WWB: Waanzinnig Waardeloos Beleid

Als ik een Wajong-uitkering had en een partner met een minimumloon, dan zou ik maar vast twee dozen en een vuurkorf kopen voor een zacht prijsje, want die zullen na 1 juli beslist nodig zijn.

De Chronisch Zieken en Gehandicaptenraad heeft het Nibud gevraagd om eens te kijken wat de gevolgen van de invoering van de kostendelersnorm in de Wet Werk en Bijstand zijn voor jonggehandicapten met arbeidsvermogen die nu een Wajong-uitkering ontvangen en tot de doelgroep van de gemeente gaan behoren. Per 1 juli 2014 wordt die kostendelersnorm ingevoerd.
Uit een eerste verkenning blijkt dat een Wajonger met een partner die het minimumloon verdient er per maand € 778 op achteruit gaat. Dat is 32% minder dan nu. Dat trekt natuurlijk niemand.
Het is weliswaar een eerste verkenning en het zal zo zijn dat de eventuele huurtoeslag dan hoger uitvalt, maar dat zet natuurlijk nooit genoeg zoden aan de dijk.
Nieuwe jonggehandicapten komen na 1 januari 2015 bovendien alleen nog maar in de Wajong als ze echt helemaal total loss zijn. Kun je nog iets dan moet je aan het werk. Maar wat is total loss?

Stel dat je volledig verlamd bent. Armen en benen functioneren niet meer. Je zit in een rolstoel en kunt alleen nog op een fluitje blazen. Dan kun je dus nog ingezet worden als scheidsrechter in het amateurvoetbal. Je hebt dan nog een streepje voor op gezonde scheidsrechters, want je kunt niet meer invalide geschopt worden door boze voetballers of omstanders.
Stephen Hawking kon helemaal niets meer, maar werkte ook nog gewoon door. Hij kreeg een computerprogramma waardoor hij woorden kon formuleren door met zijn ogen te knipperen en een spraakprogramma. Als hij het kan, kan iedere jonggehandicapte aan het werk natuurlijk.

Er blijven dus alleen nog maar jonggehandicapten over die het nu al zijn en misschien nog een paar zombies. De jonggehandicapten die er nu al zijn, gaan het dus wel merken. En hoe!
Als die eerste verkenning van het Nibud uitkomt, dan gaan vooral de gehandicapten met een partner en degenen die nog bij de ouders wonen het flink merken. Een alleenstaande jonggehandicapten die werkt gaat er € 449 per maand op vooruit en als je als alleenstaande niet werkt dan lever je € 44,00 per maand in. Dat lijkt niet veel, maar als je al niet veel hebt, dan is ieder bedrag dat je minder krijgt al veel. Je moet dus eigenlijk wel aan het werk, maar waar?

De regering heeft met de werkgevers afspraken gemaakt om meer gehandicapten aan het werk te krijgen. De werkgevers hebben beloofd om meer mensen met een beperking de komende jaren aan het werk te helpen. Mag ik even hard lachen?

Het is al veel vaker geprobeerd om gehandicapten aan banen te helpen. Destijds had je de Wet Arbeid Gehandicapte Werknemer (WAGW). Daarin was bepaald dat 5% van de gehandicapten bij rijksdiensten moesten instromen, maar in 1996 was dat slechts 3.8%. De werkgevers hadden ook een norm, maar die werd totaal niet gehaald. Die norm was ook niet dwingend. De criteria voor de gehandicapten waren toen trouwens nog veel ruimer dan nu in de WWB. Als het toen bij de overheid al niet lukte met die ruimere criteria in een tijd dat er nog veel meer werk was dan nu, waarom zou het dan nu wel werken?

Het is Jette Klijnsma die deze ellende over de jonggehandicapten uitstort. Jette is van de PvdA. Logisch dat zij dit doet. Het is namelijk Partij van de Arbeid en niet Partij van de Jonggehandicapte.
Op zich is het idee van werk voor de gehandicapte medemens natuurlijk niet slecht. Ook zij moeten kunnen deelnemen aan het maatschappelijke leven. Maar dit is een tijd waarin het voor gezonde mensen al moeilijk is om een baan te vinden. Bovendien worden die jonggehandicapten nu zo onevenredig hard in de portemonnee gepakt dat ze zonder dat werk in de armoede worden gestort. Dat werk is er dus niet. Vele van hen doen natuurlijk al vrijwilligerswerk, maar dat telt niet mee als werk. Je gaat er alleen maar op vooruit als je 110% van het minimumloon verdient. Dat doe je niet als je vrijwillig ergens bezig bent.

Misschien is het daarom handig als de overheid alvast op de komende situatie inspeelt. Er komen namelijk beslist veel mensen die hun vaste kosten niet meer kunnen betalen. Die zullen uit huis worden geplaatst en om ze niet in dozen te jagen, zou de overheid natuurlijk kunnen zorgen voor een groot aantal barakken ergens in Nederland. Dan heb je ze allemaal bij elkaar en dat is beheersbaar. Anders krijg je overal zo'n rotzooi in de parken. In de buurt van Westerbork is nog wel veel ruimte. Plaats er een enorme voedselbank naast en klaar ben je.

Er komt 15 maart een landelijke actiedag tegen de armoede(dreiging). In iedere stad of dorp wil men om 13.00 uur stipt met een groot aantal mensen een vreedzame demonstratie. Je demonstreert dan door met z'n allen om het gemeentehuis te gaan lopen. Ik hoop dat heel veel mensen eraan meedoen, maar het is natuurlijk beter om met al die mensen gezamenlijk om het Binnenhof te gaan staan en er niemand meer uit te laten totdat die kutwet in de huidige vorm van tafel is.