Fryslân ûnôfhinklik

Schotland is toch nog binnen het Verenigd Koninkrijk gebleven, al scheelde het niet veel. Rutte en zijn kliek zullen wel blij zijn geweest, want bij een 'ja' vreesden ze wellicht voor gemorrel uit Friesland. Maar laten ze nou maar niet denken dat er nu niets zal gebeuren. Mijn moeder was een Friezin. Haar wieg stond in Buitenpost. Ik ben dan weliswaar in Putten geboren en opgegroeid in Scheveningen, maar ik heb natuurlijk wel Fries bloed in mijn aderen en dat bloed is steeds meer gaan koken sinds de provinciale herindeling van minister Plasterk bekend werd. Ze willen in Den Haag met hun poten aan Friesland komen. Dan kun je natuurlijk problemen verwachten.
Vandaag is het 26 september en dat is een bijzondere dag voor de Friezen. Op die dag hebben ze namelijk in 1345 de Hollanders verslagen in de slag bij Warns.
Dat was nog eens een mooie tijd.

Bij Stavoren kun je het Rode Klif vinden. Dat is niet zomaar iets. Het is een oude keileemheuvel met magische krachten. Een paar jaar na de geboorte van Christus heeft het Rode Klif een paar dagen een enorme vlam uit haar binnenste naar buiten gespoten. De NAM zou er misschien meteen zijn gaan boren, maar in die tijd was de NAM er nog niet. Op de vierde dag kwam er, samen met de vlam, zelfs een rode, vurige slang mee omhoog. Hij bleef daar een tijdje de toeschouwers de schrik op het lijf jagen en verdween toen met de vlammen weer in de diepte. De vlam kwam nog twee keer terug in de eerste drie eeuwen. Het was toen al wel duidelijk aan de Friezen dat het Rode Klif iets magisch had.

Was het die magie die er voor zorgde dat de schepen van de enorme vloot van graaf Willem IV op de Zuiderzee werden aangevallen door onweer en verschrikkelijke herfststormen? De vloot werd uiteengeslagen en daardoor kwamen de legers gesplitst aan wal en werden daar door de sterke Friezen in de pan gehakt. Ook graaf Willem IV sneuvelde.

Morgen zal het zwart zien van de Friezen bij het Rode Klif. Dan herdenken de Friezen de slag bij Warns. Om precies 13.45 uur begint de herdenking. Het lijkt mij een prima gelegenheid om eens te beginnen met het bevechten van de Friese onafhankelijkheid. Dat wordt namelijk wel tijd. De Friezen zijn nu getergd door Plasterk. Overal ter wereld zie je afscheidingsbewegingen. Schotland ging dan net niet door, maar in Irak en Syrië is de IS bezig met landjepik. De separatisten in Oekraïne willen zich afscheiden. De Krim is ze al voorgegaan. De Catalanen willen dolgraag onafhankelijk worden van Madrid. De Basken hebben dan wel hun bommen opgeborgen, maar streven nog steeds naar een eigen staat. Wales komt eraan. Friesland kan niet achterblijven. Het is nu of nooit.

Stel je eens voor dat het Rode Klif morgen met zijn magische krachten Grutte Pier laat herrijzen. Dat zou niet verwonderlijk zijn, want het enorme zwaard van deze Friese vrijheidsstrijder uit de vijftiende en zestiende eeuw is onlangs door de Hollanders gestolen en in Rotterdam tentoongesteld. Dat is alsof je een voetbalschoen van Abe Lenstra in de Kuip tentoonstelt.

Pier zal zeker oren hebben naar een herindeling van de provincies, maar dan naar zijn eigen idee. Dat wordt dan een groot Fries rijk. Magna Frisia. Dat was een rijk dat zich uitstrekte vanaf Brugge in het tegenwoordige België tot de monding van de Wezer in Nedersaksen. Pier zal natuurlijk niet meteen heel Holland, België en Nedersaksen willen en kunnen inlijven, maar zal ongetwijfeld beginnen met West-Friesland en Groningen. De Groningers zullen zich maar al te graag vrijwillig aansluiten omdat ze dan meteen van die verschrikkelijke Henk Kamp af zijn. De NAM zal echter niet meteen de grens over worden gezet. Die hebben de nieuwe Friezen nog steeds nodig, want ze krijgen Google en Google komt daar onder andere vanwege de aanwezigheid van goedkope energie.

Pier zal eerst het nieuwe Friesland sterk willen maken. Het huidige Friesland heeft natuurlijk al het beste stamboekvee ter wereld. Die produceren meer melk dan alle Chinese moeders bij elkaar. En dan hebben ze nog Skalsumer Sunny Boy. Die stier heeft wereldwijd al zo'n anderhalf miljoen koeien bevrucht. Dat heeft zelfs koning David niet voor elkaar gekregen in zijn tijd.
Campina zal niet langer worden geboycot door Rusland als het nieuwe Friese rijk onafhankelijk wordt van Nederland. Groningen levert nu al het grootste aandeel van de Nederlandse export. Dat is dan wel over het algemeen gas en ook daarom zal Magna Frisia niet meteen de NAM wegsturen.

Maar wat te doen met de andere voormalige delen van Magna Frisia? Er zijn genoeg afstammelingen van Friezen in die voormalige gebieden. In Nedersaksen spreekt met het West-Nedersaksisch dialect en dat dialect wordt ook in Noord-Nederland gesproken. Sterker nog, het Platduits wordt zelfs in Sleeswijk-Holstein gesproken. Ze zeggen er bijvoorbeeld: 'Bi ons tehuus'. Dat zeggen een Groninger en een Drent ook. Pier kan dus de Poetinstrategie volgen en separatisten in die regionen steunen met geld en wapens. Moeilijker wordt het voor Pier om richting België te komen. Toch zijn er ook daar lichtpuntjes. Het Friese en het Scheveningse dialect zijn de laatste overblijfselen in Nederland van het Indo-Germaans. De 'a' wordt als een 'e' uitgesproken bijvoorbeeld. Dat schept een band. En de Scheveningers moeten ook niets van Den Haag hebben. Zeg niet tegen ze dat ze in Den Haag wonen. Grutte Pier kan dus ook daar medestrijders vinden en via hen proberen Magna Frisia weer te herstellen.

Ik ben echt benieuwd wat er morgen bij het Rode Klif allemaal gaat gebeuren. Als er echter niets magisch gebeurt en Grutte Pier niet opstaat, dan zal Plasterk toch uiteindelijk zijn zin krijgen, ben ik bang. Er is op dit moment namelijk nergens sprake van een Friese onafhankelijkheidsbeweging. Sterker nog, De ergste vijand van Cambuur Leeuwarden huist in Heerenveen en andersom. Zo schiet het natuurlijk niet op.