Gadverdamme

Je zou je toch de ogen uit de kop schamen om een flink deel van onze samenleving. Ik was behoorlijk onthutst door dit nieuws, waaruit blijkt dat er in de VS geïnstitutionaliseerde gedwongen sterilisaties van vrouwelijke gevangenen plaatsvinden. In onderzoeken die slechts het topje van de ijsberg lijken te zijn, blijkt dat minstens 100 vrouwen dit hebben moeten ondergaan.

Citaat: Eén van de dokters die ruim vijftig van de sterilisaties verrichtte, James Heinrich Joseph Mengele, stelde eerder al: “De kosten voor het steriliseren van de gevangenen zijn minimaal vergeleken met wat je bespaart op sociale zekerheid voor deze ongewenste kinderen, omdat [de gevangenen in kwestie zich] nu eenmaal meer voortplanten.”

Wat me bitter tegenviel, waren sommige reacties onder het bericht. Het lijkt erop dat het zonder toestemming steriliseren van gevangenen en andere ongewensten niet alleen in de jaren '30 gewenst werd, toen het in o.a. Zweden, Duitsland én de VS werd gedaan, maar ook nu nog.

Een user stelt dat het 'de enige manier is om een Idiocracy te voorkomen', een ander voegt toe “Steleriseren [sic] die hap! Een derde voegt toe: “Niks mis mee om verdere vervuiling van de genenpool tegen te gaan.” Weer een ander geeft aan dat wat hem betreft begonnen kan worden met het steriliseren van verkrachters. Waar eindigt dat? Bij verkrachters alleen? Daarna wellicht de draaideurcriminelen? En zoals in Zweden tot in de jaren '80 vervolgens asielzoekers? Gevolgd door de mensen met erfelijke aandoeningen?

Natuurlijk gaan er minder mensen dood aan ziekte en honger dan vroeger. Dat zorgt tot op zekere hoogte voor makkelijkere voortplanting, voor dom en slim en voor 'crimineel' en 'gezond'. Maar om selectief in de DNA-poel te gaan shoppen en ongewenste delen uit te snijden ruikt naar eugenetica. Sterker nog, dat is het ook.

“Opdat wij nooit vergeten” is na drie generaties definitief passé in een tijd waarin knieën schieten, ghettovorming, gedwongen verhuizingen, deportaties en strafkampen weer politiek aanvaardbare discussiepunten zijn geworden. Het lijkt erop dat ook Hitleriaanse sterilisaties aan dat twijfelachtige rijtje voorstellen toegevoegd kunnen worden.

Misselijk. Om mensen onder valse voorwendselen of simpelweg onder dwang een ziekenhuisbed in te duwen, een knoop in hun eileiders of zaadbuisjes te leggen, en dan te liegen over wat de ingreep inhield of het niet eens proberen uit te leggen. Het zou een onderwerp zijn in een uiterst deprimerende docufilm over de meest duistere bladzijden van 2000 jaar Westerse geschiedenis, ware het niet dat het gewoon weer nieuws is. Steriliseren die hap. 'Gewoon.'