijn bikkelharde onderhandelingstechnieken. Heeft-ie toch maar mooi voor elkaar gebokst. Dan hebben wij het toch een stuk beter gedaan dan de Britten. Die waren slechts in staat om van de twee miljard naheffing die ze moesten betalen, een miljard af te lullen. Nou, en een miljard is veel meer dan 642 miljoen dus hebben wij het beter gedaan.

Hoe zat het ook weer met die naheffing. Ja ik snap het best hoor, ik krijg ook wel eens een naheffing. Over mijn energierekening. Paar tientjes of zo, doe ik niet moeilijk over. En betalen moet sowieso. Dat is nou eenmaal afgesproken. We moeten alleen nog even uitzoeken waar die torenhoge naheffing precies vandaan komt. Geen nood, komt goed.

We zijn te rijk natuurlijk. Dat mag niet. Alle winst wordt afgeroomd door het democratische Brussel. Andere landen gaven jarenlang expres een te laag inkomen op, om zo minder te hoeven bijdragen, en lagen dik in de clinch met het Brusselse statistisch bureau. Ze vroegen zich openlijk af wat nou eigenlijk de definitie van inkomen is. Uiteraard met als doel om een zo laag mogelijk inkomen te hebben. De rekening van die ellende moet natuurlijk wel ergens van betaald worden.

Daar mag dan het braafste jongetje uit de klas weer voor opdraaien. Hoewel je met een beetje tegensputteren er zo de helft van afkletst, durft die er toch niets van te zeggen. Het is ook heel hard nodig, die jaarlijkse afdracht aan Europa. We hebben er dan wel niet democratisch voor gekozen, maar waar moet anders de betutteling over stofzuigers met maximaal 1600 watt vandaan komen. Twaalf keer per jaar verhuist het Europees parlement tussen Brussel en Straatsburg. Kosten: 200 miljoen. Dat moet ook ergens van betaald worden.