Roodhuiden

Goed nieuws: het nieuwe seizoen van South Park is vorige week begonnen. Aflevering een van seizoen achttien is direct weer heerlijk maatschappijkritisch: het neemt de controverse die momenteel in de VS speelt om het woord 'redskins' op de hak.

Wat is de voorgeschiedenis? Al sinds 1932 bestaat de American Football-ploeg Washington Redskins. Een rechtbank oordeelde laatst dat het copyright op deze naam niet meer te behouden viel, omdat het kwetsend is voor de 'Native Americans' in het land.

De beslissing werd aangevochten, maar vergeefs. Zonder op de South Park-aflevering zelf in te gaan is het echter een interessante vraag: is dit politieke correctheid die doorschiet, of hebben de Indianen na honderden jaren genocidaal staatsbeleid en gedwongen heropvoeding tot geaccepteerde 'blanke' cultuur, het volste recht om niet langer met de term 'Redskins' geassocieerd te worden?

Toen de Spanjaarden Mexico gingen veroveren in de 16e eeuw zakte de bevolking daar ineen van 25 miljoen tot 7 miljoen in minder dan een eeuw. De eeuwen erna bleef het doorgaan en doorgaan tot er nu nog minder dan één procent van de VS van origine deels of geheel 'Native' is.

Weggezet, vervolgd, geridiculiseerd, op dodenmarsen gestuurd, gedwongen heropgevoed en in reservaten gedumpt - de lijdensweg was lang en de bewustwording van en trotsheid op de eigen cultuur is eigenlijk pas een halve eeuw aan de gang - een tiende van de totale tijd.

Is 'Redskins' nu eenmaal een cultureel fenomeen, een woord uit de tijd van Buffalo Bill, of is het qua lading even erg als 'Nigger'? Verwijst het naar de dehumanisering van de oorspronkelijke inwoners zoals 'het N-woord' naar de slavernij verwijst?

En is deze discussie aangaande 'herbemiddeling van het verleden' ten opzichte van de morele standaarden van tegenwoordig, in het kader van de Nederlandse Zwarte Piet-discussie te plaatsen, of heeft die er weer niets mee te maken? Wat vindt u?