[Tour] De haai wordt een kannibaal

Nibali dacht bij zichzelf
Vier is beter nog dan drie
En hij legde deze rit
Iedereen over de knie

Ik had gehoopt dat een van de Nederlanders in het peloton mij een cadeautje zouden geven op mijn verjaardag door te winnen. Helaas was dat niet zo, maar het was wel een mooie rit.

Vandaag weer een uitzending vanaf de start. En ook nu weer meteen een uitlooppoging. Voigt en Gautier natuurlijk weer. Slagter wilde ook weer, maar het peloton liet ze niet wegrijden. Meerdere renners probeerden het. Kruijswijk onder andere, maar het lukte een tijdje niet. Uiteindelijk reden Huzarski en Oss weg, maar met al die bergen in het vooruitzicht leek me dat geen kopgroepje dat tot het eind stand zou houden. Toen de rook helemaal was opgetrokken hadden we een grote groep met daarin ook weer eens Voeckler en Di Marchi en onze eigen winnaar van de kasseienrit, Boom. Coquard van Europcard was er ook bij, dus die zou bij de tussensprint wel de punten pakken.

Toen de kopgroep gevormd was, was het duidelijk dat er tot de Tourmalet verder niet veel zou gebeuren. Nibali vond het allemaal wel weer best en liet zijn ploeg rustig aan doen. Andere ploegen hadden geen zin om al te gaan rijden. Maar het viel me wat later op dat Astana het gat toch niet al te groot liet worden. Zou Nibali nog een etappe willen hebben?
De punten op het eerste bergje waren voor Boom en meteen lag de kopgroep uit elkaar. De anderen kwamen wel weer terug, maar het was toch wel duidelijk wie de betere renners waren. De tussensprint was uiteraard voor Coquard.

Eindelijk was daar de Tourmalet. Ik was benieuwd of er iets zou gebeuren.
De eerste aanvaller uit de kopgroep was de oude Chavanel. Nieve en Kadri gingen achter Chavanel aan. In het begin van de klim druppelden de renners achterin het peloton er nog af, maar langzamerhand werden het straaltjes. Kadri en Nieve gingen intussen over Chavanel heen, maar die deed daarvan geen aangifte. De kopgroep spatte verder uiteen en het viel op dat onze groene bekkentrekker niet bij de voorsten zat. Dus alle drie de Europcarretjes waren nu weg vooraan. Helaas ook Boom, maar dat had ik eigenlijk wel verwacht. Dat Huzarski nog voor de groep Boom reed vond ik wel een huzarenstukje.
De Tourmalet had wel strijd te zien gegeven, maar alleen maar in de kopgroep. In het peloton ging het rustig aan en toch bleef er niet eens zo'n groot peloton over. Valverde viel aan in de afdaling en had wat ploeggenoten bij zich. In de afdaling gebeurde dus meer dan in de klim.
Van den Broeck kreeg vandaag minuten aan zijn broek. Ten Dam had materiaalpech gehad, maar kon gelukkig met Boom terugkomen.

De klim was achter de rug. Het wachten was nu op de slotklim naar Hautacam. De voorsprong van de koplopers was teruggebracht tot onder de drie minuten en liep verder terug. Zou er dus nog iets gebeuren op de Hautacam? Steeds sneller liep de voorsprong terug.
De haai was nog hongerig blijkbaar. Hij ging alles voor hem opvreten. De groep Trofimov was al in kleine brokjes uiteen gevallen. Die werden één voor één opgegeten. Toen was er nog slechts een klein hapje over. Nieve liet Kadri achter, maar zou hij uit de bek van de haai kunnen blijven? Ouwe lul Horner ging ook maar eens aanvallen en de haai ging mee. Waarom reageerde er niemand? Was de eerste plaats niet meer interessant? Horner werd echter als een vuiltje van de schouder van Nibali geblazen. De haai ging op weg naar nummer vier en misschien de bollen.

Eindelijk kwamen er meer aanvallen. Op het moment dat de haai zijn laatste hapje nam, een boertje liet en op weg naar de top ging, viel Majka aan. Horner moest zijn aanval bekopen en Rolland was ook gezien. Kruijswijk was ondertussen letterlijk bezig om naar een hogere positie in het algemeen klassement te klimmen.
Van Garderen begon de groep achter Nibali en Majka heel stiekem uit elkaar te trekken. Even later ging Ten Dam, maar daar zat niet veel achter. Pinot deed het beter, maar nu viel het helemaal niet meer stil. Valverde was de lul. Bau en Lau waren volgens mij geen echte vriendjes meer. Ze werkten niet samen, maar vielen aan. Majka moest wel zorgen dat hij bij de eerste vijf kwam om de bollen tot Parijs te kunnen houden. En er zaten een paar gretige Fransen en een Amerikaan achter hem aan.

Nibali pakte iedereen in, maar het geel hoefde hij niet meer te pakken, want dat had hij al. Majka mag wel de bollen houden. Hulde ook weer voor Bau en Lau. Ze deden het weer prima vandaag. En ook erg goed van Kruijswijk. Valverde moet een goede tijdrit gaan rijden en dat kan hij.

Pechvogel van de dag: Rojas uit de Tour genomen. Wat was er aan de hand? Vals gespeeld. Te lang gestayerd. De pech die hij dus had, was dat hij gesnapt werd en anderen niet.

Leukste tweet van de dag: Patrick Zonneberg - Je kunt wel merken dat Polen ervaring hebben met bollen. (okay, hij was van gisteravond, maar ik vond hem zo leuk, dat ik hem toch heb uitverkoren.)

De rit van morgen:

Morgen is er dan eindelijk weer eens een kans voor de sprinters. Hoewel je natuurlijk altijd de kans loopt dat een paar aanvallers een lange neus kunnen trekken naar de sprintersploegen omdat die niet meer bij machte zijn om de boel te controleren na al dat klimmen. Over lange neus gesproken, Cyrano de Bergerac is nooit in Bergerac geweest, ondanks het standbeeld dat er staat van hem.

De renners komen morgen onder andere door Eymet. Ik heb daar leuke herinneringen aan. In de zomer van 1998 kampeerden we daar met een groep. Het was een fietsreis door de Dordogne via Sindbad. Ik kan rustig reclame maken voor die reisorganisatie, want hij bestaat niet meer, helaas. Het was een bijzonder reisgezelschap, want we hadden tijdens de fietstochten niet alleen stokbrood, tomaten, Franse kaas en worst bij ons, maar ook wijn en Pastis. De lunch was dus vaak al heel gezellig. Bij Eymet bleven we twee dagen en dus organiseerden we een barbecue. Die duurde gek genoeg tot diep in de nacht, want het was niet alleen een reisgezelschap, maar ook nog een zeer gezellig gezelschap en iedereen vond een wijntje bij het eten wel lekker. En als je er eentje op hebt, dan moet je er nog een, want op één been kun je niet lopen. En het tweede wijntje smaakte naar meer. En zo ging het maar door totdat ik onder een boom voor de tent wakker werd en iedereen naar bed was. Maar toen kwam de zon al op.
Het plaatsje zelf is ook erg leuk trouwens. Als je er eens in de buurt bent, moet je er zeker een bezoekje aan brengen. Ik hoop niet dat er renners zijn die tijdens de rit van morgen ook onder een boom terecht komen, maar als dat wel zo is, dan komt het vast niet door de wijn.