Een hippe brommerd

Ik heb het hier al eens eerder over gehad en doe het gewoon opnieuw. Als de actualiteit erom vraagt, ben ik de beroerdste niet. Als ik een psychopathische motorrijder zou zijn, zou ik tenslotte toch ook graag door een vermaard columnist als mijzelf willen worden besproken.

Bij iedere maatregel tegen een motorfeestje of bij maatregelen tegen een aantal motorclubs, staat half motorrijdend Nederland op zijn achterste benen. Nu begrijp ik dat het lullig is als jouw feestje niet doorgaat, omdat een burgemeester bang is voor het gedrag van enkele tientallen, potentiële bezoekers. Wat ik dan niet begrijp is dat je dat gedrag dan weer gaat bagatelliseren.

Laten we wel zijn: dat gedrag is nogal crimineel. Bomaanslagen, zware mishandeling, bedreiging, wapenhandel, drugshandel, wietkwekerijen, moord, gewelddadige overnames van horecagelegenheden, afpersing van bedrijven. En dat alles verpakt in een organisatie met een militaire structuur, waaraan percentages van criminele activiteiten worden afgestaan.

Nee. Dit is zeker geen beschrijving van álle motorclubs. Wel van een aantal. Een aantal heeft gewoon een gruwelijk beroerde reputatie. Tegen een stevig deel van de leden lopen officiële onderzoeken en de actuele berichtgeving draagt nu niet echt bij aan de reputatie van een 'geinig clubje motorrijders'.

Beste dames en heren motorrijders. Je kúnt dit afdoen als incidenten. Als ik even het totale aantal motorrijders in Nederland neem, stelt het inderdaad allemaal geen reet voor. Toch zou ik me eens achter de oren gaan krabben, als het gedrag van circa vijfhonderd criminelen zo'n impact blijkt te hebben op jullie hobby. Je kunt bij het volgende evenement toch ook een keurig deurbeleid hanteren?

Als een burgemeester volgende keer opnieuw een motorevenement verbiedt, kun je ook anders reageren. Wat zou er gebeuren als je een bordje ophangt? “Verboden voor Hells Angels, Satudarah en Bandidos.”

Niet te handhaven? Euh … ze hebben toch altijd zo'n kek jasje aan? Met dat clubjasje zijn het clubleden van een criminele organisatie. Als ze dat jasje niet aan hebben zijn het weer 'gewone' motorliefhebbers. En op zich is het niet lastiger dan stadionverboden handhaven. Simpel toch?

Misschien geen waterdichte preventie. Wel een prima argument om je evenement een beetje te kunnen verdedigen bij een burgemeester. Alles beter dan die paar criminelen steeds maar weer te moeten verdedigen. En met enkele tienduizenden bezoekers kun je je toch prima distantiëren van die enkele 'tientallen'?

Als ik een feestje geef, weet ik meestal wel wie ik liever wel of niet uitnodig. Doorgaans staan criminele psychopaatjes niet op mijn gastenlijstje. Er is geen enkele garantie dat die ene psychopaat nu net op mijn feestje door het lint gaat, maar ik weiger simpelweg het risico aan te gaan. Bovendien heb ik een dik probleem met mijn overige gasten als het wél gebeurt. Die komen de volgende keer écht niet meer!

Willem Holleeder! Ook zo'n held binnen die paar discutabele motorclubs. Maar óók columnist. Echt niet dat die op mijn feestje komt, enkel en alleen omdat die lul óók columns heeft geschreven! Ik zou me als vermaard columnist en briljant schrijver kapot schamen voor die prutser in mijn huis! Die komt er gewoon niet in!

Maar Willem is dus wel een graag geziene gast bij motorclubs- en evenementen. Enkel omdat hij een 'hippe brommerd' rijdt?