Bandidos: vreedzame motormuizen

Gewone mannen die graag een stukje motor willen rijden. Het liefst samen en het liefst gehuld in leer en spijkerstof. Met een moffenhelm of zo'n kekke bandana op je kop. Een bandada natuurlijk alleen op een dikke driewieler: veiligheid staat tenslotte voorop in een motorclub. Huisvaders met een geinige hobby. En ja: ook bij een korfbalvereniging vind je soms corrupte penningmeesters.

Onbegrijpelijk dat burgemeesters altijd zo rap ongerust worden als een motorclubje wordt opgericht. Waarom kijken ze niet naar écht gewelddadige verenigingen? Burgemeesters richten hun aandacht blijkbaar wel heel graag op motorclubs. Symboolpolitiek om hun onvermogen om problemen met andere verenigingen op te lossen te verdoezelen!

Wie herinnert zich niet de brutale moorden op voorzitter Klaas Bruintjes, secretaris Peter Verheij en aspirant-lid Jantje Koopmans van sjoelvereniging De Gulden Schijf uit Babyloniënbroek? Doorzeefd met kogels werden zij gevonden in een smerige greppel, niet ver van de stamkroeg van De Gulden Schijf. Alle sporen wezen naar de nieuwe voorzitter Willem Holstra. Justitie heeft het onderzoek echter nooit doorgezet. Angst voor represailles?

Of het illegale clubhuis van archeologenclub De Kiezel in Klazienaveen? Zonder bouwvergunning werd door erelid Hero Mens een boomhut in zijn tuin gebouwd. Archeologen? Mijn reet! Beesten waren het! Complete orgies en zuipfestijnen in die boomhut! En geen agent die het lef had de tuin van Hero te betreden! Uiteindelijk is met vijf pelotons ME een einde gemaakt aan deze smerige praktijken. Tot vervolging is het echter nooit gekomen. Opnieuw: angst?

En dan de afgrijselijke misstanden in het Drentse Busselte. Een dorp verscheurd door de vete tussen rivaliserende jeu-de-boulesclubs. Trois Boules, Billes D'acier en Testicules. Drie bendes 65-plussers, die geen enkel middel schuwden om hun rivalen te vernietigen. Het begon onschuldig met spijkers op jeu-de-boulesbanen. Dit escaleerde toen banden van elektrische fietsen werden lek gestoken. Fietsaccu's werden gestolen. Tenslotte bruut geweld. Gepensioneerd leraar maatschappijleer Bernhard Fransen van Testicules was het eerste dodelijke slachtoffer. Velen volgden in een orgie van geweld. De Nederlandse Jeu de Boules Bond had nog het lef de drie clubs te royeren, met als gevolg dat voorzitter Bruyntjes van de NJBB diverse malen werd beschoten en onder moest duiken.

Ook in Busselte is het nooit tot een aanklacht gekomen. Angst overheerste. De dementerende, doch demonische clubleden hielden zich aan hun 'omerta': de zwijgplicht. De burgers van Busselte zwegen uit angst voor wraak vanuit scootmobiels en looprekken.

Harrie Ramakers – voormalig lid van de Hells Angels en No Surrender en oprichter van een nieuw chapter van Bandidos – is verontwaardigd. Na zijn overstap naar Bandidos is tot twee maal toe een aanslag gepleegd op zijn woning. Overheden wijzen wederom wel héél snel de vinger naar zijn voormalige clubleden en vrienden. Alsof een gerenommeerde motorclub tot zulk brutaal geweld in staat is!
Zo zijn wij - brave huisvaders - niet.

Harrie weet wel beter. Van klaverjasclub Twee Bier is al langer bekend dat zij geen middel schuwt om vreedzame motorrijders uit het Limburgse Nieuwstadt te weren. Harrie heeft voorlopig nog geluk gehad. Als Twee Bier een coalitie aangaat met bridgeclub Harten Hoer, is Harrie nergens meer veilig.