Genaaid in de taxi

In de rubriek Plat Haags nemen FOK!-columnisten en submitters het Nederlandse politieke en maatschappelijke landschap onder de loep.

De Amsterdamse taxibranche heeft al enkele decennia een beroerde reputatie. Passagiers worden afgezet: er wordt onnodig omgereden en er wordt geknoeid met taximeters. Ongewassen chauffeurs rijden rond met smerige taxi’s. Chauffeurs vallen vrouwelijke passagiers lastig met groezelige voorstellen. Blindegeleidehonden worden geweigerd.

De gemeente heeft allerlei maatregelen genomen, zoals uitsluitend bonafide chauffeurs toelaten op de standplaatsen. Tevergeefs. Niet te handhaven. De directeur van de grootste taxicentrale TCA, Dick Grijpink,  bleek tot over zijn oren in de drugshandel te zitten. En een taxiklant werd bij een discussie over de ritprijs op het Leidseplein door een chauffeur doodgeslagen.

Nieuwe wetgeving. Chauffeurs moeten aangesloten zijn bij een Toegelaten Taxi Organisatie, een TTO. Een van die organisaties is TCM. Na een onderzoek volgens de wet BIBOB is nu de vergunning ingetrokken De TCM-top misbruikte het bedrijf voor criminele activiteiten, zoals belastingfraude. Belastingfraude: mooi woord voor wat wij in de volksmond witwassen noemen.

Heel mooi om te zien dat de gemeente Amsterdam nu eindelijk eens optreedt tegen misstanden in de taxibranche. De 160 bij TCM aangesloten chauffeurs moeten nu zien dat ze onder dak komen bij een van de andere centrales. Ik hoop dat die centrales hoge toelatingseisen aan hun chauffeurs stellen. Om te beginnen een verklaring omtrent het gedrag, een goede toets van de stratenkennis en kennis van de Nederlandse en Engelse taal, en een strenge keuring van de auto op uitstraling, type en reinheid.

Want er is maar één mogelijkheid om de Amsterdamse taxiwereld, die over de hele wereld bij toeristen inmiddels berucht is, tot de orde te roepen. De zweep erover!