KNVB, lees je mee?

De KNVB is een clubje dat van oudsher de competitie mag organiseren. Prima natuurlijk, iemand moet het doen. Maar de laatste decennia is ons domme bondje een beetje naast haar schoenen gaan lopen. Ze werpt zichzelf op als financieel toezichthouder, tuchtrechter en hoeder van de morele standaard. Daar moet je natuurlijk wel de juiste skills voor aan boord hebben, competente mensen. Anders gaat het helemaal mis.

Een triest dieptepunt was de wedstrijd van Willem II tegen NAC Breda. Een Brabantse klassieker die met de promotie van Willem II, alsmede de handhaving van NAC in de eredivisie, ternauwernood eindelijk weer eens plaatsvond. Ik had er maanden naar uitgekeken en met hulp van mijn Tilburgse vrienden keurig de combi ontdoken. Wat een feest had moeten worden werd een trieste, schaamteloze vertoning. Willem II bleek niet in staat om enkele raddraaiers in toom te houden. Stewards van de club uit Tilburg werden mishandeld. Keer op keer werd er vuurwerk afgestoken en op het veld gegooid. Het kan de KNVB niet ontgaan zijn want de wedstrijd werd er diverse malen voor onderbroken. Ook de stadionspeaker vroeg meermaals om op te houden met het gooien van vuurwerk. Zonder resultaat.

Je zou zeggen dat deze avond een uitgelezen kans is voor de fatsoensridders van de KNVB om hun gezag te doen gelden. Maar voorlopig lijkt het erop dat ze het daar te druk hebben met knokkende amateurvoetballers, het evalueren van spaarpotten bij profclubs of met mens-erger-je-nieten. Uit Zeist vernemen we vooralsnog niets anders dan een oorverdovende stilte over deze avond.

Hoe anders was het in 2009, toen supporters van NAC op 21 januari voor een geweldige sfeer zorgden met stadionfakkels, voorafgaand aan de bekerwedstrijd tegen Groningen. Er werd die avond niemand mishandeld en geen vuurwerk op het veld gegooid. Er werd wel voor een nostalgische voetbalsfeer gezorgd. Toch stond de KNVB te stuiteren van geluk omdat dit ‘ontoelaatbare’ gedrag afgestraft kon worden. Vanwege die sfeeractie kreeg NAC een thuiswedstrijd zonder publiek opgelegd, en een boete van 15.000 euro. Voor de ontsierde bekerfinale van 2014, waar de incidenten vele malen erger waren, kreeg Ajax een bekerduel zonder uitpubliek opgelegd. De verhoudingen zijn ver te zoeken.

Over verhoudingen gesproken. Op internet zijn inmiddels onderzoeken door de KNVB aangekondigd naar recentere incidenten rond voetbalwedstrijden. Over de Brabantse derby blijft ons bondje stil. Terwijl hier toch een uitgelezen kans ligt om je reputatie op te vijzelen als streng doch rechtvaardig toezichthouder. Iets wat je alleen bereikt door consequent te zijn. KNVB, lees je mee?