Angst voor de 'lone wolf'

Als je in de binnenstad bloemen uitdeelt aan de mensen, kom je niet op het wereldnieuws. Als je zeven mensen neerschiet wel.

Een paar weken geleden riep IS op om aanslagen in de VS te plegen. Ook een Nederlandse jihadist riep op tot het plegen van aanslagen in Nederland en België. Ik verwacht niet dat die oproepen een enorm effect zullen hebben op grote groepen van de moslims in de westerse landen. Zeker niet op de korte termijn, maar het kan wel voor angst zorgen. In Duitsland hebben we daar al een voorbeeld van gezien. Er waren hooligans en rechts-extremistische jongeren uit heel Duitsland gekomen om gezamenlijk te demonstreren tegen de salafisten in Duitsland. Salafisten zijn soennitische fundamentalisten binnen de Islam. Zij zien de uitspraken van Mohammed zelf, zijn metgezellen en de twee generaties na hen als bepalend voor de islam. Duitsland is bang voor deze steeds groter wordende groep moslims. Vooral onder moslimjongeren is het salafisme populair aan het worden. De hooligans en rechts-extremisten hebben helemaal niets op met die groep en kwamen naar Keulen om eens lekker te salafistfucken. Ze vonden dat ze dat het beste zo dronken mogelijk konden doen. Het resultaat? Dertien agenten in het ziekenhuis en een enorme ravage. De politie had waterkanonnen, pepperspray, wapenstokken en traangas nodig om de boel een beetje onder controle te krijgen. En toch vielen er veertien gewonden, waaronder dus dertien agenten. Naast de salafisten wilden de 'demonstranten' ook maar meteen alle buitenlanders uit Duitsland hebben.

Maar waarom zijn die Duitsers zo bang voor het salafisme? De oorspronkelijke leer van de salafigeleerden gaat er juist vanuit dat geen enkel individu het recht heeft om de wet in eigen hand te nemen. De metgezellen van Mohammed hebben ook nooit een vijand gedood. Zelfs niet toen Mohammed werd bekogeld met stenen. Ook de huidige salafisten hebben niets van doen met de jihad als heilige oorlog en ook niet met groepen als Al Qaida en IS. Het zou zomaar kunnen dat acties zoals die in Keulen er juist voor gaan zorgen dat ze gewelddadiger worden.

Ik denk dat we juist meer angst moeten hebben voor de zogenaamde 'lone wolves', zoals die in Canada. Dat was uitgebreid in het nieuws. In alle journaals en nieuwsrubrieken kwamen die aanslagen aan de orde. Jammer, want juist door al die aandacht loop je kans dat er meer van die 'lone wolves' komen.
Michael Zehaf-Bibeau was een geboren Canadees die pas onlangs tot de islam was bekeerd. Dat zijn vaak de felste aanhangers. Ook de man die twee militairen met de auto aanreed was pas een jaar geleden tot de islam bekeerd. We zouden ons meer zorgen moeten maken over dit soort malloten dan over die salafisten en zelfs over groepen jonge moslims. Groepen zijn namelijk makkelijker in de gaten te houden door de geheime diensten, maar deze 'lone wolves' zijn lastiger, omdat de diensten niet altijd weten dat iemand een 'lone wolf' is. Overigens werd Michael Zehaf-Bibeau wel in de gaten gehouden door de geheime dienst en was zijn paspoort ook nog eens afgenomen. Desalniettemin kon hij dus een aanslag plegen. Hij werd dus wel in de gaten gehouden, maar als een geheime dienst niet weet dat iemand een 'lone wolf' is geworden, dan valt er weinig in de gaten te houden. Bovendien hoeft het niet per se een geradicaliseerde moslim te zijn. Ik herinner me Anders Beging Breivik. De man die op één dag een bomaanslag pleegde en zevenenzeventig mensen doodschoot. En in Nederland hadden we Karst Tates, die acht mensen doodreed omdat hij een aanslag op de Koninklijke familie wilde plegen. Verder hadden we nog Tristan van der Vlis die in Alphen aan de Rijn zeven mensen doodschoot en er zeventien verwondde in een winkelcentrum. De geheime diensten wisten van Breivik nog wel dat hij chemicaliën in Polen had gekocht, maar de hoeveelheid was te gering voor een aanslag. Van Tates en van der Vlis was volgens mij helemaal niets bekend bij de AIVD. Aanslagen van dit soort 'lone wolves' zijn dus heel moeilijk te voorkomen.

Ik ben persoonlijk niet bang voor aanslagen van dit soort lieden. Ik denk wel dat we in de toekomst met steeds meer van dit soort aanslagen rekening moeten houden. De oproepen van IS en die Nederlandse jihadist zullen dan misschien geen directe uitwerking op grote groepen moslims hebben, maar er kan wel iets anders gebeuren. De aanslagen in Canada waren, zoals ik al schreef, groot nieuws. Juist die aandacht zou er voor kunnen zorgen dat er navolging komt en dat meer van dit soort 'lone wolves' komen. Vanuit de kant van de geradicaliseerde moslims, maar ook vanuit rechts-extremistische kant. De filmpjes en foto's van de onthoofdingen door IS heb ik bij het nieuws en de nieuwsrubrieken honderden keren voorbij zien komen. Er zijn echt wel moslimjongeren die vanwege al die aandacht tegen IS opkijken. De aanslagen in Canada die zo uitgebreid op het nieuws kwamen, gooiden misschien ook nog wat olie op het vuur. En als er binnen niet al te lange tijd nog een paar komen, dan kan het zomaar een olievlek worden die zich steeds meer uitbreidt. Een reactie van rechts-extremistische kant is dan niet uit te sluiten. En zo kan de boel behoorlijk escaleren, zonder dat IS of Al Quaida er rechtstreeks bij betrokken is. Ik wens de geheime diensten veel sterkte en wijsheid in de komende tijd.

Zelf een stuk geschreven dat je op FOK! wilt laten verschijnen? Mail je stuk o.v.v. je username naar bert@fok.nl!