Jetta Klijnsma excuusneger

In de rubriek Plat Haags nemen FOK!-columnisten en submitters het Nederlandse politieke en maatschappelijke landschap onder de loep.

Amsterdamse ambtenaren staan voor de deur van hun  kantoor te roken. Hun peuken gooien ze gewoon op de grond. Iemand anders ruimt die troep wel op. Asociaal? Nee hoor. Het gaat hier om re-integratie. Bijstandstrekkers die in een ‘traject’ zitten, ruimen die rotzooi op. En ze geven vijf keer per dag de inmiddels verzopen planten op de gang water. Dat is natuurlijk een onvoorstelbare belediging voor degenen die dit soort kutklussen lopen op te knappen. Althans, dat zou ieder weldenkend mens zeggen. Maar nee hoor, dit dient om bijstandsgerechtigden enig arbeidsethos en discipline bij te brengen. Tenminste, dat vinden degenen die namens het Amsterdamse gemeentebestuur verantwoordelijk zijn voor deze mensonterende flauwekul. Immers, ook mensen met een ruime arbeidservaring die buiten hun schuld hun baan zijn kwijtgeraakt en in de bijstand verzeild raakten, zijn overgeleverd aan dit soort onzin. Dit is een uitvloeisel van het beleid dat staatssecretaris Jetta Klijnsma heeft verzonnen. Een schande.

Ik ben het er volstrekt mee eens dat mensen die door uiterlijk of gedrag hun kansen op een baan moedwillig verknallen niet zo maar recht hebben op een uitkering. Maar dit gaat te ver. Stel, dat iemand wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en een half uur te laat verschijnt: inleveren die uitkering. Maar alle bijstandsgerechtigden behandelen alsof het idioten zijn die niet kunnen klokkijken en niet in staat zijn om eenvoudige opdrachten van een leidinggevende uit te voeren, dat slaat natuurlijk nergens op.

Ook een Arnhemse uitkeringsgerechtigde overkwam deze flauwekul. Hij had ruime ervaring in de horeca en het uitvaartwezen, maar moest van de plaatselijke Sociale Dienst plantsoenen schoffelen, eveneens onder het mom van re-integratie. Hij kreeg daar geen cent extra uitkering voor en pikte dit terecht niet. Het kwam tot een rechtszaak die door de uitkeringsgerechtigde terecht werd gewonnen. De rechter vond dat re-integratieprojecten die als een tang op een varken slaan niet verplicht kunnen worden opgelegd. Dit zal gevolgen hebben voor al dit soort dwangarbeid dat Sociale Diensten hun cliënten links en rechts in het land opleggen.

Ik ben wel van mening dat mensen die een baan hebben gekregen en hun eigen kansen verknallen door stelselmatig te laat te komen of opdrachten niet goed uit te voeren wél in dit soort trajecten geplaatst dienen te worden. Die hebben bewezen dat een rondje arbeidsfatsoen dus nodig is. En als deze mensen het vertikken om op een behoorlijke manier aan zo’n traject mee te doen dan vind ik dat hun uitkering best flink mag worden gekort.

Het schandalige beleid dat door de rechter naar de prullenbak is verwezen, is afkomstig van de PvdA. Dat is, als je erover nadenkt, natuurlijk diep treurig. Al was het maar dat ook de PvdA blijkbaar uit het oog verliest dat het aantal werklozen in ons land een veelvoud bedraagt van het aantal vacatures. En laten we wel wezen, ook persoonlijke verzorging speelt een rol bij het krijgen van een baan. Waarom dan een viezerik als een Hans Spekman in een smerige verwassen trui en met viezig onverzorgd haar meent grote vergaderingen voor te kunnen zitten, is mij een raadsel. Iemand die zo op een sollicitatiegesprek verschijnt, kan de baan in kwestie wel op zijn buik schrijven. Jetta Klijnsma idem dito. Zij is binnen de PvdA de gehandicaptenvariant van de excuusneger. Ik vind echt dat je mensen niet mag afrekenen op lichamelijke gebreken, maar iemand die zich met onverzorgd piekhaar en een looprekje meldt voor een gesprek, kan een baan wel schudden. Immers, los van het uiterlijk: bedrijven die een gehandicapte in dienst nemen, worden overspoeld door een lawine van administratieve rompslomp. Ook daarvoor is de PvdA mede verantwoordelijk.  Dan zo afgeven op bijstandsgerechtigden is niets meer en niets minder dan een beschamende vertoning.

De PvdA heeft geen enkel bestaansrecht meer.

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar Zonnetje40. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns