Gangsterliefje

Met het overlijden van ‘Ome Nico’ komt een einde aan het leven van een van de ergste oplichters en fraudeurs uit de Nederlandse economische geschiedenis. Samen met zijn neef Jan (ooit topman bij het Bouwfonds) was hij het brein achter een grootschalige vastgoedfraude, waarbij -ook met medewerking van Harry Mens, u welbekend van het televisieprogramma BusinessClass, waarin Mens weer andere oplichters schaamteloos reclame liet maken voor diefstalfondsen als PalmInvest en EasyLife- het Philips Pensioenfonds en de vastgoedpoot van de RABO-bank (voorheen Bouwfonds) voor honderden miljoenen zijn bestolen en opgelicht.

Cocaïne snuivende vastgoedbaronnen mogen wat mij betreft hun vrindjes naar hartenlust  over en weer besodemieteren. Ze doen maar. Maar van het pensioengeld van arbeiders blijf je met je hebberige poten af. Punt uit. Een samenvatting van de fraudepraktijken vindt u hier

Ome Nico werd na uitstel wegens een hoop medische zieligdoenerij veroordeeld tot twee jaar cel. Maar hij ging in hoger beroep, dus liep nog steeds rond als een vrij man. Eerst de strafzaak enorm vertragen, en daarna hoger beroep instellen, en al die tijd dus vrij rondlopen. Dat zint me niet.

Mensen die zich grotelijks misdragen, mogen hun straf niet ontlopen. Ook niet als ze ziek zijn. Straf is straf. Bovendien hebben we in ons land een gevangenis met een ziekenhuis daarin. In Scheveningen. Daar had de veroordeelde fraudeur dan mooi een ziekenzaal mogen delen met een stel Joegoslavische genocideplegers. Al het schorem gezellig bij elkaar.

Onze justitieminister Ivo Opstelten zou nuttiger dingen kunnen doen dan het bevorderen van schandalige afluisterpraktijken en het mekkeren over politiemensen die met oud en nieuw een klap voor hun kanis krijgen. Er moet met grote spoed iets worden veranderd in de wet. Dat ziekte of gebrek niet langer uitstel van strafzaken en detentie vormen. Want er is geen enkele legitimatie voor het vrij laten rondlopen van een topcrimineel. Nooit.

Maar goed. Ome Nico wist zijn straf te ontlopen door uitstel te ritselen wegens zijn slechte gezondheid. Om de boel te flessen was hij blijkbaar niet te ziek. En geen krokodillentranen op het gezicht van zijn weduwe alstublieft. Zij heeft immers goed geleefd van de buit die haar man had vergaard met zijn grootschalige fraudepraktijken. Effe wennen aan haar nieuwe rol: gangsterweduwe in plaats van gangsterliefje.

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar Zonnetje40. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns