Ninetiesflashback

Elke werkdag veeg ik 's ochtends het zand uit mijn ogen, zet ik een kopje koffie en slinger ik de tv aan. Daar zap ik dan tot ik naar 't werk vertrek langs de vele muziekkanalen in ons tv-pakket. Het staat garant voor een eindeloze hoeveelheid pop, R&B en dance, waar ik toos de stelregel 'op het minst erge nummer blijven hangen' hanteer.

Op die manier ontdek je heel af en toe een parel, zoals een jaar geleden 'Hey Love' van het Deense Quadron. Hier geen hit geworden, maar hoe onterecht dat is laat het clipje zien (en het liedje horen):

Gisteren was het weer zover: ik zapte naar MTV Brand New en zag het clipje van 'Hideaway' voorbij komen. Een krachtige vrouwenstem, een nineties-dancegeluid en een clipje vol dansjes en kleding van een jaar of 20 geleden. Gebiologeerd bleef ik hangen op dat meisje dat ronddanst in spijkerbroek en bretels.

Eén take, één gebroken rib
Hoewel haar naam Oost-Europees klonk, bleek Kiesza ('Kais-za') een 25-jarige Canadese te zijn. Al snel kwam ik te weten dat het nummer op 14 april als single gereleased is en sindsdien direct op één kwam te staan bij de Britten, die doorgaans een beter oor voor kwalitatief hoogstaande muziek hebben dan bijvoorbeeld de Amerikanen.*

Het clipje met de ingewikkelde (maar erg vrolijke) dansmoves bleek niet alleen volledig in één take opgenomen te zijn, maar Kiesza had bij de opnames ook nog een gebroken rib. Daarnaast kon de routine maar drie dagen kortstondig worden geoefend en was men op locatie in Brooklyn -door drukte en regen- gedwongen om het binnen drie opnames helemaal goed te krijgen.

Jaren '90 all the way
En hoe. Het liedje ádemt nineties en dat is niet toevallig. Haar moeder is naar eigen zeggen een groot fan van Michael Jackson, maar ook van ninetiesdiva's als CeCe Peniston. Dat geluid hoor je goed terug in de zang.

Kiesza begon haar popcarrière vorig jaar, toen ze studenten hoorde zeggen dat pop idioot simpel is en de laagste vorm van muziek. "Als het zo simpel is, waarom doet dan niet iedereen het?" vroeg ze zich af, waarna ze aan de slag ging. 'Hideaway' is het resultaat.

De EP, die binnenkort uitkomt, bevat daarnaast een cover van Haddaway's 'What Is Love?'. Een ding is zeker. Toen ik ruim tien jaar geleden GTA Vice City begon te spelen, viel het me op dat 'we' blijkbaar continu de stijl en muziek van 20 jaar terug recyclen en op een voetstuk zetten. In hetzelfde tijdperk had je de Second New Wave, een stijl vol jaren '80-synthesizermuziek.

Méér 90s graag
Nu lijkt het (zie ook de latere GTA-games) de beurt aan de (vroege en midden) jaren '90, het eerste tijdperk dat ook ik bewust meemaakte en niet alleen gerecycled zag. Ik ben erg benieuwd hoe de nineties invloed zullen gaan uitoefenen op popmuziek de komende jaren, maar daarnaast ook zeer verwachtingsvol aangaande het komende album van deze tot voor kort volledig onbekende Kiesza. 

Met zo'n sterk beginclipje móet het toch haast wel goed komen met verdere singles.

*Zie de bovenste regionen der huidige Britse Top 40 versus de huidige Amerikaanse Billboard Hot 100.