Moslims claimen Malieveld!

“Moslims claimen Malieveld.” Weer zo'n typische kop boven een artikel in De Telegraaf. Maar deze keer vond ik het ook wel weer een grappige kop. De Telegraaf doet nog zijn uiterste best om de 'gemiddelde lezer' te bedienen en dit als beroerd nieuws te brengen. Dit blijkt dan echter totaal te mislukken.

Van Aartsen heeft voor de Schilderswijk een protestverbod van twee maanden afgekondigd. Pro Patria heeft na deze tegenslag nog niet besloten wat ze verder willen en de Nederlandse Volks-Unie heeft besloten naar de rechter te stappen. De verschillende aan Pro Patria gelieerde clubjes laten al helemaal niks meer van zich horen. Maar ondertussen heeft de zogenaamde Muslim Defence League Holland gewoon bij de politie een demonstratie op het Malieveld aangekondigd. Voor 20 september!

De Telegraaf gebruikt dan vervolgens termen als het 'claimen', 'bezetten' en 'onze nationale demonstratieplek'. Ik noem dat het op volkomen legitieme wijze gebruikmaken van een democratisch recht. Pro Patria had dat ook kunnen doen, maar waren nog druk aan het 'nadenken'. De Nederlandse Volks-Unie was nog druk bezig met het opstellen van hun aanklacht tegen Van Aartsen. En beide partijen hadden alleen maar een politiebureau binnen hoeven te stappen met de simpele mededeling: “Wij gaan 20 september demonstreren op het Malieveld.”

Drie dingen. Als je het voor elkaar krijgt om het Malieveld redelijk vol te krijgen, ga je zeker een vracht aandacht trekken. Als jij de eerste bent, voorkom je voor dat moment dat 'die anderen' die aandacht kunnen opeisen. En als laatste heeft de lokale bevolking van de Schilderswijk er geen last van.

Want dat is toch het overheersende geluid dat je in de Schilderswijk hoort. Ze hebben er last van! Ze zitten niet te wachten op een groepje witte mensen die iedere getinte bewoner van hun wijk gelijkstelt met een extremistische haatbaard. Ze zitten niet te wachten op extremistische haatbaarden, die beweren dat alleen zij ware moslims zijn. Ze zitten niet te wachten op confrontaties tussen politie en rellende kutkinderen. Als ze al ergens op wachten, is het op een fatsoenlijk stukje beleid, dat voor het aanzien en de leefbaarheid van de Schilderswijk eindelijk eens een beetje succes kan gaan boeken.

Ik weet het. Volgens 'sommigen' nuanceer ik nu de toestand in de Schilderswijk. Volgens 'sommigen' bagatelliseer ik de zooi, is de Schilderswijk een broeinest van de extremistische islam en kan geen wit mens er nog veilig over straat. Maar ook dat is maar een geluid. Als ik vervolgens die andere geluiden hoor, weet ik één ding in ieder geval zeker: het ware geluid ligt er minimaal ergens tussenin.

Ik moest dus vooral wel lachen. De blanke kruisvaarders voor de democratie en het recht op hún vrijheid van meningsuiting waren nog even in overleg. De volgens hen overwegend criminele getinte medeburgers stapten gewoon een politiebureau binnen om van hún recht op vrijheid van meningsuiting gebruik te maken.

Dit had geen columnist kunnen verzinnen!