Melanies preventief-ziekte

Luc van Lier buigt zich over het nieuws. Op woensdagochtend een serie brieven aan Nederlanders die onderwerp zijn van de actualiteit. Vandaag een brief aan liegminister Melanie Schultz van Haegen Enzovoorts.

Hoi Melanie,

Tussen mijn hoestbuien door schrijf ik je even een kattebelletje. Over het begrip “preventief”.

Als het kalf verdronken is, dempt men de put. Preventief? Laat me niet lachen!

Er rijdt een trein door een kapot wissel uit het spoor. Daarna stelt ProRail tientallen wissels buiten gebruik. Hoe noemt ProRail dat? “Preventief”. Volgens mij is preventief iets wat je doet vóórdat er iets misgaat. Niet een of andere maatregel achteraf.

Maar jij maakt je ook schuldig aan belachelijk misbruik van dat begrip. Maar voordat ik verder schrijf, moet ik eerst even mijn stoflongen uitkloppen. Ben zo terug.

Zo. Daar ben ik weer. Op diverse stukken snelweg die dwars door steden lopen, heb jij de maximumsnelheid verhoogd. De toegenomen luchtvervuiling was je verder een rotzorg, en metingen legde je naast je neer.

Diverse steden pikten dat asociale gedrag van je niet, en stapten naar de rechter. Iedere keer stelden de rechters jou in het ongelijk. Omdat je maling hebt aan de uitkomsten van die metingen. Steeds opnieuw moest je die snelheidsverhogingen gaan terugdraaien.

En wat zei je, gisteren op de televisie? Je ging de snelheid weer “preventief” verlagen. In plaats van ‘s lands grootste automobilistenvriendin doe jij je voor als een bewindspersoon die zich bekommert om de gezondheid van de omwonenden. Waar inwoners van Schiebroek of de Kolenkitbuurt stikken in het fijnstof, ben jij niet in je eerste leugen gestikt. Met je “preventief”. Je moet je doodschamen! Je verschilt in niets van de inbreker die na zijn arrestatie “preventief” stopt met jatten.

Rot op, Melanie.

Wat vind je ervan? Tijd om maar eens preventief af te treden? Maar doen, hè… Flikker op, idioot!

Was getekend,

een omwonende van de A10-west.