Kleine woordjes

Afgelopen weekend sloeg ik de krant open. Er stond een heel stuk in over ISIS, er werd een geschiedenis uiteengezet, en er waren mensen aan het woord gelaten. Er werd ook gezegd dat een angst van Nederlanders dat we hier een kalifaat krijgen opgedrongen niet realistisch is, want er is nog geen voedingsbodem voor. 

Dat woordje 'nog' stuit me daar erg tegen de borst. Heeft iemand die zoiets schrijft dat niet door? Of wil deze iets anders zeggen in een politiek correcte zin. De bewegingen als voorheen Sharia 4 Belgium en soortgelijke organisaties hier hebben als droom dat we hier ooit een moslimstaat worden die onder een passende wetgeving geregeerd gaat worden, dat komt overigens niet van mij, dat is geschreven door diezelfde schrijver die vaak in een wij-vorm verviel (als moslim zijnde). Dat die schrijver het nu 'nog' onrealistisch acht is kennelijk een geruststelling voor ons? Is dit de genuanceerde toon waarbij we rustig achterover kunnen gaan zitten?

Dat we hier oorspronkelijk niets, maar dan ook echt helemaal niets met de islam hebben, interesseert deze mensen niets. Dat wij daar als volk niets in zien interesseert deze mensen niets. In Irak gaan ze daar nog een extreem stukje verder. ISIS is er flink huis aan het houden en mensen worden massaal afgeschoten, de rest mag kiezen, of bekeren, of afgeschoten worden. De beelden van de executies en de haatpreken van deze beesten zijn de hele wereld over gegaan.

Nu er echt een reden lijkt voor ingrijpen is de wereld echter ineens terughoudend. Saudi-Arabië laat zich natuurlijk van zijn echte kant zien door het afkeuren van ingrijpen. Saudi-Arabië staat al langer bekend als een voorstander van alles wat de positie van sjiieten kan verzwakken, en vindt het kennelijk wel best op de manier waarop dat nu in Irak gebeurt. Sterker nog, ze willen nog steeds dat het Westen de extreem gelovige en agressieve organisaties in Syrië steunt door ze wapens te geven. Organisaties die banden hebben met ISIS. Er wordt uitermate lauw gereageerd op deze situatie, wat natuurlijk alles met belangen te maken heeft. Maar de belangen van mensen die omwille van een geloofsovertuiging geëxecuteerd worden zijn daarin kennelijk van ondergeschikt belang. Timmermans wil liever gaan praten over die stickers van Wilders. Dat Saudi-Arabië over de gehele wereld islamitisch onderwijs en gedachtegoed financiert is natuurlijk ook niet zorgwekkend. In de UK heb je scholen en wijken waar religieus fundamentalisme de boventoon voert, en hier zijn er tekenen van eenzelfde richting in bepaalde wijken.

Op de Nederlandse tv kwam een Belgische islamspecialist in beeld die onderzoek doet naar de werkwijze van tereurorganisaties als ISIS. Maar in vrijwel elke zin gaf hij met kleine woordjes te kennen dat de afkeer van dit soort organisaties niet perse zijn afkeer was, maar dat van de samenleving. Elke zin die geïnterpreteerd zou kunnen worden als zijn standpunt tegen dit soort organisaties had hij met een paar kleine woordjes omgevormd tot een zin waarbij zijn eigen standpunt niet heel erg helder meer was. Nu kan hij dat natuurlijk doen om zichzelf in te dekken tegen extremisten die hem daarop aan zouden vallen, maar ik vond het echt heel vervelend om naar te luisteren.

Nu is er dus ook een groep in Nederland die een pro-ISIS-demonstratie wil houden, en dat mag doorgaan. Net zoals die Sharia4Belgium-figuren hebben ze kennelijk absoluut lak aan wat mensen hier doorgaans vinden en willen. En het zou natuurlijk erg makkelijk zijn om naar een land te gaan waar ze een dergelijke bestuursvorm hebben, maar dat is niet het doel, het doel van dit soort acties en organisaties is dat ze hier voet aan de grond krijgen. En dat is juist waar we hier in Nederland wat duidelijker in mogen zijn. We willen het niet, klaar. En als je zoiets nastreeft, dan kan je dat beter ergens anders doen. Dit is intimidatie en provocatie, en het is wachten totdat er een reactie op ontstaat. Sympathisanten van ISIS zijn wat mij betreft een gevaar voor de samenleving, niet omdat ze een droom hebben van een wereldwijd kalifaat, maar omdat ze moord op ongelovigen goedkeuren en compleet lak hebben aan wat mensen vinden en voelen. Psychopaten. En persoonlijk denk ik dat het beter is als er daar politiek gezien actie op ondernomen wordt.

Om even een disclaimer te schrijven, dit betoog is absoluut geen anti-islambetoog, maar aan betoog waarbij gezond verstand word gevraagd bij de aanpak van extremisme en fundamentalisme. Iets wat geen voedingsbodem heeft in Nederland, zonder het woordje nog.