De Rijdende Rechters

In de rubriek Plat Haags nemen FOK!-columnisten en submitters het Nederlandse politieke en maatschappelijke landschap onder de loep.

Onlangs zat ik even op rechtspraak.nl te kijken. Daar raakte ik verzeild in een stukkie tekst, waarin rechters het volk bezwoeren dat ze heus niet van die wereldvreemde types zijn zoals altijd over ze wordt beweerd. Rechters staan midden in de samenleving, betoogden zij. Rechters zijn gewoon mensen van vlees en bloed.

Dat klopt. Rechters zijn vaak net zulke ordinaire patsers als bankdirecteuren, toezichthouders op woningcorporaties of beursfraudeurs.

Kijk maar naar de rechtbank in Limburg.

Twee hoge rechters, Peter Pulles en Fred van Gulik, worden dagelijks met een dienstauto opgehaald vanuit hun woonplaatsen, in Gelderland! Op kosten van de rechtbank! Kosten per jaar: een kleine 70.000 euro. Zoals u zult begrijpen, moeten veel Limburgers lang op hun proces wachten omdat voor snellere behandeling helaas geen geld is. Nee. Logisch.

Op een buitengewoon flauwe manier probeerde plaatsvervangend rechtbankpresident Leo Gruiters de twee nog uit de wind te houden. Want die dienstauto was nog altijd goedkoper dan een pied a terre in het Limburgse, en het waren niet de heren Pulles en Van Gulik zélf die tot het beschikbaar stellen van een dienstauto met chauffeur hadden besloten. Nee, maar de heren stappen wel elke dag in die auto, dus uiteraard weten ze dat dat ene dure grap is. En hoezo, pied a terre? Laten de heren maar gewoon naar Limburg verhuizen!

Maar nee dus. Peter Pulles en Fred van Gulik worden iedere dag gehaal en gebracht door een dienstauto. Want, aldus Leo Gruiters, het valt niet mee om aan goede mensen te komen, dus je moet er wat voor overhebben. De schat. En een verhuisplicht is er dus blijkbaar niet.

Maar ik zie onbegrensde mogelijkheden. Immers, ons kabinet is van mening, dat werkzoekenden ook ver buiten hun woonplaats een baan moeten accepteren. Oorspronkelijk was ik daar fel op tegen, mede wegens de daaraan verbonden verhuisplicht. Maar de rechters hebben het probleem opgelost. De Amersfoortse arbeider die in Heerenveen bij een mengvoederfabriek aan het werk wordt gezet, hoeft niet langer te verhuizen. Hij zal, als ik de principes van rechtsgelijkheid goed begrijp, voortaan worden opgehaald en thuisgebracht. Per limousine. Met dank aan de rechtbank in Limburg.

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar Zonnetje40. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns