[Tour] Hitte!

Er waren renners op de vlucht
En aanvallers kwamen gezwind
Maar alles was voor niets vandaag
Want Kristoff won de massasprint

Hoe warm het was en hoe ver.

Wat een leven heeft een renner soms. Talansky kwam gisteren nog net op tijd binnen om vandaag weer van start te mogen gaan en dan ga je niet van start. Hij reed zich gisteren nog het snot voor de ogen om uiteindelijk niet meer op te stappen. Hij is daarmee in ieder geval een stuk eervoller uit de Tour gegaan dan Cancellara, vind ik.

Vandaag een ritje voor Sagan en Degenkolb, dacht ik. En dat dachten in ieder geval de renners van Giant Shimano ook. Een kopgroep die lange tijd vooruit reed en renners van die ploeg aan kop van het peloton om de vlucht te controleren. Het wachten was dus weer op de laatste bergjes. Net als gisteren. Op zich wel logisch, want het was vandaag bloedheet. Langeveld liet zelfs ijs achter in zijn shirtje bij de nek bevestigen. Het was wel een beetje saai voor de kijkers natuurlijk.

Je denkt dan dat je wel even in de zon kunt gaan zitten, maar nee hoor, er vielen er weer een paar. In de kopgroep nog wel. Gewoon op een droge weg in een bocht. De la Cruz ging zomaar onderuit en nam Langeveld mee. Hoe kan zoiets? Als je in een bocht de verkeerde pedaal beneden hebt, dan kan die pedaal het asfalt raken en ga je onderuit. Maar in de herhaling zag ik dat hij het pedaal omhoog had. Dat leek me ook wel logisch voor een profwielrenner. Volgens Ducrot lag het aan het materiaal. Volgens de Belg Wuyts was er smeltend asfalt gesignaleerd. Dat leek me waarschijnlijker dan verkeerd materiaal.

Op zo'n tachtig kilometer van de aankomst kwam opeens Europcar op kop. Intussen had Tankink verteld dat hij een droom had gehad waarin hij met veel renners van die ploeg op kop lag en dat hij ze er allemaal afreed en won. Maar waarom reden ze nu op kop? Had Voeckler weer een Voecklertje in gedachte?

Het was lange tijd status quo tot Vachot uit de kopgroep verdween omdat de anderen gingen versnellen op een berg van de derde categorie waar mijn vrouw ook geen moeite mee zou hebben. Even later was voor Rast ook lijden in last.
Op dertig kilometer van de streep werd duidelijk waarom Europcar op kop van het peloton had gereden. Het werd geen Voecklertje, maar een Gauthiertje. Hij deed het samen met Quemeneur op een berg van de vierde categorie die eigenlijk meer vals plat was. Mijn vrouw zou zeggen: een platte klim. Kittel zou hem toch niet gaan overleven. Degenkolb natuurlijk wel.

En weer een val bergop. Kunnen ze tegenwoordig nog wel sturen in het peloton? Dit kon toch geen gesmolten asfalt zijn.
Op de laatste berg van de vierde categorie was Clarke Langeveld beu en Langeveld was blijkbaar Clarke ook beu, want hij ging er niet achteraan. Hij zag wel Gauthier en Quemeneur voorbij razen en even later het peloton. Ondertussen bleek Dijkstra verliefd geworden op Gallopin, want hij zei al voor de tiende keer dat hij nog wel wat van de winnaar van gisteren verwachtte. De lul. Even later zagen we het vriendinnetje van Herbert lossen.

Wat deed nu Sky weer op kop van het peloton? Hadden die ook ineens een sprinter? Nee, die wilden net als de ploegen van de andere klassementsrenners risico's vermijden. Stel je voor dat er iemand zou ontsnappen die gevaarlijk was voor het klassement, ook al was het een 'platte klim'. Op de top kwam Tom Dumoulin op kop en toen werd wel duidelijk dat Degenkolb kansen voor zichzelf zag.
Dumoulin en Devenijns reden ras het Europcarretje in de poep. En een valpartij in de finale schakelde Greipel ook uit. En Greipel wordt nooit meer vriendjes met Chavanel. Verder zag ik in de sprint iemand van Omega Pharma - Quick-Step die gediskwalificeerd zou moeten worden omdat hij Degenkolb een kwak gaf. En weer won Sagan niet. Dit keer was het Kristoff.

Pechvogel van de dag: De la Cruz. Zomaar onderuit in een vlakke bocht. Dan heb je wel erg veel pech.

Leukste tweet van de dag: Rémy ~ Gregoryen ~ - l'avantage cést que les coureurs vont prendre des coups de soleil lol.

De rit van morgen.

De renners gaan morgen naar een skigebied. Niet erg groot met zijn 92 kilometer piste, maar wel een leuk gebied. In de beschrijving van het gebied staat dat bijna alle liften nog in goede staat zijn. Dat betekent dus, dat er een of twee bij zijn die zo rot zijn dat je er ieder moment mee naar beneden kunt lazeren. Die kun je dan dus beter niet nemen.
Het is misschien geen uitdaging voor skiërs die lange tochten willen maken, het is wel een echt familiegebied.
Voor de renners betekent zo'n skigebied natuurlijk klimmen.
In het gebied waar de renners morgen tegen de hellingen op zwoegen is een heel mooi groot natuurpark. Het Parc naturel régional de Pilat. Je kunt daar ook een eigen tour maken met de fiets. De zogenaamde Grande Traversée. Daarmee bedoelen ze niet het verhaal van Asterix en Obelix die bij de indianen terecht kwamen toen ze wat verse vis wilden gaan vangen met een boot van Kostunrix. Deze grote oversteek vindt plaats in vijf etappes over de bergen van het park. Je moet dan wel een goede conditie hebben. De etappes zijn tussen de zestig en tachtig kilometer, dus niet verschrikkelijk lang, maar het is wel klimmen geblazen. Na zo'n zware tocht kun je echter heerlijk relaxen in een hotel en genieten van een smakelijke pâté de couenne en de beste wijn uit de Rhônestreek: een Côte-Rôtie.
Of de renners 's avonds ook zo'n lekkere maaltijd met die wijn krijgen betwijfel ik. Het zal wel weer pasta met een spaatje rood worden.