[Tour] Aanvallen!

Menig aanval sneuvelde
En de sprinters wilden gaan
Maar uiteindelijk kwam toch
Gallopin als eerste aan

Vandaag vielen de meeste renners niet, maar ze vielen wel aan.

Het leek vandaag een rit voor de sprinters te worden, maar dan toch niet alle sprinters. Er waren namelijk aan het einde van de rit nog wat bergjes en renners als Sagan en Albasini zagen daar wel kansen. Dat was al snel te zien toen het voorin het peloton niet alleen meer azuurblauw zag, maar ook groen en geel.

Ondertussen was ook Cancellara uit de Tour. Daar ben ik wat minder over te spreken. Zijn doelen lagen later in het seizoen, bleek nu. Ga dan niet mee. Je teamgenoten moeten nu zonder jou proberen om er nog wat van te maken. De Zwitser had er geen Trek meer in.
Zijn landgenoot Elmiger wel, maar die reed voor een andere ploeg. Hij reed samen met Lemoine en Delaplace in de kopgroep.

Het werd lange tijd weer zo'n rit met een kopgroep en op gepaste afstand het peloton dat controleerde. De tussensprint bracht weer even wat leven in de brouwerij. De kopgroep sprintte zelfs. Dat gebeurt niet vaak. In het peloton dacht Sagan bij de tussensprint: gaan jullie het maar uitvechten, dan pak ik aan het einde van de etappe de punten wel. Dus sprintten Kittel, Greipel en Coquard zonder de groene hulk.
Daarna werd het tijd voor wat bijbruinen in het zonnetje tot de bergjes in zicht waren.

Met Talansky ging het ineens niet goed meer. Weer een voormalig kanshebber die door de valpartijen naar de kloten was. Maar hij reed wel door, in tegenstelling tot de fitte Cancellara.
Waarom ging toen ineens Garmin op kop rijden terwijl hun kopman Talansky zielig op achterstand reed? Wilden ze hem eraf rijden omdat hij uit zichzelf niet wilde opgeven? Welnee. Het was natuurlijk voor Slagter. Die wilde waarschijnlijk voor zijn teammaatje Talansky de rit winnen.

Op de klim die iets meer dan vijftig kilometer van de finish lag, gingen de eerste sprinters er al af. Kittel, Démare en Renshaw onder andere. Allemaal door het werk van Garmin.
De kopgroep liet Delaplace ter plaatse. Die kende dus ook zijn plaats. Talansky nam ondertussen even een opkikkertje.

Slagter moest iets vroeger aan de bak dan hij wilde, want Bakelants ging er ineens vandoor. Roche ging erop en erover en dus moest Slagter meteen behoorlijk aan de bak. Maar hij kwam helemaal niet meer aan de bak. Het viel ook in het peloton niet meer stil. De een na de ander probeerde weg te komen. Er ontstond een nieuwe kopgroep met Roche, Bakelants, Herrada, Elmiger en Gauthier, maar die gingen het ook niet redden, want Cannondale en Orica GreenEDGE zetten hun mannen al op kop van het peloton.

Ook nu vielen ze weer bergop. Knap hoor! En Kwiatkowski wilde nog een coupje in de afdaling, met zijn vriendje Martin, maar ook dat lukte niet.
In de klim ging Gallopin en in de afdaling haalde hij bijna zijn knie open aan een rots, zoveel risico nam hij in de bocht. Dat risico werd echter wel beloond, hoewel het niet echt veel scheelde. Zo zie je maar weer: de aanval loont. Misschien dat het Nederlands elftal dat ook maar weer eens moet gaan doen.

Kittel was er niet bij, want er waren te veel klimmetjes vandaag. Als je echter achter hem zit in de sprint dan zie je een Kittelaars. Hoewel het volgens Mart Smeets een Kietelaars is.

Pechvogel van de dag: Talansky. Een uitgesteld slachtoffer van een eerder val. Maar ook een doorzetter.

Leukste tweet van de dag: Marian Hukie - I am almost afraid to go to sleep as every time I wake up someone else is out of the race.

De rit van morgen.

De renners komen morgen door de streek van de beroemde Beaujolais. Sterker nog, ze komen door Morgon en dat stadje is natuurlijk genoemd naar het wijnmerk met die naam. Morgon cru Beaujolais is een volle, krachtige en vlezige wijn met een aroma van rijpe kersen, perziken, abrikozen en pruimen en de wijn heeft een diepe granaatrode kleur.
De bodem in de omgeving van Morgon is erg ijzerhoudend met veel vulkanisch gesteente en daar heeft de wijn zijn smaak en kleur aan te danken.

Weinig mensen zullen verder weten dat in het plaatsje Sorbiers, dat langs de route ligt, de oud-renner Kivilev begraven ligt. Hij is in 2003 in Parijs - Nice om het leven gekomen. Hij viel samen met een paar andere renners, had een schedelbasisfractuur en raakte in coma. Dat was in St. Etienne, de aankomstplaats van morgen. Hij woonde samen met Vinokourov in Sorbiers nadat de beide renners zich in Frankrijk hadden gevestigd. Ik ben benieuwd of de renners van Astana er in de rit van morgen alles aan zullen doen om te winnen. Dan zouden ze eigenlijk een goede sprinter bij zich moeten hebben en dat is niet zo, want de ploeg is meer toegesneden op Nibali en dus zijn er meer klimmers. Maar je weet nooit met die bergjes van de derde en vierde categorie. Na het laatste bergje is er nog een afdaling en dan ben je er al zowat. Dus een goede Westra kan misschien tijdens de klim ontsnappen en wegblijven.