Daar heb ik schijt aan

Ik hou van fout. En fout is Bossche Bollen bij de Albert Heijn kopen, wanneer een vriendin uit Den Bosch bij mij op visite komt. Dat doe ik om haar te plagen. Om een beetje te provoceren. Dat vind ik leuk.

Wanneer ik de bollen op een schoteltje leg, vertelt ze dat er mensen in Den Bosch 's morgens in alle vroegte bij bakker Jan de Groot in de rij staan om de échte Bossche Bol te bemachtigen. Naast haar schoteltje leg ik een vorkje. Die van mij houd ik met mijn vingers vast en ik zet mijn tanden erin als ware het een broodje hamburger. Ze kijkt me lachend aan en zegt: "Zal ik je eens laten zien hoe wij Brabanders zo'n ding eten?" Ze draait de Bol om en maakt met haar vorkje een gat onderin en eet de Bol van binnenuit op. Ik kijk haar aan, terwijl ik met de achterkant van mijn hand de chocola van mijn lippen veeg.

Voor mij hoeft dat allemaal niet zo netjes. Vroeger toen ik een jaar of acht was, stelde ik mij voor hoe de koningin zoiets zou eten. Of hoe ze naar het toilet zou gaan. Ze zou dan heel deftig op de bril plaatsnemen. En natuurlijk zou ze heel stil zijn. Daar waar ik gewoon met mijn ellebogen op mijn bovenbenen rust en me niks aantrek van de geluiden die mijn lichaam op dat moment produceert, zou zij heel stilletjes en soepel zichzelf ontlasten. Koninginnen laten immers geen scheten.

Ik klem het schoteltje tussen de palmen van mijn handen en zet het met gespreide vingers op het aanrecht. In de keuken lik ik ze eerst af, waarna ik mijn handen met warm water en zeep was. "Al zou de koningin bij mij op visite zijn, zo eet ik een Bossche Bol", lach ik tegen de vriendin, die met haar vorkje nu bezig is de chocolade naar binnen te werken.

Van mijn leraar Nederlands leerde ik rond mijn dertiende het woord ‘eufemisme'. Een eufemisme is een verzachtende term voor een naar woord. "Zo ging de koningin vroeger ook gewoon naar het schijthuis", vertelde hij. Schijten. Later werd dat poepen. En nu zelfs ontlasten. Vroeger kregen mensen de tering, later tuberculose en nu noemen we dat tbc.

Eufemismen mijn reet. Ik noem de beestjes gewoon bij hun naam en ik eet een Bossche Bol zoals ik dat het liefst doe. Gewoon met mijn vingers. Daarnaast vind ik die van de Albert Heijn ook nog eens lekkerder dan de echte. En wat jij daarvan vindt? Daar heb ik schijt aan.