Britt Dekker op de bank

Even met het ministerie gebeld: “Goedemorgen, Oplopers hier. Minister Schultz in de buurt?”

De secretaris-generaal vroeg mij om een ogenblik geduld, aangezien de bewindsvrouwe even naar de kantine was voor de aanschaf van een rol pepermunt. Toen ze was teruggekeerd op haar post,  kreeg ik Melanie aan de telefoon. “Hee, Mel, hoor eens, ben je bezig om die man van jou aan een of ander baantje bij een keuringsinstantie te helpen?” Verbaasd vroeg Mevrouw Doctorandus Melanie Schultz Van Haegen Maes Enzovoort wat ik met deze flauwe opmerking wilde suggereren. Ze sprak wat moeilijk, zo te zien zat de sherry van gisteravond haar nog dwars. Ik ging dus wat dieper op de zaak in: “Je wilt nu ook een alcoholslot voor vrachtwagens en autobussen, zodat veroordeelde alcoholrijders niet hun baan kwijtraken. Fout. Een schoolmeester die aan een kind zit, mag nooit meer voor de klas, Een arts die maar wat aan rotzooit, wordt uit het BIG-register geschrapt. En een professioneel chauffeur die dronken achter het stuur wordt aangetroffen, zie ik dus ook liever nooit zijn beroep meer uitoefenen. Wel zo eerlijk.” De minister lalde iets over een tweede kans voor iedereen, maar ik was niet onder de indruk: “Nee, Mel, niks tweede kans. Kijk maar naar die partijgenoot Weekers van je. Kreeg ook een tweede kans, verprutste die ook. Kon ‘ie alsnog inpakken en wegwezen. Had beter bij de eerste keer al gekund. Een alcoholslot op bussen en vrachtauto’s? Hou toch op! Misschien is het een beter idee om een alcoholslot op het Binnenhof te plaatsen.” Onze verkeersminister vroeg mij naar de achtergrond van deze suggestie. Ik antwoordde: “Heel veel kabinetsbesluiten zijn zo bezopen,  het is onmogelijk dat de bedenkers daarvan nuchter waren!” Beledigd verbrak Melanie de verbinding.

Nu is het natuurlijk niet zo, dat uitsluitend in en om het Binnenhof dommige types rondlopen. Onder de BN’ers bevinden zich er ook nogal wat. Zoals die Britt Dekker. Die vindt het opeens niet meer zo fijn dat ze bij het uitgaan steeds wordt herkend. Dus zit ze vaker thuis op de bank. Wel jammer dat haar moeder haar steeds moet uitleggen wat dat is, een bank. Nee, dat is niet dat ding waar de kat zijn behoefte doet. En nee, dat is ook niet dat ding waar de schone was uitkomt. Uiteindelijk is het gelukt, om Britt uit te leggen wat dat is, een bank. Boven de canapé in de woonkamer hangt nu een bord. Rabo. Maar het wordt nog leuker, qua bekend en dom. Kelly. Deed mee aan de Nationale IQ-test. Scoorde een IQ van 79. Daarmee is ze de winnaar. Van de poedelprijs. De allerdomste. Op zich wel leuk: wint ze in één klap twee prijzen voor Het Laagste IQ Van Nederland. Bij de meisjes. En bij de jongetjes. Meesterlijk. Echt, een beetje die BN’ers in de gaten houden is bijna net zo vermakelijk als het observeren van de Haagse politiek.

Die Frans Duijts. Een soort ongeschoold arbeider met een lullig ringbaardje, die lullige liedjes zingt. Opgepakt. Wegens een vechtpartij. Nadat hij door een politieman in burger was aangesproken op zijn idiote rijgedrag. Toen werd het vechten. Lollig wel, die Frans Duijts zingt als een tokkie én rijdt als een tokkie.

Maar denk niet dat je alleen maar tokkies op de snelweg vindt. In die voetbalstadions heb je er ook heel wat. Bij de Eerste Divisie dus. Genoemd naar smerig bier. Jupiler League. Niet te zuipen dat spul. Ik lees dat de KNVB bekend heeft gemaakt dat de verliezen in die namaakcompetitie fors zijn toegenomen. Ja, gek zeg… Wiskundigen zullen het niet met me eens zijn, maar natuurlijk wordt er daar veel verloren. Als ze zouden winnen, speelden ze wel in de Eredivisie. Toch?