Danilo is een oetlul

Enige tijd geleden fietste ik van de Boogaard in Rijswijk naar huis. Bij verkeerslichten moest ik een drukke weg oversteken en aan de overkant was een kort, smal fietspaadje dat al snel overging in de gewone rijweg. Toen ik op het smalle fietspaadje was, hoorde ik achter me een vrouwenstem.
'Hé joh, je bent niet in Engeland. Hier rijden we rechts.' De eerste twee woorden bevielen me al niet en bovendien reed ik rechts, maar het fietspaadje was nou eenmaal niet breder. Eenmaal op de brede rijweg kon de vrouw me passeren en ik zag dat ze een fiets met trapondersteuning had. Ze fietste me met een noodgang voorbij. Ik ben een redelijk persoon, maar ik kan het absoluut niet hebben dat mensen me als een stuk vuil behandelen en zeker niet als daar geen reden voor is. Ik wilde haar dus even vertellen dat ze ook een bel op de fiets had en dat ik niet met haar in de klas had gezeten. Trouwens, mensen die bij me in de klas zaten, keken wel uit om me als vuil te behandelen. Ik was vroeger al klein ten opzichte van mijn klasgenootjes en dan heb je maar één middel om je te handhaven: een grotere bek opzetten dan de anderen.
Ik gaf dus even goed gas en haalde haar in. Ze mocht dan wel trapondersteuning hebben en ik niet, maar haar snelheid was zelfs met trapondersteuning niet van dien aard dat ze me op een vlakke weg en zonder tegenwind uit de wielen kon rijden. Ik haalde haar dus in en deed mijn zegje.
'Je kunt er zeker niet tegen dat je wordt ingehaald door een vrouw', was haar antwoord en zonder om te kijken en haar hand uit te steken, sloeg ze linksaf een zijstraat in. Helaas kwam er net geen auto achterop.
Die muts dacht dus echt dat zij uit zichzelf mij voorbij was gereden. Waarschijnlijk schepte ze 's avonds tijdens het eten op tegen haar man en kinderen over het aantal mannen dat ze voorbij is gereden. Mannen met gewone fietsen. Dan heb je toch een bord voor je kop? Hoe kan iemand trots zijn op zo'n resultaat?

Danilo Di Luca was vorige week weer eens in het nieuws in verband met doping. Maar dit keer sloeg hij keihard terug. Volgens hem gebruikt 90% van de renners in het peloton nog doping en rijden er ook nog eens aardig wat met mechanische doping. Een onzichtbaar en onhoorbaar motortje. Als dat beide voorkomt, dan rijden er dus misschien wel renners in het peloton die doping gebruiken en ook nog eens zo'n motortje in hun fiets hebben. Als je dan nog niet wint, ben je toch wel een verschrikkelijk sneue loser.
Als Danilo trouwens gelijk heeft en 90% van de renners gebruikt nog steeds doping, dan is hij zelf toch ook een enorme oetlul. Hij is nu voor de derde keer gepakt, terwijl de rest gewoon zijn gang kan gaan zonder ooit door de mand te vallen. Wat doet Danilootje dan toch verkeerd?

Ik geloof het allemaal niet zo. Natuurlijk wordt er nog steeds doping gebruikt, maar door 90% van de renners? Maar laat ik me beperken tot het motortje, want over de gewone doping is al genoeg gezegd de laatste jaren.

Ik volg alle wielerwedstrijden. Zelfs als ze alleen op internet te zien zijn, zoals de Ronde van het Baskenland. Ik zou geen wedstrijd kunnen noemen waarin ik dingen heb zien gebeuren die op het gebruik van een motortje in de fiets zouden kunnen wijzen.
Wie hebben dat dan? De fietsen worden tegenwoordig allemaal vooraf gecontroleerd en vaak zijn er achteraf ook nog eens controles. Sinds het verhaal over het 'motortje' van Cancellara wordt er ook op motortjes gecontroleerd. Als iemand dus met een motortje in een fiets wil rijden dan moet er van fiets worden gewisseld onderweg en na afloop mag die fiets niet naar de controle.
Nico Verhoeven heeft zich zeer opgewonden na afloop van de touretappe met twee keer de Alpe d'Huez erin. Er zou na afloop van de etappe een fietscontrole plaatsvinden en dat werd veertig kilometer voor de eindstreep door de organisatie aangekondigd. Aan de voet van de tweede beklimming van de Alpe wisselde Contador van fiets. Dat was verdacht. Maar de controle was niet bedoeld als een controle of er een motortje werd gebruikt, maar of de fiets niet te licht was. Een fiets moet minimaal 6,8 kilogram wegen en daar wordt soms mee gerommeld. Het was trouwens de hele Tour de France al wel duidelijk dat Contador niet met een motortje in zijn fiets reed.

Had Froome dan een motortje in zijn fiets? Of had Horner er een in de Ronde van Spanje? Ik geloof er niets van. Doping zou kunnen, zeker bij Horner, maar een motortje? Welke serieuze wielrenner zou er met behulp van een motortje willen winnen? Michael Boogerd twijfelde na lang aandringen van Matthijs van Nieuwkerk bij De Wereld Draait Door, maar in eerste instantie zei hij dat hij het gebruik van een motortje erger zou vinden dan doping. Dat vind ik ook. Als je als wielrenner je brood verdient en je weet dat vrijwel het hele peloton doping gebruikt, dan ben je natuurlijk eerder geneigd om dat ook te doen. Anders ben jij toch echt het lulletje van het peloton. Maar als enige een motortje gebruiken, zoals Cancellara zou hebben gedaan, dat is iets anders. Dat is echt vals spelen.
De meeste wielrenners zijn echt wel liefhebbers. Die houden van hun sport. Ik kan me voorstellen dat ze ver willen gaan als ze weten dat ze niet kunnen winnen zonder doping. Ik kan me echter niet voorstellen dat ze blij zullen zijn met een mechanische overwinning.

Het filmpje met Cancellara op de Muur van Geraardsbergen is talloze keren bekeken. Cancellara reed Boonen rechtstreeks uit het wiel op de Muur. Ook in Parijs-Roubaix van hetzelfde jaar reed Cancellara de concurrentie rechtstreeks uit het wiel. So what?
Ik heb zo vaak renners gezien die dat deden. Zeker in de Ronde van Vlaanderen. Daar gebeurde het meestal op de Muur. Allemaal met een motortje?
Het was gewoon gezeik van de onsportieve Belgen. Stel, dat het andersom was geweest. Zou er dan één Belg zijn die zich afvroeg of Tom Boonen een motortje in zijn fiets had? Ik heb Tom wel gekkere dingen zien doen. Vijftig kilometer voor een jagend groepje uit blijven fietsen en winnen. Een motortje? En niet alleen Tom Boonen heeft dat in het verleden gepresteerd.
Het zou wel verdacht zijn geweest als in de Tour de France ineens een bergrit zou zijn gewonnen door Kenny van Hummel bijvoorbeeld. Dan kan ik me voorstellen dat er mensen zijn die twijfels hebben.
Ik kan me echt niet voorstellen dat er renners in het peloton zijn die rondrijden met een motortje in de fiets. En Cancellara op de Muur? Ik kan me niet indenken dat een renner als hij trots zou zijn op zo'n overwinning. Technisch is het mogelijk, maar zou een echte prof er voldoening van hebben? Dan zou hij net zo'n bord voor zijn kop hebben als die vrouw die mij voorbij reed met trapondersteuning.