Anouchka genaaid

In de rubriek Plat Haags nemen FOK!-columnisten en submitters het Nederlandse politieke en maatschappelijke landschap onder de loep. Vandaag aandacht voor de hufterige manier waarop de voorzitter van de Tweede Kamer is afgefakkeld.

Een dolk in je rug, afkomstig van een stel anonieme lafbekken. Daar lig je heus wel een nachtje van wakker, maar uiteindelijk moet je dat van je af laten glijden. Vind ik.

Zoals sommige lezers weten, heb ik in een vorig leven jarenlang radioprogramma’s gemaakt. Blije luisteraars, tevreden directie. Op zekeren dag begonnen er uit de fax (destijds een gangbaar communicatiemiddel) recensies te komen van de programma’s die werden uitgezonden. Voor een zogenaamde prijs. Recensies die werden geschreven door een anonieme jury. En die werden verzonden door een fax met een afgeschermd telefoonnummer. Uiteraard kreeg ook ik een beurt. Nou, mijn programma was volkomen kut. Vond de anonieme jury. Om dat te ondersteunen werden programma-onderdelen en uitspraken beschreven. Wel jammer, dat het hier om items ging, die nooit in mijn programma de revue hadden gepasseerd, maar afkomstig waren van andere uitzendingen. Ik heb mij daar nooit wat van aangetrokken: als je wel de ‘deskundige jury’ wilt uithangen, maar nog te schijterig bent om te zeggen, wie je bent, dan is je kritiek van nul en generlei waarde.

Iets soortgelijks overkomt de voorzitter van de Tweede Kamer vandaag. Fractievoorzitters branden haar anoniem in de Volkskrant tot de enkels af. Dapper, hoor! Zo word je als Kamervoorzitter dus lelijk genaaid.

De kritiek gaat over de wijze, waarop Anouchka van Miltenburg de vergaderingen voorzit. Soms snoert ze volksvertegenwoordigers voortijdig de mond, soms grijpt ze niet tijdig in. Ga er maar aanstaan. De Tweede Kamer wordt deels bevolkt door een zootje ongeregeld dat maling heeft aan procedures en parlementaire omgangsvormen, en dan zul je zien dat je als voorzitter dus nooit iedereen tevreden kan stellen.

In plaats van dat de fractievoorzitters in de Kamer (of in het overleg dat de fractievoorzitters met de Kamervoorzitter hebben) het functioneren van de voorzitter aan de orde stellen, gaan de dames en heren lopen stoken in de krant. Anoniem. Hierdoor is het beschaafde politieke ambt verworden tot ordinaire straatvechterij.

Oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas zei vanmiddag op de radio dat Van Miltenburg dinsdag  niet aan de gang kan gaan alsof er niks is gebeurd. "Het lijkt me moeilijk om dan te zeggen: 'Goedemorgen, we gaan weer aan de slag.' Er moet toch even gepraat worden lijkt mij." Daar heeft Weisglas het fout. Van Miltenburg moet dinsdag gewoon aan de slag. De zweep erover: iedereen die de parlementaire gedragsregels in de Kamer overtreedt, wordt de mond gesnoerd. En als dat een Kamerlid of -fractie niet bevalt, dan stelt die dat maar fijn aan de orde. In de Kamer, en niet in de krant.