De Aliens zijn er al

Jaren geleden had je de tv-serie ´V´. In 2009 is er een remake gemaakt. Die is tot nu toe alleen in Amerika uitgezonden, maar was vanaf mei 2013 ook op de buis in Nederland. Het was een sciencefictionserie over een buitenaards ras dat controle over de aarde wilde krijgen. Ze deden het echter voorkomen alsof ze het goed voor hadden met de aarde. Ze zagen er uit als mensen, maar waren in werkelijkheid vermomde reptielen. Ze spraken dus letterlijk en figuurlijk met gespleten tongen.

John Key, de premier van Nieuw-Zeeland, werd er onlangs van beschuldigd een Reptielmens te zijn. Hij ontkende natuurlijk en zei dat hij nog nooit in een ruimteschip was geweest en dat hij geen extreem lange tong had. Zijn vrouw heeft dat laatste niet tegengesproken.
Niet alleen John Key wordt genoemd als Reptielmens, maar ook Angela Merkel, Barack Obama, George Bush en de hele Engelse koninklijke familie. Aan Elizabeth kun je ondertussen al goed zien dat ze tot de Reptielmensen behoort.
De tv-serie was dus geen sciencefiction, blijkbaar. Reptielmensen bestaan. Ze kunnen zich transformeren naar mensen. Ze kennen echter geen emoties zoals echte mensen.

Nou, als ze geen emoties kennen en met gespleten tong praten, dan zijn er al erg veel Reptielmensen onder ons. Met die kenmerken kun je uitstekend functioneren in een aantal beroepen. Robert Hare, een psycholoog die onder andere een checklist heeft gemaakt van eigenschappen waaraan je een psychopaat kunt herkennen, noemt een aantal van die beroepen.

Bankier is zo'n beroep. Dat bankiers geen emoties kennen en met gespleten tong praten weten we zo langzamerhand wel. Bovendien ontbreken bij Reptielmensen menselijke eigenschappen die worden gereguleerd door onze neocortex. Die zorgt voor eigenschappen zoals empathie, ethisch denken, schuldgevoel en schaamte. Reptielhersenen hebben blijkbaar geen neocortex en dat is bij bankiers ook het geval. Bovendien zouden Reptielmensen een afwijking hebben in de chemische huishouding van de hersenen, waardoor ze gericht zijn op een beloning ten koste van alles. Een eigenschap die typisch is voor bankiers. Het heeft dus ook geen zin om te proberen de ethiek van bankiers te veranderen, want het blijven gewoon graaiers zonder schaamte en schuldgevoel vanwege hun reptielhersenen.

Politicus wordt ook genoemd als een 'beroep' dat geschikt is voor Reptielmensen. Waarom verbaast mij dat niet?
De gespleten tong van Ronald Plasterk is recentelijk voldoende aangetoond en hij is natuurlijk niet de enige die daarmee spreekt. Ik denk dat het merendeel van de politici dat wel doet en dat ligt echt niet altijd aan het feit dat je compromissen moet sluiten.
Is Wilders bijvoorbeeld geen Reptielmens? Hij leverde bij de vorige coalitie al heel snel bijna al zijn verkiezingsbeloften in. Bij hem gaat het eigenlijk maar om twee dingen: allochtonen en Europa. De rest is alleen om kiezertjes te winnen. Die punten kunnen meteen weer in de prullenbak zodra hij in de regering zit. Misschien was Rita Verdonk een van de weinige politici zonder reptielhersenen. Die was gewoon dom.
Er is een onderzoek geweest naar de gedragskenmerken van politici en daaruit bleek dat die groep kenmerken vertonen die typisch zijn voor psychopaten. Alleen hun sociale achtergrond is anders. Voortdurend liegen, manipuleren, gewetenloosheid, geen schuldgevoel en welbespraaktheid bijvoorbeeld. Die kenmerken komen zowel bij psychopaten als bij politici voor. Natuurlijk zijn sommige van die kenmerken bij de een wat meer aanwezig dan bij de ander. Ik zou Kees van der Staaij niet willen beschuldigen van gewetenloosheid. Maar Poetin en Assad behoren zeker tot de Reptielmensen.

Onder handelaren schijnen zich ook veel Reptielmensen te bevinden. Dat kan ik me goed voorstellen. Reptielmensen kunnen gewone mensen makkelijk misleiden. Ze tonen een vriendelijk gezicht, maar zijn alleen gericht op verkopen en winst. Wat dat betreft zijn het net bankiers. Het interesseert ze ook niet waar ze handelen. Kledingwinkels liggen vol met kleren uit lagelonenlanden. Daar werken vrouwen onder erbarmelijke omstandigheden en voor een fooitje waarvoor een Pool in Nederland nog geen tomaat gaat plukken. De koffieboeren worden door Douwe Egberts uitgebuit, De NAM laat de Groningers zakken. Shell helpt Nigeria naar de knoppen en in de handel in medicijnen duikt het ene na het andere schandaal op. Klantvriendelijkheid gaat vaak niet verder dan het callcenter en in Afrika worden olifanten en neushoorns uitgeroeid voor het ivoor.

Zijn er dan ook nog mensen die wel eigenschappen als empathie, ethisch denken, schuldgevoel en schaamte hebben? Mensen die sociaal zijn, gevoel voor humor hebben, tevreden zijn met weinig en kunnen genieten, zonder dat dit ten koste van anderen gaat?
Natuurlijk wel. De meerderheid zelfs. Columnisten bijvoorbeeld. Maar ja, die hebben geen reet te vertellen in de wereld.