Voed je kinders op!

Het idee van een zonvakantie was nieuw voor mij, gezien ik altijd op stedentripjes ga. Samen met vrienden besloten we echter 'the best of both worlds' te combineren: eerst een week steden langs, daarna neerzijgen bij het Gardameer voor vijf dagen zwemvertier. Daar viel direct op dat de helft van de ouders z'n kinderen niet opvoedt.

Bij het resort, op steenworpafstand van het meer gelegen, waren twee zwembaden. We zegen al direct na onze rotzooi in het appartement gedumpt te hebben neer bij het dichtstbijzijnde zwembad. Nou is verkoeling in de Italiaanse hitte fijn, maar na een half uur dobberen in een opblaasband heb je dat ook wel weer gezien.

Dus beland je enkele meters naast het zwembad op een van de ligstoelen met een biertje, peuk en een boek of tijdschrift, in de hoop lekker te kunnen lezen. Af en toe kijk je op om te zien wat de spelende kindertjes allemaal uitvreten en lees je weer verder.

Tot de eerste PLONS. Kan gebeuren - je veegt het water van de kaft van je lectuur af en leest weer verder. Waarna weer even later - PLONS. Enigszins verontwaardigd roep je toe: "Hé!" en krijg je in de helft van de gevallen een ongemeend "Schuldigung!" of "Sorry!" terug. De ouders zien het maar zeggen niks.

En weer, en weer, en weer, tot je boek een verfomfaaide kromgetrokken schim is van wat 't ooit was en je maar besluit weg te gaan. Het water hoef je sowieso niet meer in gezien de gele wolken die om menig kind heen walmen, vanzelfsprekend zonder ouderlijke interventie. Dan maar naar het andere zwembad. 

Daar blijkt het -in exact dezelfde opstelling- een oase van rust te zijn. Kinderen worden in Brabants, Deens, Duits gemaand om niet te spetteren, want er zitten mensen te zonnebaden en te lezen. Een kind dat het had over 'pinkeln' werd direct aan het oor getrokken en verteld dat dat niet pluis is.

Het kan kortom wel. De vijf dagen erna werd dezelfde tweedeling aangehouden: ouders die hun kinderen in alle vrijheid alle onbekenden lieten natspetteren, overmatig lieten schreeuwen én geen enkel probleem hadden met in het zwembad zeiken - ik zag het ze zelf nota bene doen, terwijl de wc's vijftig meter verderop waren - tegenover ouders die wél wisten hoe je je kind opvoedt en indien nodig tot de orde roept.

De boodschap, kortom: als je met je gezin naar zo'n resort gaat, zorg er dan in godsnaam voor dat je kinderen zich enigszins gedragen. Tuurlijk, ravotten hoort erbij, maar anderen haast bewust natplonzen door een meter ervandaan bommetjes te maken, in het zwembad zeiken alsof 't een lieve lust is en herrie maken als varkens die ter slachting geleid worden, dat is allemaal te voorkomen.

Doe dat dan ook.