Ook Sint moet op de schop

Om definitief met het 19e-eeuwse slavernijspook der VOC af te rekenen lijkt het onvermijdelijk dat Piet de komende jaren definitief wordt omgevormd tot Roetvegenpiet. Wie in de hele heisa verdacht veel buiten schot blijft, zoals katholieken dat goed doen, is de Sint. Wordt het niet tijd om ook hem op de schop te doen?

Willen we in een tijd waarin pedofilie in de katholieke kerk wijdverbreid is en grotendeels onbestraft blijft, eigenlijk wel dat onze kindertjes een bisschop als heilig vereren en er jaarlijks bij op schoot nestelen? Is dat in de huidige samenleving, die (terecht) zeer angstig is voor pedo’s en daarenboven ook nog eens voor twee derde atheïstisch is, wel goed te praten? De Sint was leuk voor een jaar of 1700, maar het is tijd voor verandering.

Ook de Sint, zijn uiterlijk en zijn imago dienen daarom te worden aangepast. Daartoe kunnen we om te beginnen zijn bisschoppelijke mijter inruilen voor een ongevaarlijk en kindvriendelijk rood mutsje. Zijn dominantie uitstralende staf kan worden veranderd in een blije, feestelijkheid uitstralende bel. Zijn wel heel los zittende tabberd kan ingeruild worden voor een aan de voorkant gesloten rood pak met een ongevaarlijke, airbag-achtige dikke buik. Zo voelen de kinderen op schoot niet direct meer hoe blij de Sint precies is met hun gedrag van het afgelopen jaar.

Aangezien kolen al decennia uit den boze zijn en groene energie helemaal je van het is, lijkt het ook een prima idee om de stoomboot definitief aan wal te slepen en in te wisselen voor iets milieuvriendelijkers. Denk aan een slee met paarden of rendieren. Om de Groene Sint en zijn kindvriendelijkheid te benadrukken én om alle schijn van racisme te voorkomen kunnen we de Pieten dan voortaan wellicht net zo groot als kinderen maken en groene pakjes aantrekken.

Wegens de economische crisis zijn er al jaren regelmatig heftige protesten in Spanje. Het land staat op het punt om uiteen te vallen, de werkloosheid is torenhoog en hoop gloort nog altijd niet aan de horizon. Daarom is het tevens een goed idee om de Sint definitief te laten verhuizen naar Noord-Europa. Denk aan bijvoorbeeld Finland, dat met het afzwakken van de marktpositie van Nokia best een economische impuls kan gebruiken.

Vanwege diezelfde aanhoudende crisis vinden veel ouders het lastig om twee keer per december cadeautjes te kopen voor hun kroost. Zeer begrijpelijk. Na alle veranderingen die hierboven zijn aangestipt doorgevoerd te hebben is de laatste stap daarom het twintig dagen opschuiven van de viering van Sints verjaardag. Zo gaan we effectief van twee naar één keer cadeaus en kan de zuinige Nederlander meer geld in de zak houden.

Tegelijkertijd maken we er onze vrijheidslievende en racisme hatende Amerikaanse vrienden aan de overzijde van de grote plas ongetwijfeld erg blij mee. Wat mij betreft voeren we al deze veranderingen daarom dit jaar nog door. Daar is best nog tijd voor, aangezien de derde week van november nog lang niet is aangebroken. Publieke Omroep, leest u mee?

Zelf een stuk geschreven dat je op FOK! wilt laten verschijnen? Mail je stuk o.v.v. je username naar bert@fok.nl!